Українські банки посилять власну інформаційну безпеку

Українські банки посилять власну інформаційну безпеку

Про аналіз подій та заходи протидії кібератаці, що сталася в Україні минулого тижня, говорили 5 липня 2017 року в Національному банку України учасники робочої наради. Про це повідомляє прес-служба Нацбанку України. 

 

Нарада відбулася під головуванням виконуючого обов’язки Голови Національного банку України Якова Смолія. Також у ній взяли участь керівники підрозділів банків, які відповідають за інформаційну безпеку, представники Національного банку, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Національного депозитарію України,  Департаменту кіберполіції Національної поліції України,  Незалежної асоціації банків України, Асоціації УкрСВІФТ, Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем ЕМА.

“Остання кібератака продемонструвала, що українському банківському сектору потрібно ретельно перевірити захист своїх інформаційних ресурсів та посилити безпеку електронної мережі", – наголосив Яків Смолій, відкриваючи нараду.

Він додав, що спільний аналіз ситуації дасть можливість регулятору і банкам обмінятися досвідом та думками стосовно протидії поширенню подібних зловмисних програм у майбутньому.

Відео дня

Заступник директора Департаменту безпеки Національного банку Антон Кудін розповів присутнім, що всі спроби кібератак на інформаційні системи Національного банку України нейтралізуються фахівцями команди реагування на кіберінциденти Національного банку.

Тож і цього разу інформаційні ресурси Національного банку не постраждали, незважаючи на масовані кібератаки на них. Весь минулий тиждень у штатному режимі функціонували електронна інфраструктура Національного банку, у тому числі система електронних платежів, якою користуються банки, та внутрішня комп’ютерна мережа центрального банку.

За його словами Національний банк здійснив масштабний аналіз ситуації, що виникла внаслідок останньої кібератаки, та виявив певні закономірності.

Так загалом від дій зловмисників постраждала третина українських банків. На сьогодні всі ці банки вже мінімізували наслідки дій зловмисників та майже повністю відновили свою роботу у звичайному режимі.

З метою подолання наслідків кібератаки в банківському секторі Правління Національного банку прийняло рішення від 29.06.2017 № 403-рш “Про запровадження надзвичайного режиму роботи в окремих банках".

Серед причин, що призвели до пошкодження інформаційної та комп’ютерної мережі постраждалих від кібератаки банків, Антон Кудінназвав формальне ставлення до організації системи управління інформаційною безпекою, а також формальне виконання вимог Національного банку в цій сфері.

Крім того, він порекомендував банкам актуалізувати політики управління вразливостями та оновленням програмного забезпечення, здійснювати жорстке сегментування мережі, впровадити політику багатофакторної автентифікації та привілейованих облікових записів користувачів, періодично змінювати паролі, регулярно створювати резервні копії, використовувати ліцензійне програмне забезпечення, проводити належну роботу з персоналом щодо обізнаності головних засад інформаційної  безпеки.

Під час наради представники банків обмінялися досвідом організації  системи захисту банківської інфраструктури від шахрайських дій в кіберпросторі та обговорили подальшу стратегію розвитку інформаційного захисту в банківській IT-сфері.

Усі присутні погодилися, що забезпечення захисту критичної інформаційної інфраструктури банківської системи України, в умовах стійкої тенденції до зростання кількості кіберзагроз, стає сьогодні одним із пріоритетних завдань Національного банку та банків України.

Представник Департаменту кіберполіції Національної поліції України В’ячеслав Марцинкевич  висловив сподівання, що банки з відповідальністю поставляться до усунення прогалин у власних системах інформаційної безпеки. Він додав, що фахівці Департаментукіберполіції готові надавати будь-яку підтримку та консультації з цих питань.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up