Україна переходить на цифрове телемовлення. Запитання та відповіді

Україна переходить на цифрове телемовлення. Запитання та відповіді

31 серпня 2018 року в Україні має відбутися перехід до цифрового телебачення.

Про це повідомляє Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення. 

Аналогове телебачення буде вимкнено на заміну більш прогресивному цифровому стандарту, перевагами якого є висока якість телевізійного сигналу та більша кількість програм.

Чим відрізняється цифрове телемовлення від аналогового, які його основні переваги?  

Відео дня

В аналоговому стандарті один канал транслює одну телепрограму. В цифровому стандарті на одному телевізійному каналі транслюється вісім телепрограм.

Серед переваг цифрового стандарту мовлення є можливість приймати на одному каналі до 16-ти телевізійних програм та отримувати додаткові сервіси та послуги.

Цифровими передавачами для безкоштовного перегляду поширюється 28 загальнонаціональних телеканалів та до 4 регіональних телеканалів у кожній з областей України.

Перехід на цифровий стандарт мовлення забезпечить ефективне використання радіочастотного ресурсу.

Що необхідно для прийому цифрового ефірного телебачення? 

 

Цифровий ефірний приймач (тюнер/приставка), який підтримує стандарт DVB-T2 або телевізор із вбудованим тюнером стандарту DVB-T2. 

Широкосмугова антена метрового діапазону та/або дециметрового діапазону.

Для прийому цифрового телевізійного сигналу не потрібна спеціальна антена, оскільки наразі цифровий телевізійний сигнал поширюється в діапазоні дециметрових хвиль. Проте слід врахувати, що для впровадження нового мультиплексу з новим переліком програм розглядається метровий діапазон хвиль. З огляду на зазначене, доцільно використовувати широкосмугову антену. 

Як відбувається прийом сигналу? 

Прийом сигналу здійснюється з ефіру.

Джерело сигналу – найближчий передавач. 

У Житомирській області розташовано 9 передавачів

  • с. Андріївка (Черняхівський р-н);
  • м. Бердичів;
  • смт. Брусилів;
  • с. Кожухівка (Коростенський р-н);
  • с. Юрівка (Малинський р-н);
  • м. Новоград-Волинський;
  • м. Олевськ;
  • с. Дубовий Гай (Овруцький р-н); 
  • с. Котлярка (Попільнянський р-н). 

Приймальну антену слід спрямувати в напрямку передавальної станції та налаштувати максимальний рівень сигналу для даної точки прийому. З місця встановлення приймальної антени в напрямку передавальної станції не повинно бути перешкод, таких як високі будинки, дерева, лінії електрозв’язку тощо. 

Нагадаємо, що в облдержадміністрації працює «гаряча лінія» голови облдержадміністрації Ігоря Гундича. За додатковою інформацією щодо переходу на цифрове телемовлення та інших питань звертайтеся за номером (0412) 42-02-02 у будні дні з 09.00 до 18.00 год. 

Довідково  

Відповідно до міжнародних зобов’язань в Україні триває процес переходу ефірного телевізійного мовлення від аналогового стандарту розповсюдження програм до цифрового DVB-T2.

Абонентів кабельного телебачення та власників супутникових антен зазначені зміни не стосуються.

31 липня 2018 року аналогове телевізійне мовлення припинилося у місті Києві та Кіровоградській області. 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up