У житомирських школах будуть менше вивчати державну мову: правда чи вигадки?

У житомирських школах будуть менше вивчати державну мову: правда чи вигадки?

Між житомирськими батьками ходять чутки, що з 1 вересня у місцевих школах відмінять поділ класів на групи для вивчення української мови, ба більше, й кількість годин з вивчення мови – скоротять. Чи це дійсно так, спробували розібратись журналісти «20 хвилин».

На сайті місцевих петицій розміщене звернення від імені батьків житомирських школярів. Там йдеться про те, що з навчального 2021/2022 року у місцевих школах відмінять поділ шкільних класів на групи при вивченні окремих предметів, також кількість годин вивчення української мови скоротять у 3-4 рази.

«До батьків учнів шкіл та гімназій міста Житомира надійшла інформація про скасування у 2021-2022 навчальному році поділу класів на групи з окремих предметів, для вивчення яких традиційно здійснюється поділ на 2-3 групи, зокрема йдеться про українську, англійську та другу іноземну мови, а також інші шкільні дисципліни. Зокрема, планується скоротити в 3-4 рази години вивчення української мови», – йдеться у тексті петиції.

Батьки зазначають, що це неприпустимо, оскільки скасування поділу на групи повністю зруйнує якість освітнього процесу в школах і гімназіях міста, що є особливо неприпустимим на фоні зниження якості навчання під час карантину.

Відео дня

З цього приводу ми поспілкувались із заступницею директора департаменту освіти Житомирської міської ради Світланою Ковтуненко, яка розповіла, що надана інформація не відповідає дійсності і кількість годин ніхто не планує скорочувати, все навчання проходить згідно з освітньою програмою, як і раніше, а чи варто ділити клас на групи, визначає дирекція школи. Пані Світлана розповіла, в яких випадках департамент освіти радить ділити клас на групи.

«Відповідно до Закону України "Про освіту" на сьогодні всі заклади у нас мають працювати по своїй траєкторії згідно з освітньою програмою.

Освітня програма, в яку входять навчальні плани, затверджується на педагогічній раді і пропонується адміністрації закладу. Крім того, виконання цієї навчальної програми залежить від багатьох факторів, зокрема фінансування закладу. Керівник закладу має визначити, чи є у нього можливість поділити класи. Ми рекомендуємо надати поділ на українську мову 4-м або 5-м класам, також 9-і класи, які будуть здавати ДПА, також 10-11-і класи.

Зараз у житомирських школах багато інклюзивних учнів. Якщо у класі таких діток двоє та більше, ми також рекомендуємо ділення на групи.

Окрім того, якщо батьки виступають за ділення класу на групи під час вивчення української мови, вони беруть свою навчальну програму та вирішують самостійно, кількість годин з якого предмету можуть скоротити.

Отже, є різні моменти, які департамент освіти запропонував, а кожен керівник визначає самостійно», – говорить пані Світлана.

Ковтуненко зазначила, що все, що стосується на сьогодні зменшення чи збільшення, – це, на її погляд, втручання в роботу навчального закладу. А вивчення державної мови, як і патріотичне виховання молоді, є пріоритетом для освітян.

«Державний стандарт єдиний і не може скоротитися. Кількість української мови не скорочується, а, навпаки, вибирається програма, за якою кожен заклад вибирає собі траєкторію: якщо клас гуманітарного направлення – годин української мови більше, якщо фізико-математичне направлення – державний стандарт української мови мінімальний і розширяються інші предмети.

Ми також не можемо відбирати години в інших предметів, зменшуючи їх через забаганку. А якщо ми говоримо про патріотичне виховання, то воно стоїть у нас у пріоритеті, у тому ж числі українська мова», – наголосила Світлана Ковтуненко.

Марія Кравчук

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Татьяна Санникова

    уменьшить в 3-4 раза---это значит,что не 4 урока в неделю,а 1.Вы верите?

keyboard_arrow_up