У Житомирі запровадили проект «#ЦЯТОРБА»

У Житомирі запровадили проект «#ЦЯТОРБА»

Житомирський виконком пропонує скоротити використання дешевших пластикових пакетів, замінивши їх дорожчими екосумками.

22-го травня Житомирський виконавчий комітет прийняв рішення впровадити на території Житомирської міської ОТГ проект «#ЦЯТОРБА». Ініціатори запевняють, що цей проект має зменшити кількість побутового використання пластикових пакетів. Замість них пропонують використовувати екосумки, які і служать довше за поліетиленові пакети, і виготовлені з екологічно чистої або вторинної сировини.

Саме про це на засіданні Житомирського виконкому розповідав директор департаменту економічного розвитку Микола Костриця.

«Пластик убиває. Пластикові сміттєзвалища в морях та океанах щороку знищують мільйони морських тварин. Вам здається, що ви не можете змінити ситуацію? Але ви можете почати з маленького кроку. Наприклад, відмовитись від пластикових пакетів, коли купуєте продукти в магазині. Нам приємно, що житеоі міста, депутати місцевої ради та місцевий бізнес підтримують ідеї еко-руху та наміри переходу на екоторби».

Відео дня

За словами Миколи Костриці, після перших публічних презентацій проекту «#ЦЯТОРБА» до Агенції розвитку міста звернулося багато житомирян, які підтримують проект і хочуть придбати #ЦЯТОРБА для себе. Приблизний розрахунок собівартості #ЦЯТОРБА становить близько 35 грн.

У соціальній мережі Фейсбук, повідомляється, що зараз #ЦЯТОРБА вже можна замовити за наступними реквізитами: одержувач – КУ «Агенція розвитку міста» ЖМР, ЄДРПОУ – 41680481, р/р – 26002924865202, МФО – 320478, в призначенні платежу просять вказати ПІБ, контактний номер телефону та «Попередня оплата #ЦЯТОРБА + кількість одиниць». Також у міській раді зазначають:«У рамках проекту ми також плануємо 10% #ЦЯТОРБА поширити через соціальні ініціативи серед дітей, молоді в якості заохочувальних подарунків. Тому пропонуємо здійснювати попередню оплату за 1 #ЦЯТОРБА – 35,0 грн. + 10 % (або більше)».

Нагадуємо, що на сесії Житомирської обласної ради також розглядалося питання екології та захисту навколишнього середовища від побутового сміття та говорилося про те, що один із найпоширеніших видів пластикових відходів, що засмічує довкілля, – пластикові пакети. Вони проблемні для переробки, їх складно збирати, середній термін їх розпаду – понад 100 років. Щорічно тисячі тварин і птахів гинуть від поїдання пакетів. В Україні одна людина щороку викидає їх близько півтисячі.

Накопичення поліетиленових пакетів у деяких регіонах спричиняє повені, вбиває місцевих тварин, є однією з причин поширення небезпечних хвороб, перешкоджає потраплянню дощової води у ґрунт і, таким чином, зменшує врожайність і забруднює ґрунтові води.

На жаль, нормативно-правові акти України не передбачають право органів місцевого самоврядування встановлювати заборону обігу товарів на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, а також визначати заходи відповідальності суб'єктів підприємництва за порушення таких приписів. Таким чином, питання заборони використання та продажу поліетиленових пакетів повинно насамперед вирішуватись централізовано на державному рівні, адже потребує змін у законодавчих актах України.

Наразі 33 країни світу, серед яких – Франція, Італія, Румунія, Монголія, Кенія, Мадагаскар, заборонили використання пластикових пакетів, ще 53 країни ввели часткову заборону або податок на пакети, а Комітет Європарламенту з навколишнього середовища взагалі проголосував за заборону в Євросоюзі з 2021 року використання одноразових пластикових виробів. В Україні на законодавчому рівні наразі не введено обмеження щодо використання пластикових виробів. Є країни, де діють добровільні ініціативи мереж супермаркетів чи інших операторів ринку щодо мінімізації використання поліетиленових пакетів.

Україна входить до переліку країн, де не прийнято жодних рішень, питання лише обговорюється. Виробництво пластикових пакетів у країні ніяк не регулюється, а їхня якість і безпечність не контролюються. При цьому переробці підлягають пакети з товстого поліетилену. Тонкі пластикові пакети для переробки є складними та економічно нецікавими.

23 травня було прийнято звернення депутатів Житомирської обласної ради до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства екології та природних ресурсів України щодо заборони використання поліетиленових пакетів: «Щодня ми чуємо тривожні цифри із теле- та радіоефірів, тому ситуація, яка склалася, викликала стурбованість серед депутатів. Отже, з метою збереження безпечного для існування живої і неживої природи навколишнього середовища, захисту життя і здоров’я населення України від негативного впливу, зумовленого забрудненням навколишнього природного середовища, досягнення гармонійної взаємодії суспільства та природи, пропонуємо:

заборонити реалізацію в магазинах, павільйонах та інших об’єктах роздрібної торгівлі надлегких та легких пластикових пакетів, за винятком біорозкладних пластикових пакетів та надлегких пластикових пакетів, призначених для пакування свіжого м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів з 1 вересня 2019 року. Заборонити реалізацію поліетиленових пакетів з товщиною стінки  до 50 мікрон з 1 вересня 2019 року. Створити умови на ринку для появи альтернатив поліетиленовим пакетам, а саме: паперових пакетів, багаторазових сумок, біопакетів рослинного походження».

За дорученням депутатів обласної ради таке звернення підписав голова обласної ради Володимир Ширма.

Руслан Мороз

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up