У Житомирі запровадили Е-квиток: коротко про головні новації

У Житомирі запровадили Е-квиток: коротко про головні новації

З 27 лютого у Житомирі нарешті стартував продаж е-квитків. Тепер пересуватися містом стане ще простіше.

 

Ще з минулої осені у міській раді говорять про так званий е-квиток. Саме такий електронний «документ» мав значно полегшити перевезення пасажирів та спростити оплату проїзду у громадському транспорті. Говорили не довго – не мало, і от мрія збулась – система запрацювала. Нині вже більше 5 маршрутів Житомира облаштовані валідаторми, за допомогою яких пасажири сплачиватимуть за проїзд. До кінця року влада міста планує повністю перейти на автоматизовану систему оплати проїзду в громадському транспорті.

Поки що кондуктори за допомогою портативних валідаторів видають квитки-чеки пасажирам.

У березні квиток діятиме як звичайний проїзний, який потрібно лише пред’являти. Однак потім, коли термінали будуть встановлені у всьому транспорті, його слід буде валідувати (прикладати до терміналу, – прим. автора) та отримувати паперовий квиток. Вартість нової пластикової картки становить 20 гривень, окрім цього необхідно оплатити проїзний на місяць .

Відео дня

«Вже з квітня свій е-квиток потрібно буде поповнювати у точках продажу ЖТТУ. Продаватимуть його у кіосках КП "Житомирське трамвайно-тролейбусне управління"», – пояснив директор КП «Житомиртранспорт» Іван Фурлет.

При цьому впродовж визначеного часу власники «нового» квитка зможуть безкоштовно пересідати з одного автобуса чи трамвая на інший. Як додав заступник міського голови Дмитро Ткачук, паперових проїзних більше випускати не будуть. А от паперові відривні квитки ще використовуватимуть паралельно з автоматизованою оплатою упродовж півроку.

Встановлення валідаторів обійдеться міському бюджету у 12 мільйонів гривень.

«У минулому році відбувся тендер і підписаний договір на поставку програмного забезпечення та апаратної частини в розмірі 7,9 мільйонів гривень. До цього комплекту входить по 1 стаціонарному терміналу на кожну одиницю рухомого складу. Ми передбачаємо придбання ще одного, щоб було фактично по два термінали на кожні двері в тролейбусі базової комплектації, окрім «гармошок». Орієнтовно десь ще порядка 4 млн грн. Щоб розуміти, багато це чи мало, то в абсолютних показниках – багато. Але якщо ми подивимось на фонд оплати праці кондукторів і відділу збору виручки, то це 12 мільйонів на рік», – вважає заступник Житомирського міського голови.

Найголовнішим у цій системі є те, що вона приносить кілька переваг. Пасажир, який користується громадським транспортом з цим нововведенням, розширює спектр своїх можливостей. Нині вже є проїзні (вартість 140 грн) на місяць. Невдовзі буде впроваджено різні види квитків – разовий квиток та довгостроковий абонемент, а також пільгові квитки. Потенційно влада міста планує, щоб ця картка була не виключно транспортною, а й карткою житомирянина.

Марина Михальчук

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад 11:20 У Житомирі - черги на обмін транспортних карток. Фотофакт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up