У Житомирі з 1 грудня перестане працювати витверезник

У Житомирі з 1 грудня перестане працювати витверезник

Останнім часом до міської ради все частіше надходять звернення зі скаргами на роботу Центру детоксікаційної допомоги.

Особи, які були поміщені до Центру детоксикаційної допомоги  для витвереження, в подальшому скаржаться на працівників Центру, звинувачують їх у крадіжках речей та грошей, негуманному ставленні до людей на підпитку. З жовтня місяця поточного року в Центрі детоксикаційної допомоги відбуваються перевірки прокуратури Житомирської області із залученням представників інших контролюючих та правоохоронних органів. За висновками прокуратури у ЦДД відбувається порушення конституційних прав і свобод громадян при застосуванні  заходів примусу, обмеження їх прав і свобод під виглядом проведення медичної допомоги та інших форм реабілітації або лікування.

На сьогодні в жодному із законодавчих актів не визначений правовий статус витверезників, тож постає питання щодо правових підстав існування такого закладу.

Почати треба з того, що в правовій країні затримувати, утримувати чи недобровільно здійснювати якість медичні дії, без наявності на те достатніх правових чи медичних підстав, є порушенням прав людини.

Відео дня

Правовою підставою для надання медичної допомоги (ст. 43 Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я»), є згода пацієнта чи його законного представника на медичне втручання, чи без згоди, лише у разі наявності ознак прямої загрози життю пацієнта. Цілком зрозуміло, що у стані сп’яніння людина надає таку згоду лише  якщо дійсно відчуває якісь біль чи дискомфорт, що дуже рідко трапляється з огляду на «знеболюючу» дію алкогольних напоїв.

Процес потрапляння осіб у нетверезому стані до центру детоксикаційної допомоги у тому виді, яким він є сьогодні, по суті виглядає як «застосування примусового заходу медичного характеру». І це є порушенням чинного законодавства, оскільки таке рішення (про застосування примусового заходу медичного характеру) повинно прийматись в судовому порядку.

У той же час закриття центру детоксикаційної допомоги потенційно може спричинити зростання на вулиці та в публічних місцях кількості агресивних людей на підпитку, які чіпляються до перехожих, агресивно поводяться та вдаються до відверто хуліганських дій й насильства.

Питання щодо шляхів розв’язання проблем ізоляції та витвереження осіб, які знаходяться в стані алкогольного сп’яніння, неодноразово обговорювалось на нарадах у Центральній міській лікарні № 2 та управлінні охорони здоров’я міської ради. За інформацією керівництва Центральної міської лікарні № 2 центр Детоксикаційної допомоги припиняє свою діяльність з 01.12.2017 року. У разі необхідності особи в стані алкогольного сп’яніння будуть направлятись до профільного медичного закладу – Обласного наркологічного диспансеру Житомирської обласної ради.

За матеріалами управління охорони здоров`я Житомирської міської ради

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up