У Житомирі відзначили 112-у річницю від дня народження Сергія Корольова

У Житомирі відзначили 112-у річницю від дня народження Сергія Корольова

Стало традицією, що  кожного року 12 січня містяни покладають квіти до пам’ятника видатному житомирянину Сергію Павловичу Корольову.

Український радянський вчений у галузі ракетобудування, якого вважають основоположником практичної космонавтики, народився 12 січня 1907 року в сім'ї викладача російської словесності у гімназії Павла Яковича Корольова, який походив із Білорусі, й доньки українського купця Марії Миколаївни Корольової (Москаленко).

З нагоди відзначення 112-ї річниці від дня народження Сергія Корольова у приміщенні музею космонавтики також була закладена капсула часу «Послання в майбутнє», де кожен бажаючий зміг залишити своє космічне побажання.

Відео дня

Сила духу і величезна працьовитість Корольова вплинула на всю світову науку. Вченому довелось пройти через ув’язнення у ГУЛАГу та захворіти тифом, який зробив його інвалідом на все життя, але попри це Корольов не відмовлявся від амбіційних мрій, які здавались на той час нереальними. Революціонер ракетобудування, він створив першу багатоступеневу ракету, яка стала справжнім проривом, адже технологія багатоступеневої ракети використовується для виходу на орбіту досі. Першовідкривач космосу Корольов був головним конструктором і керівником програми запуску першої міжконтинентальної балістичної ракети 27 серпня 1957 року.

Корольов був головним конструктором і керівником запуску першого штучного супутника Землі 4 жовтня 1957 року. Якщо перший супутник не мав практичного значення, а був лише «втіленням зухвалої мрії», як казав сам вчений, то наступні супутники, які розроблялись в КБ Корольова, призначались для вивчення геофізичних та радіаційних параметрів Землі.

Вперше відправив у космос тварин - під керівництвом вченого відбувся політ у космос Білки і Стрілки.

Організував перший успішний політ у космос людини 12 квітня 1961 року. Юрій Гагарін став світовою знаменитістю, а Корольов постійно залишався в тіні.

Організував політ у космос першої жінки-космонавта Валентини Терешкової у 1963 році.

Перший вихід у відкритий космос теж відбувся завдяки Корольову, який у 1965 році здійснив космонавт Олексій Леонов.

Показав землянам Місяць. Під керівництвом головного конструктора Корольова створено перші космічні апарати для дослідження інших космічних об'єктів серій «Луна», «Венера», «Марс», «Зонд». Апарати серії «Луна» багато в чому були піонерами. Вони вперше наблизились до Місяця, вперше сфотографували зворотний його бік. А також була здійснена перша посадка на Місяць і розміщено вимпел СРСР.

Цитата Сергія Корольова:

Настане і той час, коли космічний корабель з людьми залишить Землю і попрямує в подорож. Надійний міст із Землі в космос вже перекинуто запуском радянських штучних супутників, і дорога до зірок відкрита!

Руслан Мороз за матеріалами прес-служби Житомирської міської ради

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище 10:20 У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України 10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up