У Житомирі відкрили меморіальну дошку пам'яті учаснику бойових дій Євгену Мошківському

У Житомирі відкрили меморіальну дошку пам'яті учаснику бойових дій Євгену Мошківському

Сьогодні, 15 жовтня, на фасаді Житомирського міського колегіуму відкрили та освятили меморіальну дошку пам'яті учаснику бойових дій за Незалежність України, військовослужбовцю 24-ї окремої механізованої бригади Євгену Мошківському, який навчався у колегіумі в 1993-2002 роках.

На церемонію відкриття меморіальної дошки пам’яті Євгена Мошківського прийшли мама Героя – Катерина Север’янівна, його побратими, військовослужбовці, волонтери, представники громадських організацій, Житомирської міської ради, духовенство, учні та педагоги колегіуму, журналісти, - повідомляє пресслужба міськради.

Теплими спогадами про Героя поділилися із присутніми директор колегіуму Надія Полівода, його побратими та хвилиною мовчання учасники заходу вшанували пам’ять про усіх захисників України. Протоієрей Свято-Михайлівського кафедрального собору Валерій провів церемонію освячення меморіальної дошки. На завершення церемонії учасники заходу поклали квіти до меморіальної дошки.

Відсьогодні на фасаді Житомирського міського колегіуму дві дошки пам’яті Героям-житомирянам, які на сході України ціною власного життя відстоювали незалежність і територіальну цілісність України - Євгену Мошківському та Анатолію Стратовичу, які у різні роки навчалися у колегіумі (ЗОШ №34).

Відео дня

ДовідковоЄвген Мошківський народився 5 січня 1987 року. Навчався в Житомирському міському колегіумі з 1993 року. В 2002 році Євген закінчив 9 класів і вступив до житомирського автодорожнього коледжу. Після коледжу працював оператором на одному з підприємств міста.

13 травня 2015 року хлопець був мобілізований до лав Збройних Сил України. Після навчання потрапив на схід України, де захищав спокій Попасного, Сєвєродонецька, Щастя. Протягом 2015-2016 років служив у 24-ій окремій механізованій бригаді. В 2016 році бліндаж бійця потрапив під ворожий обстріл, де Євген зазнав поранення і потрапив до військового шпиталю. Після повернення додому у Євгена почалися серйозні проблеми з серцем. 8 січня 2019 року від хвороби серця Євген Мошківський помер. Похований військовослужбовець на Смолянському військовому кладовищі.

Анатолій Стратович з 1972 по 1977 рік навчався в Житомирській середній школі №34. Після закінчення школи обрав робітничу професію слюсаря-монтажника. З 1980 по 1982рік проходив строкову службу в радянській армії у військах спеціального призначення. Після армії Анатолій отримав вищу освіту інженера-будівельника, у нього з’явилася сім’я, народилися діти. Ситуація в країні наприкінці 2013 року не залишила чолові­ка байдужим. Як член Союзу десантників Житомирської області Анатолій Гримович записався до лав «Самооборони міста Жито­мира» та став активним учасником подій на Майдані. Пізніше пішов захищати Батьківщину, став добровольцем. Служив у 95-й окремій аеромобільній бригаді, як досвідчений десантник став наставником для мо­лодих бійців. 26 січня 2015 р. під час бою поблизу селища Спартак Доне­цької області Анатолій Стратович загинув під час виконання спецзавдання.

 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад 11:20 У Житомирі - черги на обмін транспортних карток. Фотофакт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up