У Житомирі провели тренувальну евакуацію одного з торгівельних центрів під час сигналу «Повітряна тривога»

У Житомирі провели тренувальну евакуацію одного з торгівельних центрів під час сигналу «Повітряна тривога»

Трагедія у м. Кременчук Полтавської області, де ворожа ракета влучила у торгівельний центр, який працював під час повітряної тривоги та обслуговував велику кількість відвідувачів, призвела до численних жертв.

Це змусило фахівців ДСНС посилити просвітницьку роботу і додатково відпрацювати алгоритм дій відвідувачів та персоналу об’єктів з масовим перебуванням людей після отримання сповіщення про повітряну небезпеку.

Так, 4 липня рятувальники та засоби масової інформації завітали до одного з найбільших торгівельних центрів у Житомирі, де проводилося тренування з персоналом та відвідувачами об’єкту щодо відпрацювання питань евакуації під час сигналу «Повітряна тривога».

Відео дня

Почувши відповідне повідомлення про повітряну небезпеку, що лунало через об’єктову систему оповіщення, всі відвідувачі закладу та працівники зупинили торгівельні операції й оперативно попрямували до виходу, аби якнайшвидше залишити будівлю ТЦ. Оскільки це було лише тренування, то йти до самого сховища, розташованого поблизу, потреби не було, і весь обслуговуючий персонал зібрався у визначеному місці на автостоянці. Після того журналісти змогли поспілкуватися з ними і з відвідувачами на предмет того, чи знають вони як потрібно діяти під час отримання сигналу «Повітряна тривога» і чи обізнані про місцезнаходження найближчих укриттів.

Директор торгівельного центру зазначив, що у мирний час подібні навчальні евакуації проводилися щомісяця. Наразі через реальну небезпеку та сигнали повітряної тривоги евакуйовуватися доводиться по-справжньому, а інколи і декілька разів на день.

«З частими сигналами повітряної тривоги кожний день або через день виходимо і прямуємо у бомбосховище. Є люди, які контролюють робочий процес, керівники відділу на своїх місцях, керівник служби безпеки контролює вихід з магазину, щоб жодної людини не залишилося на робочих місцях, як працівників, так і відвідувачів. Є плакати, які є при вході в магазин, є позначки, стрілки намальовані на асфальті – вказівники до бомбосховища. Ми сьогодні побачили, що за дві хвилини всі покинули магазин», – розповідає директор закладу.

У свою чергу фахівці ДСНС зазначили, що сьогодні навчальну евакуацію працівники торгівельного центру пройшли успішно.

«Наша служба спостерігала за порядком дій в першу чергу керівництва та працюючого персоналу: чи навчені вони щодо порядку дій, і що мають робити під час тривоги. Загалом результатом задоволені. Нагадуємо, що найбезпечнішим місцем під час повітряної тривоги є укриття. Укриття буде забезпечувати захист. Людина, рухаючись дорогою, може потрапити під обстріли чи під дію ударної хвилі», – зазначив заступник начальника відділу організації заходів цивільного захисту населення Головного управління ДСНС в області Михайло Панченко.

Подібні навчальні евакуації проводитимуться і на інших торгівельних центрах області, а також на усіх об’єктах з масовим перебуванням людей.

ГУ ДСНС України у Житомирській області

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up