Незабаром на Михайлівській буде відкрито 9 сучасних громадських закладів харчування.
"Михайлівська таки оживає: незабаром на вулиці відкриється ряд нових для Житомира закладів - це і кафе, і ресторан, і кондитерська, і лікерна. Якість цих закладів на достатньо високому рівні, бо це майже всі мережеві, відомі у країні бренди. Так що весна обіцяє цікаві відкриття і це, безумовно, гарні новини". Саме такий допис нещодавно з'явився на сторінці у Фейсбук головного архітектора Житомира Юрія Безбородова.
За словами головного архітектора міста, 9 нових закладів громадського харчування на Михайлівській протягом цього року - це не просто зміна зовнішнього вигляду фасадів, це корінна зміна концепції вулиці.
«Домогтись зміни зовнішнього вигляду не завжди просто, бо це певні складнощі. Іноді ми стикаємось навіть з судовими позовами. Зміни - це важко, але вони вкрай необхідні. Якщо ви не спроможні до них - вас змусить це зробити конкуренція. Або ви її не витримаєте. А ще це постійний діалог влади та бізнесу, це час, це певні зусилля зі сторони бізнесу», - зазначив Юрій Безбородов.
Як повідомив архітектор, так вже вийшло, що реалізація архітектурно-художньої концепції не обійшлась лише зміною візуальної складової.
«Іноді недостатньо просто змінити вивіску, треба робити повний ребрендінг, змінювати оператора та формат, робити новий бренд для всієї вулиці. Нові якісні, привабливі як зовні, так і всередині, зі смачними стравами та обслуговуванням заклади - це саме те, що здатне концептуально змінити ставлення містян до центральної вулиці Житомира», - переконаний Юрій Безбородов.
Однак попри позитивні зміни, головний архітектор зізнається, що не для всіх закладів зрозуміла нова концепція.
«На жаль, не для всіх закладів зрозуміла концепція. Та в цілому вулиця стає гастрономічною. Різноманітні формати, кухні, для діточок в тому числі. Заклади будуть цікаві, на більш високому рівні, ніж було до цього часу. Є й відомі бренди, вже загальноукраїнські, є й нові, створені у Житомирі. Італійська кухня, французька перепічка, морозиво джелатто, ресторани та кафе. Все буде зроблено з дотриманням вимог архітектурно-художньої концепції, чемного ставлення до фасадів та вулиці», - відзначив Юрій Безбородов.
Наразі вже відбувається ремонт та реконструкція приміщення, де раніше знаходилось «Домініко» і та зелена «розливайка», що була поряд, це буде один заклад з літнім майданчиком. Цей же власник віддав в оренду кафе «Валерія», що навпроти - це другий заклад. Замість «Green Line» в будинку, де аптека і «Панночка» на Скорульського, буде третій заклад – попередньо буде «П’яна вишня», концепція вже проговорена. Нова ресторація в будинку Трибеля, назва ще не визначена, поруч буде «Львівський круасан», навпроти нього – «Львівські пляцки». У колишню «Французьку здобу» заїжджає «Франсуа» того ж власника і тієї ж мережі, що й на вулиці Небесної сотні. У приміщенні з арками біля «Спорттоварів», де зараз секонд-хенд, йдуть перемовини по новому закладу італійської кухні, а у приміщенні «Укртелекому» також буде громадська харчувальня, з форматом ще не визначились. Однак домовленість вже є, тривають реставраційні роботи.
Алла Герман
Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.
№ 13 від 3 квітня 2024
Читати номер
Людмила Огиенко