У Житомирі можуть запровадити погодинну подачу води

У Житомирі можуть запровадити погодинну подачу води

Вода у кранах житомирян за графіком з категорії прогнозів цілком може перейти у реальність після 20-го серпня. 

Українська асоціація підприємств водопровідно-каналізаційного господарства «Укрводоканалекологія» на своєму сайті оприлюднила приголомшливу новину про те, хто доводить водоканали до банкрутства.

Саме про це йшлося на прес-конференції «Безперебійне водопостачання в Україні відміняється, або Хто і навіщо доводить водоканали до банкрутства», яка відбулась 5 серпня в інформаційному агентстві «Укрінформ».

Дійсно, прочитавши таку новину, більшість дорослого населення згадає недалеке минуле, як ще майже на початку нульових у Житомирі не завжди була вода вночі, або тиск був такий, що водяний стовпчик не міг подолати навіть перший поверх. А про що тоді було говорити тим, хто живе хоч не як Карлсон на даху, але все ж насправді майже під самим дахом?

Відео дня

Тут потрібно віддати належне попередникам. З великими скандалами, з величезною критикою та інформаційними маніпуляціями, але попередньому міському голові Володимиру Дебою вдалося подолати проблему погодинного постачання води до наших домівок. Але не вдалося передбачити наслідки недолугої політики наступників. Про проблеми з якістю води у місті ми писали неодноразово, але наразі вони не вирішені. Житомиру вдалося отримати кредити на реконструкцію водоочисних споруд, але роботи ще не завершені. За словами фахівців, житомиряни в найліпшому випадку отримають більш-менш якісну воду тільки на початку 2021 року. 

Тільки ми звикли до майже безперервного постачання води до оселі, як нам в спину намагаються встромити ножа та поставити перед фактом: ми практично будемо отримувати воду погодинно. Одразу згадуються слова Володимира Висоцького про те, чому нам пропонують все «по талонах».

Але все по порядку. Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, регулює діяльність 100 водоканалів України. Але збільшивши тариф на електроенергію, регулятор не підняв тарифи на водопостачання та водовідведення. Через це тільки за липень водоканали України понесли збитки у розмірі близько 200 млн гривень.

Основна причина подорожчання – встановлення нового тарифу на передачу електроенергії, який було збільшено з 6 до 37 копійок за кВт, тобто на 600 %.

«У діях Національної комісії вбачаються ознаки статті 219 Кримінального кодексу України – зумисне доведення до банкрутства великої групи комунальних підприємств. Через несвоєчасне регулювання вартості комунальних послуг і постійне підняття вартості електроенергії сьогодні 100 % водоканалів несуть шалені збитки. За це хтось має понести відповідальність», – наголосила віце-президент Асоціації «Укрводоканалекологія» Ольга Бабій.

 «Ми хочемо попередити: з 20 серпня деякі міста вимушені будуть перейти на почасову подачу води, щоб скоротити витрати на електроенергію. Якщо ж ситуація не буде вирішена шляхом законодавчого корегування, водоканали будуть відключати від електропостачання. Припинення водопостачання та водовідведення матиме непередбачувані техногенні та екологічні наслідки для міст України», – відзначила Ольга Бабій.

Якщо питання не буде вирішено комплексно до жовтня, відключення водоканалів від електрики призведе також до неможливості здійснювати теплопостачання в населених пунктах країни.

Асоціація «Укрводоканалекологія» вбачає 2 можливі шляхи вирішення проблеми:

- збільшити тарифи на водопостачання та водовідведення, а також теплопостачання на 20 %;

- дозволити водоканалам та теплопостачальним підприємствам купувати електроенергію за ціною 1,68 грн.

У будь-якому випадку Національна комісія має терміново оприлюднити заяви про те, що вона має намір робити, адже до сьогодні на жодне звернення Асоціації відповіді не було надано.

Також асоціація «Укрводоканалекологія» звернулася до прокуратури, Служби безпеки України, Ради національної безпеки і оборони України, Адміністрації Президента і Кабінету Міністрів з проханням терміново втрутитись в цю ситуацію.

Ми зателефонували до директора КП «Житомирводоканал» Житомирської міської ради Андрія Нікітіна та попросили надати коментар з цього питання. 

«Щоб цього не сталося, потрібно скликати негайно засідання Ради національної безпеки та оборони та отримати рекомендацію РНБО Кабінету Міністрів України прийняти постанову, згідно з якою всі водоканали стануть гарантованими покупцями електричної енергії у Енергоатома за найнижчою ціною. Щодо Житомира ми не можемо бути відокремлені в цьому плані. Це загальнодержавне питання. На поверхні лежать речі, які дають зрозуміти, що це гра в бік однієї енергетичної компанії з метою отримання надприбутків. Але за це будуть сплачувати всі жителі та підприємства такі, як наше. Чому не діє Антимонопольний комітет? Тому що все дуже грамотно зроблено. Це складна схема зі складними відповідями», – прокоментував Андрій Нікітін. 

Так, схема дійсно дуже складна, але чому за гру монополістів по всій Україні повинні платити пересічні громадяни, які не мають великих статків? Питання поки що відкрите, тому ми чекаємо на реакцію влади держави.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (17)
  • Ирина Спирина

    А чим це визвано
  • Nadia Lobay

    По графіку,а якість її буде така ж технічна чи вже фторовану будуть подавати????
  • Вика

    Жах, що робиться то все гірше. Водоканал подає брудну воду, виключає її постійно а тут таке. Хай зразу раз в місяць буде подавати її для населення, щоб було економно.
  • Alex Vikar

    По відру
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:39 135 таких викликів щодо домашнього насильства опрацювали бердичівські поліцейські з початку року 12:20 Вбив сусіда і закопав на своєму городі – жителя Бердичівського району засудили до 14 років позбавлення волі 12:00 Дворічний хлопчик постраждав під час ДТП на вулиці Покровській у Житомирі photo_camera 11:39 У цей вечір розквітнуть жоржини. Співачка Наталія Бучинська презентує нову концертну програму у Житомирі (Новини компаній) play_circle_filled photo_camera Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 11:19 Подружжя з Житомира організувало злочинну схему продажу гуманітарних автомобілів для ЗСУ photo_camera 11:10 Мистецтво розмови: як володіти англійською мовою впевнено та природно після курсів (Новини компаній) 11:01 У Народицькій ТГ виявлено самовільну порубку 11-ти дерев вільхи 10:40 Віталій Бунечко: Дякую усім, хто боронить нашу країну та унеможливлює просування окупантів photo_camera 10:21 Відкрито реєстрацію на весняну сесію Школи місцевого самоврядування 10:00 Житомир попрощався з двома Захисниками - "на щиті" повернулися Сергій Гончарук і Андрій Горобець 09:39 Ще 840 окупантів знищені на українській землі 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 19 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 19 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up