У стотисячний раз про «Епіцентр» та скандал навколо нього під час сесії міськради

У стотисячний раз про «Епіцентр» та скандал навколо нього під час сесії міськради

Вже стає моветоном згадувати про «Епіцентр», АЗС «UPG» та про інші «косяки» міської влади. 

Ба більше, навіть звернення до суду не завжди спонукає наших очільників міста робити щось на користь громади. Але вислів «вода камінь підточує» існує, і, мабуть, саме це відбулося під час шістдесят восьмої сесії Житомирської міської ради 18 червня 2020 року. Громадськість міста змусила «Епіцентр» сплатити податки Житомиру у розмірі 9,5 млн грн за період незаконної роботи.

До того представники громади міста та Нацкорпусу неодноразово перекривали рух автотранспорту біля «Епіцентру». На депутатській комісії, куди був запрошений представник «Епіцентру», в ході довгої розмови з ним депутатами та мером було досягнуто позитивне рішення на користь міського бюджету. До того ж представникам міської влади було передано весь пакет документів щодо незаконної роботи «Епіцентру». Так, Держгеокадастр встановив факт самовільного зайняття земельної ділянки та наклав штраф у розмірі більше 500 тис. грн.

До розгляду цього питання на сесії міської ради керівництво «Епіцентр-К» не планувало сплачувати податки за рік будівництва та роботи. Як і не планувалося розслідувати та притягувати до відповідальності винних міською радою, депутатами, департаментом будівництва, Нацполіцією та іншими владними органами. 

Відео дня

Чому ця перемога неймовірно важлива для Житомира та її жителів?

Загальна приблизна сума, котру отримає Житомир, – 9,5 млн грн. «Епіцентром К» буде сплачено 6 млн. грн у розвиток соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури Житомира. Готовність гіпермаркету інвестувати будівництво скейт-парку у Житомирі на суму 700 тис. грн. Сплачено 1 452 730 грн податку з доходів фізичних осіб, близько 2 млн грн податків за ЄСВ та ВЗ, податок за нерухомість в розмірі 26 734 грн.

Зареєстровані кримінальні справи, які продовжують розслідуватись. 

Справа «Епіцентру К» показала повну халатність міської влади та інертність Національної поліції. Бездіяльність логічно призвела би до узаконення кримінального бездокументного будівництва та роботи і несплати мільйонів податків у бюджет міста. 

Хронологія подій

10 травня ПП «Національний Корпус» та ГО «Громадська оборона» представили розслідування, що набуло резонансу, стосовно будівництва гіпермаркету «Епіцентр К» у Житомирі.

12 травня було проведено акцію протесту щодо незаконного і кримінального будівництва та роботи «Епіцентру» у Житомирі. Цим було привернуто увагу житомирян, органів міської влади та поліції.

16 червня представники громадських організацій домоглися розгляду на сесії міськради питання відшкодування місту збитків від незаконного будівництва, роботи та несплати податків «Епіцентром К».

У соціальній мережі «Facebook» житомирський адвокат і за сумісництвом депутат Житомирської міської ради Роман Гуртовенко так прокоментував ці події: «Житомирська міська рада є розплідником беззаконня! На жаль, сьогодні я вкотре у цьому переконався. Сьогодні на черговій сесії розглядалося питання про затвердження проєкту землеустрою щодо виділення земельної ділянки «Епіцентру». Так, «Епіцентр» викупив майно, адже він отримав і право на виділення земельної ділянки. З цим ніхто не сперечається. Але «Епіцентр» без будь-яких дозвільних документів вивіз землю та побудував торговельний комплекс, порушуючи всі можливі закони. Даний комплекс є самочинно збудованим майном. Тобто виділення землі відбувається не під придбане майно, а під самовільно збудоване. За такою логікою кожен підприємець повинен мати право зайняти абсолютно будь-яку земельну ділянку та побудувати на ній нерухоме майно, а потім ходити всюди і розповідати, що він всесильний із грошима і може вирішити будь-яке питання. Сьогодні нахабно, в порушення регламенту та закону, депутати протягнули відповідне рішення і надали «Епіцентру» землю під незаконно збудоване майно. Причому перший раз рішення не було ухвалено, не вистачило одного голосу. Рішення прийнято з другої спроби при застосуванні дуже хитрої процедури: навмисно не було проголосовано по одному пункту із земельних питань, потім міський голова оголошує перерву, після перерви оголошується, що випадково забули проголосувати по одному із пункту питання і це є підставою для повернення до відповідного питання і повторного голосування. А при другій спробі уже необхідна кількість голосів набралася (перерва не пройшла даремно). В той час, коли регламент міської ради чітко забороняє прийняти рішення вдруге з одного ж і того питання!».

Таким чином, історія з гіпермаркетом «Епіцентр» так і не дійшла свого кінця. Тому нам, напевно, доведеться ще не один і не два рази почути про неприємні новини щодо цього. 

Руслан Мороз

 

Читайте також:

У житомирського «Епіцентру» немає жодного документу на будь що, є кримінальне провадження, але він зміг відкритися під час карантину.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Натали Павловская

    А тим часом у Житомирі на проспекті Незалежності, 29 збудували АЗС, яка перетворила на справжні газові камери квартари 3-х перших поверхів багатоповерхівок та дитячий майданик, які опинились на дні колодязя глибиною 8 метрів, без протягу. а з верху на відстані 6,5 метрів височить АЗС. Як вам таке, шановна громада?!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up