У Сполучених Штатах презентували соціально-економічний потенціал Житомирської області

У Сполучених Штатах презентували соціально-економічний потенціал Житомирської області

Соціально-економічний потенціал Житомирської області презентували представникам міжнародних корпорацій, державних установ та неурядового сектору США.

Нещодавно в України відмічали День державного службовця. Свято встановлено в Україні «зважаючи на роль державної служби у процесі становлення України як суверенної, незалежної, демократичної, соціальної, правової держави та підтримуючи рішення Генеральної Асамблеї ООН», згідно з Указом Президента України «Про День державної служби» від 4 квітня 2003 року № 291/2003 та відзначається щорічно 23 червня у День державної служби Організації Об’єднаних Націй. Професія державного службовця – важлива, клопітка та відповідальна праця людей, які у своїй більшості виконують її за покликанням, демонструючи справжню відданість справі та бажання служити людям.

Напередодні професійного свята співробітник державної служби Житомирщини представив у Сполучених Штатах Америки програму соціально-економічного потенціалу Житомирської області. Ми взяли інтерв'ю у Андрія Пащенка, який власне і презентував область у складі делегації до міста Цинцинаті штату Огайо. 

Відео дня

Руслан Мороз: Андрію, як ви увійшли до складу делегації України до США?

Андрій Пащенко: Мені пощастило стати учасником програми «Відкритий світ» при Бібліотеці Конгресу США. Ця програма була заснована Конгресом США у 1999 році з ініціативи двох видатних учених і суспільно-політичних діячів. У 2003 році програма була поширена на Україну, і відтоді щороку молоді лідери нашої держави мають можливість переймати американський досвід та презентувати свої регіони. До складу однієї делегації входить 5 чоловік, які працюють у відповідних сферах і представляють різні регіони і організації.

Цього року одним із пріоритетних напрямків було визначено соціально-економічний розвиток, а оскільки я працюю в цій сфері, мене обрали до складу делегації.

Руслан Мороз: Ви сказали, що вас обрали. Як відбувалась ця процедура і які власне критерії відбору учасників? 

Андрій Пащенко: Програма «Відкритий світ» призначена для лідерів України – представників різних рівнів державної влади, академічного співтовариства, громадських організацій і ділових структур. Вона розрахована на кандидатів, які, незважаючи на свій відносно молодий вік, уже виявили себе як професіонали своєї справи, показали свої сильні лідерські якості і зацікавлені у вивченні американського досвіду й підтримці професійних та особистих контактів з  американськими колегами після повернення до України. 

З 2017 року я співпрацюю з волонтерами Корпусу Миру США в Україні. Ми спільно готуємо і реалізовуємо соціальні проекти, тренінги і активності у місті Житомирі. Отже, оцінивши мої професійні якості і навички, мене номінували до складу делегації цього року. Я до останнього моменту не знав про це і був приємно здивований. Власне чим і цікава процедура відбору, що ти не можеш сам вирішувати свою участь, тебе повинні обрати партнерські організації за відповідні досягнення, успіхи в рамках пріоритетних напрямків програми, які можуть змінюватись щороку: від економічного розвитку, молодіжного розвитку до індустріального і медичного».

Руслан Мороз: Хто фінансує учасників програми, чи є дольова участь українського бюджету?

Андрій Пащенко: Ні, програма «Відкритий світ» є єдиною програмою обмінів усередині законодавчої гілки влади США й отримує щорічне фінансування від Конгресу США. Повністю усе: переліт, проживання та триразове харчування – оплачується приймаючою стороною».  

Руслан Мороз: Що нового ви побачили за океаном, і як проходила презентація Житомирщини?

Андрій Пащенко: Як то кажуть, з миру по нитці. Оскільки власним бюджетом я не в змозі виготовити якісні буклети англійською мовою, я звернувся до знайомих, які працюють в різних організаціях туристичного і економічного спрямування. Хтось надав журнали, хтось надав брошури, сувенірну продукцію, подарунки я купував власним коштом, а також знайшов цікаві ролики і презентації Житомирщини в Інтернеті англійською мовою, які потім скомпонував і показував на зустрічах. Їх було дуже багато, до речі. Протягом тижня тричі на день у нас проходили робочі візити до різних інституцій. Це і візит до управління соціально-економічного розвитку міста Цинциннаті, зустріч з представниками конгресмена Томаса Массі, з представниками конгресмена Стіва Шаббота, зустріч з місцевим адміністратором міста Флоренс, Кентаккі, візит до Європейської торгівельної палати, до Центру розвитку міста Цинциннаті, візит до Ради бізнесу Ковінгтону та до Корпорації економічного розвитку Північного Кентаккі Tri-ED – і це далеко не повний перелік організацій.

Мене вразило, як у них побудована система фінансування соціально-економічного розвитку, організовано взаємодоповнюваність державних установ і громадського сектору. 

Дуже багато програм реалізовується громадськими організаціями за підтримки органів влади, створено величезну кількість просторів і хабів для розвитку підприємництва і соціальної сфери. Зокрема, є така організація Flywheel, яка допомагає соціальним підприємцям розвивати бізнес та просуває соціальне підприємництво через соціальні мережі, заходи, тренінги. 

Там працює багато державних програм фінансування стартапів, проте США  – це не та країна, де гроші просто дарують; завдяки тісній кооперації з громадським сектором, держава стає співвласником профінансованого нею бізнесу.  

Я був здивований, коли побачив, що про Україну насправді відомо дуже мало. Так, люди знають про війну на сході, про вибори Президента, проте про потенціал нашої держави, про можливості співробітництва вони навіть не здогадуються. Я думаю, ми з делегатами здійснили дуже важливу роботу для нашої держави. Після презентації відео про Україну і Житомирщину до мене підходило багато бізнесменів, керівників корпорацій, які були дійсно здивовані і зацікавлені».

Руслан Мороз: Хто ці люди, і якою переважно сферою вони цікавились?»

Андрій Пащенко: Це керівники компаній INDELAC, Vigran Investments, Porter Wright, General Cable та багато інших. Переважна сфера зацікавленості – це індустріальні можливості та сільське господарство». 

Руслан Мороз: Розкажіть, як ви жили в США, наскільки вам сподобався їх побут і звичаї.

Андрій Пащенко: За умовами програми нас селили у приймаючих родинах, які на волонтерських засадах пускали іноземців до своїх домівок, проводили з нами час і дуже багато спілкувалися. Звісно, там менше переймаються якимись господарчими питаннями чи роботою на землі, як у нас зазвичай влітку, але кожний достойний громадянин присвячує велику частку свого часу соціальній роботі. Вони харчують безхатченків, організовують благодійні заходи, проводять зібрання з соціально важливих питань. Видно, що більшість людей переймається життям громади і хоче активно його підтримувати. Все відбувається дуже соціально і невимушено».

Руслан Мороз: Дякуємо, що поділилися з нами враженнями, сподіваємося, що та промоція регіону, яку ви вже зробили, допоможе Житомирщині розвиватись.

Андрій Пащенко: Від себе особисто я хотів би подякувати Корпусу миру, Американській Ради та програмі «Відкритий світ» за таку унікальну можливість відвідати США, розповісти про нас, познайомитись з чудовими людьми та перейняти іноземний досвід в економічній сфері.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up