У санаторії «Тетерів» знову відключили електрику та воду, відсутнє опалення

У санаторії «Тетерів» знову відключили електрику та воду, відсутнє опалення

Ситуація у коростишівському санаторії «Тетерів» знову вийшла з-під контролю внаслідок відсутності водопостачання та опалення.

Неодноразово українські ЗМІ висвітлювали жахливі умови перебування переселенців у санаторії «Тетерів». Люди готували їжу на багаттях, організовували акції протесту, але кардинально змінити нічого не виходить. Влада, навіть за допомогою громадськості, переселенці, власники санаторію не можуть досягти спільної точки зору на вирішення цієї проблеми. 

Раніше ми вже повідомляли про те, що були люди, які померли в санаторії, так і не дочекавшись допомоги від влади. Всі, хто втік від війни, зробили це не за власним бажанням. Є там ті, хто пережив жахіття полону та жорстокі катування, після яких став непрацездатним інвалідом.

Відео дня

Минулого року перед Великоднем керівництво санаторію знову відключало електроенергію в корпусах. Лежачі інваліди, сім'ї, в яких є маленькі діти, а батьки через поранення або хвороби не в змозі були допомогти собі, залишилися без можливості приготувати собі гарячу їжу. Готували на вогнищах. 

Всі, хто може працювати, поїхали з санаторію, там залишилися тільки безпорадні інваліди. Люди благають про допомогу і звернулися до голови Житомирської обласної державної адміністрації Віталія Бунечка із заявою, в якій виклали найболючіші питання:

1. Відсутність водопостачання. Вже більше 2-х місяців відсутнє водопостачання в кімнатах, люди не мають ні фізичної, ні матеріальної можливості для забезпечення повноцінного водопостачання. У санаторії мешкають люди різного віку, в основному залишилися пенсіонери, інваліди та сім’ї, у яких маленькі діти. Надзвичайно важко через відсутність водопостачання підтримувати нормальний санітарно-технічний стан життя, можливості принести води немає, адже найближча водойма розміщена дуже далеко, та й фізично це зробити дуже складно.

2. Освітлення території. Також дуже важливе і нагальне, адже світловий день став коротшим, територія не освітлюється, тому дуже важко переміщатися по території. 

3. Дрова для обігріву. Найбільшою проблемою після відсутності водопостачання у кімнатах є холод та низька температура у кімнатах, можливості обігріти кімнату до нормальної температури немає. Використовувати електрообігрівальні прилади мешканці побоюються через стан проводки. Матеріал для котельні (дрова) для повноцінного обігріву відсутній.

З цими питаннями переселенці неодноразово зверталися до місцевої влади, але нічого не змінилося.

У зверненні до громадськості району мешканці санаторію наголошують:

«Багато людей за час перебування в санаторії померли від хвороб та нелюдських умов. Місцева влада відмовляється надати хоч якусь допомогу людям, які опинилися в жахливих та нестерпних умовах. Ми зверталися до багатьох інстанцій, проте постійно отримуємо відмови чи відписки. Ми розуміємо, що ця установа готується до продажу, тому ми тут зайві. Однак ми всі – біженці, які не з власної волі опинилися в таких умовах, і просимо допомогти нам, тому що більшість із нас – це інваліди, які не можуть самостійно вирішити ці проблеми. Жахливі умови, в яких ми перебуваємо, вже призвели до загострення захворювань і загибелі кількох людей, тому без сторонньої допомоги ми можемо загинути всі». 

Нині ситуацію намагаються вирішити за сприяння громадської ради при Житомирській районній державній адміністрації та дійти згоди у цьому питанні. Але попереду різке похолодання, і чи встигнуть прийняти будь-яке рішення до цього моменту, поки що невідомо.

Читайте також:

Забуті у власній країні і кинуті напризволяще, або Знову про санаторій «Тетерів»

Переселенці у санаторії «Тетерів»: Краще б нас вбили, а так жити – це геноцид.

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up