У Романівській громаді – справжня топонімічна злива

У Романівській громаді – справжня топонімічна злива

Чергова, 28-а, сесія Романівської селищної ради відбулася минулого четверга, 29 липня 2022-го року.

Як завжди, сесія ретельно готувалася і заздалегідь у депутатських комісіях були ґрунтовно обговорені практично усі питання, запропоновані для розгляду у сесійному залі. Проте сам перебіг подій на сесії виявився  далеко не простим, але цікавим і навіть захоплюючим.

Повітряна тривога депутатам – не перепона

Відео дня

Незадовго до початку сесійного зібрання у Романові (як на Житомирщині загалом) пролунав сигнал повітряної тривоги. Звісно ж, розпочинати сесію за таких умов у сесійному залі Романівської селищної ради було неможливо. З іншого боку, як завгодно довго чекати на команду «Відбій!» депутати також не могли, а тому після півгодинного очікування було вирішено провести сесійне засідання у підвальному приміщенні адміністративного будинку, яке відповідає нормам укриття. Ось у таких умовах депутати і розпочали свою роботу, проте вже за 20 хвилин загроза повітряного удару минула, і продовження 28-ї сесії Романівської селищної ради відбувалося у звичних умовах сесійної зали.

На початку з інформацією про внесені зміни та доповнення до бюджету Романівської селищної ради 2022-го року виступила керівниця фінансового управління Романівської селищної ради Наталія Горобець. Виконувачка обов’язків  начальника відділу культури, туризму, молоді та спорту Романівської селищної ради Людмила Ковальчук доповідала у сесійній залі про збільшення чисельності вихованців Романівської мистецької школи та зазначила, що у новому навчальному році батьківська плата за навчання учнів мистецької школи зросте на 30%. 

Найбільше часу депутати приділили топоніміці

Далі надійшла черга ухвалити рішення про перейменування вулиць та провулків у Романові та селах, що входять до складу Романівської селищної ради. Фактично два місяці працювала комісія, яка фахово і всебічно вивчала низку пропозицій щодо перейменування вулиць у Романівській громаді. Сказати, що жителі Романова чи сіл Романівської селищної ради активно і завзято долучалися до процесу топонімічного оновлення, не можна. На громадські слухання, які були заздалегідь анонсовані і мали стати ледь не вирішальним фактором майбутнього процесу перейменування вулиць і провулків населених пунктів Романівської селищної ради, прийшло лише троє людей. Хоча поодинокі пропозиції стосовно зміни назви кількох вулиць у Романові до уваги комісії із розгляду топонімічних питань все ж таки доходили і бралися до уваги. Проте всебічно обговорювати питання топонімічного оновлення Романівщини жителі фактично усіх сіл і селищ Романівської громади не стали. Таким чином, головне слово залишалося за депутатами Романівської селищної ради, які 29 липня 2022-го року мали вирішити і ухвалити остаточний варіант топонімічних змін у Романівській громаді.

Слід зазначити, що дуже важливу роль у процесі ухвалення сесією рішення щодо топонімічних змін мав виступ голови депутатської комісії із гуманітарних питань Ірини Серт. Її виступ зал слухав, затамувавши подих, вслухаючись у суть і значення кожного слова. Дивовижно, але саме лікарці Ірині Серт довелося і вдалося дуже аргументовано переконати депутатів Романівської селищної ради у необхідності справжньої топонімічної модернізації. У своєму виступі І. В. Серт зазначила: «Повсюдна радянська топоніміка підсвідомо створювала ілюзію тимчасовості Української держави. І досі більшість українців щодня непомітно для себе продовжує отримувати чималу дозу такої ідеологічної отрути». Виступ І. В. Серт тривав майже чверть години, і зміст її слів стосувався багатьох аспектів збереження історичної пам‘яті не лише у Романові, але й у цілому в Україні. Висновок стосовно того, що проблема топоніміки є своєрідним лакмусовим папірцем, який свідчить про реальну готовність суспільства і влади до глибокої модернізації, мали б запам’ятати не лише депутати Романівської селищної ради, які одностайно підтримали рішення про перейменування більше двох десятків вулиць та провулків у громаді, але й ті жителі Романова, які періодично, наче відомий персонаж народної приказки «Пилип із конопель», вигулькують у різноманітних мережах із пріснопам`ятними байками часів «есесесерії». Аби не передавати слово в слово тексту усього виступу Ірини Серт, слід все ж таки звернути увагу на її слова про те, що тільки раби можуть назвати свої вулиці, площі і проспекти іменами завойовників. Краще, мабуть, і не скажеш, а правильніше й бути не може.

Колгоспних вулиць на Романівщині  більше немає

Втім, після виступу голови постійної депутатської комісії із гуманітарних питань депутати вирішили голосувати за перейменування вулиць та провулків Романова і деяких сіл Романівської селищної ради. Так, вулицю Гагаріна у селищі Романові перейменували на вулицю Каденюка. Вулиця і провулок Горького відтепер носитимуть назву Західної і Західного. А вулиця Жовтнева та провулок Жовтневий відповідно отримали нові назви: Східна і Східний. Вулиця Кошового віднині  називатиметься Покровською, Матросова – Козацькою (пров. Матросова – пров. Козацький). Вулиця Менделєєва перейменована на вулицю Щастя, а вулиця Мічуріна – на Яблуневу. Вулиця Папаніна відтепер носитиме ім‘я О. Ількова, а вулиця Путиліна у Романові отримала назву Костельної. Вулиця Пушкіна стала Зарічною, а вулиця Суворова матиме назву Миру (відповідно змінилася назва і провулку Суворова на провулок Миру). Вулиця Чкалова рішенням сесії перейменована на вул. Сяберський шлях.

Щодо топонімічних новацій у селах Романівської селищної ради, то тут зміни торкнулися одної-двох вулиць у низці сіл. Найбільш типова і поширена назва «вулиця Колгоспна» відтепер зникає у селах Велика Козара, Вила, Годиха, Жовтий Брід, Ольшанка, Старочуднівська Гута. У Великій Козарі Колгоспну перейменували на Весняну, у Вилах Колгоспна стала Молодіжною, у Годисі – вулицею Шевченка, а у Жовтому Броді – Набережною. В Ольшанці Колгоспну перейменували на Вишневу, а у Старочуднівській Гуті – на Сульжинівську. Ще одну вулицю, Волгоградську, у селі Велика Козара перейменували на Польову. У селі Врублівка вулиця Першотравнева стала Парковою, а у Борятині Першотравнева стала вулицею Миру. В Ольшанці вулиця Партизанська стала вулицею Героїв України. Із такою ж назвою (Героїв України) з`явиться вулиця у селі Романівці, де перейменували вулицю 40-річчя Перемоги. У Соболівці вулиця Путиліна відтепер називатиметься вулицею Миру, а в селі Ясногород вулицю Гагаріна перейменували на Зелену, а вулицю Тютіна – на Південну. 

Ось такий підсумок чергової хвилі топонімічних змін, які давно назрівали і які варто було провести з метою відродження історичної пам’яті українського народу та очищення топоніміки Романівської громади від маркерів та позначок радянсько-комуністичної епохи. Наскільки правильними і адекватними виявилися нові назви вулиць та провулків у Романівській селищній раді, покаже час. Безумовно, саме час зазвичай вносить у топонімічну мозаїку більшості населених пунктів ті чи інші зміни. Так, що поживемо – побачимо. Щодо зауваження про незручності та додаткові фінансові витрати із кишень жителів перейменованих вулиць та провулків Романівської селищної ради, то жодних витрат на перейменування вулиць конкретні їхні жителі не робитимуть. Усі витрати (вони незначні), спричинені  топонімічними новаціями, бере на себе Романівська селищна рада. Ну і, зрештою, якими не були б витрати на перейменування вулиць та провулків, цей процес все одно треба було здійснити. Що й було зроблено.
 

Віктор Радчук

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up