У прокуратурі Житомирщини розповіли про протидію спробам незаконного одержання дозволів на розробку родовищ корисних копалин регіону

У прокуратурі Житомирщини розповіли про протидію спробам незаконного одержання дозволів на розробку родовищ корисних копалин регіону

Прокуратурою Житомирської області лише у березні цього року заявлено до Житомирського окружного адміністративного суду шість позовів про визнання протиправними та скасування спеціальних дозволів на здійснення геологічного вивчення та дослідно-промислової розробки ділянок з покладами бурштину на позаконкурсній основі, виданих Державною  службою геології та надр України.

Про це повідомила у середу, 5 липня 2017 року, журналістам на брифінгу заступник прокурора області Роксолана Гребенюк.

Вона уточнила, що державною службою неправомірно видано приватним підприємствам дозволів на розробку родовищ загальною площею 18 тис га. Зокрема, йдеться про дозволи, видані ТОВ “Райт Солюшн” – на розробку Замисловицької, Правобережної ділянок та ділянки “Стрілка”, що у Олевському та Овруцькому районах площею 5249,4 га;  ТОВ “Амбер Холдинг” - спеціальні дозволи на вивчення та розробку двох родовищ бурштину – Зимухінської та Козюківської ділянок на території Овруцького району загальною площею 12181,3 га; ТОВ “Компанія “Надра Галичини” - Тетерівської ділянки площею 906,4 га, розташованої в Овруцькому районі.

«Щоб обійти аукціон та уникнути сплати коштів, ці товариства уклали договори оренди нібито цілісних майнових комплексів, пристосованих для ведення розвідувально-гірничих робіт, а також рухомого майна, необхідного для здійснення геолого-пошукових робіт.  Насправді орендовані приміщення не є цілісними майновими комплексами, до того ж, не встановлено спеціального устаткування, призначеного для геологічної розвідки, видобутку та обробітку бурштину тощо. Відсутні у товариств передбачені законодавством погодження обласної, районної та місцевих (сільських) рад на отримання відповідних спецдозволів», - додала Роксолана Гребенюк.

Відео дня

За таких обставин, на звернення голови обласної ради, прокуратурою заявлено відповідні позови. Ухвалами суду від 03.04.2017 та 04.04.2017 вжито заходів до забезпечення позовів - дія оскаржуваних спеціальних дозволів зупинена. Один з позовів - про визнання протиправним та скасування спецдозволу, виданого ТОВ “Райт Солюшн” на геологічне вивчення, у тому числі дослідну-промислову розробку родовища бурштину (ділянка “Стрілка”), розташованому в Овруцькому районі загальною площею 1021,10 га судом задоволено в повному обсязі. Інші 5 позовів перебувають на розгляді.

Заступник прокурора області повідомила журналістам і про встановлені інші незаконні факти щодо намагань суб’єктів господарювання одержати спецдозволи на користування надрами для видобування на Житомирщині бурштину, зокрема, за допомогою судових рішень.

З метою захисту інтересів держави, прокуратурою області здійснено вступ у справи стосовно незаконного одержання таких дозволів трьома київськими фірмами на користування надрами, з метою видобування покладів бурштину на площі понад 10 тис га. Як результат - у 2017 році окружним адміністративним судом м. Києва позовні заяви ТОВ «Геопошук Ємільчине» та ТОВ «Геодевелопмент» залишено без розгляду. Розгляд справи за позовом ТОВ «Поліська Старательська артіль» триває.

На брифінгу журналістів поінформовано і про роботу органів прокуратури стосовно протидії олігархічним структурам у намаганні отримати надра для видобутку стратегічної сировини.

«Вдалося запобігти розбазарюванню права підконтрольним Фірташу фірмам (DF Group: TOB «Валки-Ільменіт», TOB «Межиріченський гірничо-збагачувальний комбінат») здійснювати видобуток титану на площі понад 2400 га земель, на яких розташовані багаторічні ліси та чорноземи», - зазначила Роксолана Гребенюк.

Зокрема, Вищим адміністративним судом України залишено в силі рішення суду апеляційної інстанції про задоволення позову прокурора Житомирської області щодо скасування протиправного, винесеного з перевищенням повноважень, рішення обласної ради (2015 рік) про вилучення з постійного користування ДП «Червоноармійський лісгосп АПК» земельних ділянок лісового фонду площею майже 100 га для подальшої їх передачі під видобуток титанових руд. На виконання судового рішення, прокуратура домоглася відкликання постійним лісокористувачем раніше наданої згоди на вилучення вказаних лісових ділянок.

Заступник керівника обласного відомства також навела факти про прийняття органами державної виконавчої влади та місцевого самоврядування рішень щодо погодження отримання спецдозволів на користування надрами та розміщення відповідних виробничих комплексів.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая 10:20 Допоможемо молодій дівчині зібрати кошти на акумулятори для електровізка! 10:00 Поки овручанин спав, сусід винес з його будинку побутову техніку та інші речі photo_camera 09:40 Втрати ворога: 9 танків, 21 артсистема і 870 осіб ліквідовано минулої доби 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 19 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:01 19 квітня: все про цей день, яке церковне свято, що не можна робити і погода у Житомирі 17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up