У ході «боїв без правил» найнебезпечніше… «пісяти проти вітру»? Чи стане студентський протест завершальним у скандальній історії?

У ході  «боїв без правил» найнебезпечніше… «пісяти проти вітру»?  Чи стане студентський протест завершальним у скандальній історії?

У п’ятницю, 12 травня 2017 року, під дверима Житомирської обласної адміністрації зібралися викладачі та студенти Бердичівського медичного коледжу.

 

Формально причиною приїзду півсотні студентів та педагогів коледжу під стіни обласної адміністрації стала затримка виплати зарплати та стипендії, яка була спричинена фактом звільнення директора Бердичівського коледжу Володимира Клименюка. За звільнення керівника коледжу проголосувало 37 депутатів Житомирської обласної ради під час сесії 6 квітня 2017року.Новопризначене керівництво коледжу не змогло налагодити нормальний процес життя колективу навчального закладу і першим сигналом цього стала затримка із виплатою зарплати та стипендії. До студентів вийшов  заступник голови облради Максим Вілівчук і повідомив пікетувальників про те, що стипендія та зарплата не виплачена із вини колишнього директора. Тижнем раніше викладачі та студенти Бердичівського медколеджу вже зустрічалися із першим заступником голови Житомирської обласної ради Сергієм Крамаренком, який відвідував 4 травня 2017 року шпиталь для ветеранів війни у Бердичеві. Вже тоді до керівника обласної ради адресувалися запитання щодо затримки із виплатою зарплати і стипендії. Але реакції із боку обласної влади не було. У владних кабінетах, швидше за все, шукали «рецепт» конкретних кроків у ситуації, яка виникла після рішення сесії Житомирської обласної ради про звільнення Володимира Клименюка. Це ще раз засвідчує, що законодавчих підстав для звільнення тепер вже колишнього директора Бердичівського медколеджу не було. Власне, їх і сьогодні ніхто не оприлюднив, а як єдиний аргумент у вустах голови Житомирської державної адміністрації Ігоря Гундича звучала фраза про те, що Житомирська обласна рада, яка є власником Бердичівського коледжу, має виключне право вирішувати, хто має керувати навчальним закладом.

Дещо з історії «трирічної війни» навколо Бердичівського медколеджу

Ось тут, мабуть, потрібно звернутися до історії питання стосовно ситуації із директором Бердичівського медколеджу, якого чимало житомирських журналістів «охрестили» «директором зі скандальною репутацією». Головними конструкціями цієї «скандальності» стали декілька фактів із життя Володимира Клименюка. Найпершим чином – це автопригода на дорозі Житомир-Бердичів, де він перебував у нетверезому стані. Ще більше «скандальності» директору принесли звинувачення про зґвалтування студентки, а потім самогубство ще однієї студентки коледжу. Звісно, всі ці «пункти» звинувачень охоплюють різні роки тривалої «директорської» біографії Володимира Клименюка. Звісно, щодо кожного з них правоохоронні органи повинні були (і насправді вчиняли) певні дії, але жодних підстав для звинувачення директора у правопорушеннях так і не встановлено.

Відео дня

    Головним «локомотивом» звинувачень щодо Володимира Клименюка стали активісти «Самооборони Бердичева». Ще у 2014-у році  група активістів вимагали відставки директора Бердичівського медколеджу.  Найцікавіше полягало у тому, що люди, які пройшли Майдан і начебто сповідували принципи революції Гідності, не особливо переймалися тим, щоб домогтися звільнення директора у законно-цивілізований спосіб. Ну, до прикладу, взяти участь у зборах трудового колективу за участі батьківської громади коледжу та обговорити питання про доцільність перебування Володимира Клименюка на посаді директора. Ну, а всередині самого колективу не знайшлося аргументів щодо вимоги звільнення його директора. За словами самого Володимира Клименюка, після невдалої спроби «з наскоку» звільнити директора, «самооборонці» пішли навпростець і запропонували керівнику навчального закладу… виплатити так звану «компенсацію». Йшлося про 15 тисяч «зелених», якими директор начебто міг забезпечити свій спокій. Проте він на це не погодився. Далі, у 2014-у році розпочалися вибори, і бердичівські активісти були зайняті політичними баталіями у різних районах Житомирщини. Але,  1 травня 2015 року вчинила самогубство студентка Бердичівського коледжу, і хвиля звинувачень та вимог щодо відставки Володимира Клименюка відновилася. Проти «скандального директора» був мобілізований «авангард» бердичівської громадськості. Дійшло до того, що керівництво Житомирської обласної ради зажадало від правоохоронних органів з’ясування питання щодо причетності директора коледжу до загибелі студентки.Але підстав для звинувачень директора тоді знову не знайшли. Більше того,тодішній голова Житомирської обласної ради Віталій Француз особисто взявся за вивчення ситуації у Бердичівському медколеджі. Після зустрічі зі студентами, педколективом коледжу, після спілкування із керівництвом Бердичева, голова Житомирської облради висловив думку про те, що Володимир Клименюк має на посаді директора коледжу незаперечні успіхи. Відтак, жодних підстав для його звільнення не було, а тому сесія Житомирської облради влітку 2015 року уклала контракт із Володимиром Клименюком аж до 2019 року.

Нинішній губернатор Житомирщини вважає, що влітку 2015 року, депутатів Житомирської обласної ради «ламали через коліно», примушуючи голосувати за укладення контракту із Володимиром Клименюком. Хоча, можливо, Ігор Гундич підзабув, у яких умовах проходила сесія влітку 2015 року, коли до сесійної зали Житомирської обласної ради прийшли дві групи бердичівлян. Одна з них волала про «злочини директора-вбивці», а інша (куди входили представники колективу коледжу) переконувала депутатів обласної ради у тому, що їхній керівник не заслуговує на образи, а достойний і здатний очолювати коледж й надалі.

Восени 2015-го відбулися вибори до місцевих органів влади, і чимало з активістів, які за рік до цього приходили до кабінету директора Бердичівського медколеджу вимагати його відставки, стали депутатами. У тому числі – й Житомирської обласної ради, яку очолила голова обласної організації ВО «Батьківщина» Анжеліка Лабунська. Саме вона упродовж 2016-го року і очолила новий «хрестовий похід» проти директора Бердичівського медколеджу Володимира Клименюка. Саме у цей період найгучніше лунали звинувачення на адресу «скандального директора». Причому, одні й ті ж: про зґвалтування, випадок із ДТП на автомагістралі та самогубство студентки. Голова обласної ради торік навіть проголосила дату звільнення В.П. Клименюка з посади директора коледжу. Було створено робочу групу, розпочалися перевірки, але підстав та недоліків, які могли б «потягнути» на звільнення директора, знову ж не знайшли. У принципі, їх насправді було важко знайти, адже Бердичівський медколедж упродовж останніх десяти років незмінно входить до числа найкращих медколеджів України. Хтозна, як могло завершитися своєрідне протистояння «Лабунська - Клименюк», проте восени 2016-го року на перший план вийшло протистояння всередині самої обласної ради, внаслідок якого лідера обласної «Батьківщини» відправили у відставку. Але й про Володимира Клименюка у Житомирській обласній раді не забули. Тим паче, що колишні бердичівські активісти, а теперішні депутати Житомирської обласної ради, здобули у ній певну вагу і відзначилися тим, що доклали чималий (можливо, й вирішальний) внесок у зміщення Анжеліки Лабунської. Звісно, у відповідь, у якості винагороди за «розуміння», давня мета бердичівських «самооборонців» щодо звільнення непоступливого директора Бердичівського медичного коледжу, була швидко актуалізованою.

Навесні 2017-го проти Володимира Клименюка знову розпочався «наступ». Формальним приводом до нього стала студентка Бердичівського медколеджу, у якої знайшли наркотики. Це одразу призвело до далекосяжних висновків про поширення «наркоти»… у стінах коледжу. Дивно, що найпершим чином такі висновки пролунали не від правоохоронців, а саме зі стін обласної ради, де Володимира Клименюка збиралися «провчити» у черговий раз.

Під час сесії Житомирської обласної ради 6 квітня 2017 року особливих причин для дострокового розірвання контракту із директором Бердичівського медколеджу вже ніхто й не шукав. Спрацювала ситуація так званої «депутатської солідарності», коли одні депутати віддячують підтримкою іншим за раніше виявлене «розуміння». Те, що на «кону» стояла доля керівника коледжу, якого підтримував колектив студентів та викладачів, нікого не цікавило. Те, що фактів чи висновків робочої групи про виявлені у коледжі недоліки, під час сесії 6 квітня 2017 року оприлюднено не було – також важило небагато. І досі жоден депутат Житомирської облради не може пояснити, чому звільнено Володимира Клименюка. Керівництво Житомирщини, яке коментує причини  ситуації навколо Бердичівського медколеджу, каже, що В.П. Клименюк має занадто запальний характер і виняткову здатність налаштовувати депутатів проти себе. Начебто директор медичного коледжу мав би знати, що «пісяти проти вітру» не можна зі зрозумілих причин. Тим паче, що «вітер», який заходився «вимітати» директора з коледжу, здійнявся насправді потужний. А у куряві «операції» із відкриття кабінету директора депутатам чомусь знадобилася ще й сокира.

Тепер слово – за «кризовими менеджерами»

Зараз ситуація навколо Бердичівського коледжу залишається непростою. Володимир Клименюк, розуміючи безпідставність рішення сесії обласної ради про своє звільнення, звернувся до суду. Житомирський райсуд прийняв ухвалу щодо призупинення дії рішення Житомирської обласної ради. Керівництво ради скористалося правом на апеляцію щодо ухвали суду першої інстанції. Перед тим, як з’явилася ухвала Житомирського райсуду, що формально дозволяла Володимиру Клименюку продовжувати виконувати обов’язки директора коледжу, Житомирська обласна рада призначила виконуючу обов’язки директора Бердичівського медколеджу. Щоправда людина, призначена нашвидкоруч, виявилася не готовою взяти ситуацію у коледжі «під контроль», а тому до коледжу обласне керівництво відправляє  «кризових менеджерів», запровадивши ще одну посаду «першого заступника» директора та бухгалтера-ревізора.

  Тепер виникає запитання, хто ж призначить цього «першого заступника», адже ,згідно із законодавством, це має зробити директор коледжу. Водночас, викликає інтерес і сама постать «кризового менеджера», який раніше працював у пенітенціарній системі. Виходить, що керівництво Житомирської обласної ради вирішило на час судів стосовно законності звільнення директора, призначити туди людину, яка має «потрібний» у такій ситуації досвід відповідного і досить специфічного забарвлення.

А представникам педколективу, профспілкової організації коледжу, які сумлінно оббивали пороги кабінетів обласного начальства, дали зрозуміти, що повернутися до коледжу у якості його директора Володимиру Клименюку вже не вдасться. Мовляв, навіть, якщо суди й ухвалять рішення про його відновлення на посаді директора коледжу, то й тоді він повинен знову отримати підтримку більшості депутатського складу обласної ради. А це, на думку керманичів Житомирщини, взагалі малоймовірно.

Вже сьогодні зрозуміло, що коледжу, який має репутацію потужного навчального закладу, доведеться нелегко. Виникає цілком закономірне питання про те, як взагалі живе педагогічний колектив коледжу в умовах постійних «наскоків» із боку робочих груп, «наглядових» рад та всіляких інших «рейдів» «громадськості» Бердичева, яка перетворила життя коледжу на такий собі «майдан», де часто використовується тактика «боїв без правил». Ситуація у навчальному закладі чимось нагадує загальну картину у державі, але, якщо у державі ситуація багато у чому залишається невизначеною, то у Бердичівському коледжі його формальні господарі вирішили поставити «жирну крапку». Поки що із того всього вийшла брудна клякса.

Микола Корзун

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище 10:20 У Житомирі проходить кінофорум спілки молодих кінокритиків України 10:00 Замість біткоїнів - спустошення гаманця: у Бердичеві поліцейські розслідують шахрайство 09:42 Понад тисячу осіб склали втрати росіян за добу 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up