Цьогорічний фестиваль льону вразив своїми масштабами. Фоторепортаж

Цьогорічний фестиваль льону вразив своїми масштабами. Фоторепортаж

Урочисте відкриття Всеукраїнського фестивалю льону відбулося 26 серпня у селі Стремигород Коростенського району.Організатором стала депутат Житомирської обласної ради Ірина Костюшко.

За підрахунками організаторів, фестиваль відвали близько десяти тисяч людей, серед яких були представники Білорусі, Молдови, Польщі, Франції, Бельгії та ПАР.

Відео дня

У фестивалі взяли участь артисти «Княжої конюшні», народні колективи, військовий оркестр 95 бригади.

Під час урочистостей голові обласної ради Володимиру Ширмі вручили цеглину та пляшку шампанського.

"Ця цеглина буде передана тому, хто побудує льонний завод, а пляшку шампанського ми відкриємо, коли будемо це святкувати", - поділився Володимир Ширма. 

На фестивалі були представлені кінно-трюковий перфоманс лицарів «Княжої конюшні», ярмарок, авіашоу, майстер-класи, виступи народних колективів та ансамблів.

У рамках Фестивалю льону 2017 відбулася Дискусійна панель щодо відродження льонарства в Україні.

Модератором заходу був Шкурко Микола, голова Ради директорів Громадської спілки «Асоціація розвитку льонарства і коноплярства України».

Почався захід зі вступного слова ідеолога Фестивалю Костюшко Ірини. Вона розкрила питання кооперації, створення кластерів як засобу ефективної взаємодії учасників ринку льону. «Є три головні критерії для створення кластера – це  географічна концентрація, об’єднання організацій та інститутів, ідея, яка всіх об’єднує.  Кластер не може формуватися на порожньому місці. Потрібно, щоб була активна, потужна, діюча, галузева асоціація. Саме тому ми зробили перший крок та створили Громадську спілку «Асоціація розвитку льонарства і коноплярства України», - сказала пані Ірина.  Кандидат с/г наук, доцент кафедри технології зберігання та переробки продукції рослинництва ЖНАЕУ Деребон Ігор доповнив питання створення кластерів, з урахуванням не практичних аспектів з наявними прикладами, а з боку наукової теорії.

     Під час доповіді з питання «Селекція й насінництво в льонарстві: перспективи» доповідачі з Інституту луб’яних культур та Інституту олійних культур - профільних інститутів НААН, Маринченко Ігор та Ведмєдєва Катерина поділилися практичним досвідом вирощування льону: загальною інформацією стосовно регіонів вирощування, наявної техніки в Україні та за кордоном, середніх площ посіву та врожайності. Зокрема, Ведмєдєва Катерина  розповіла про історію роботи та досягнення Інституту олійних культур, про комерційні та перспективні сорти льону, про додаткову роботу та супровід аграріїв, котрі використовують насіння їх інституту. Також пані Катерина закликала всіх присутніх агровиробників до вирощування саме льону: «Вирощування льону олійного має ряд переваг: це гарний попередник для озимих колосових та інших культур, сівба - одночасно або відразу після зернових, короткий вегетаційний період, рано звільняє поля, збирання врожаю проходить у  кінці липня-серпні, це страхова культура в разі загибелі озимих зернових, посухостійка, не складна агротехніка вирощування.».

    Представник ексклюзивного спонсора ТМ Байтон, старший науковий співробітник  Сучек Микола, презентував  методи селекції льону олійного та розповів про продукцію ТМ Байтон, про нове покоління засобів захисту рослин: «Старі добре відомі препарати стали діяти на якісно новому рівні. Продукція BAYTON ™ - це досвід канадських фахівців, втілений в життя на вітчизняному виробництві. Препарати ТМ «BAYTON» відрізняє висока якість, максимальна ефективність та прийнятна ціна. Ми щодня вдосконалюємося для вас», - завершив виступ Сучек Микола.

      Суттєву участь в дискусії взяли члени ГС «Асоціація розвитку льонарства і коноплярства України». Юрист Ткаченко Андрій розкрив проблемні питання відродження льонарської галузі та законодавчої бази. На завершення Шкурко Микола розкрив питання  зовнішньо-економічних аспектів зростання українського льонарства та ініціював присутніх до підписання достатньо важливого документа, а саме звернення щодо першочергового включення до розгляду Верховної Ради України  Законопроекту №4737 «Про внесення змін до Закону України «Про ставки вивізного (експортного) мита на насіння деяких видів олійних культур» щодо скасування вивізного (експортного) мита на насіння льону, подрібненого або не подрібненого, та рижію». 

Під час обговорення від присутніх сільгоспвиробників надходили запитання стосовно того, як забезпечити максимальну врожайність льону олійного, обговорювали рентабельність галузі, порушували  проблему відсутності національних виробників спеціалізованої техніки та багато іншого. 

Спілкування науковців і практиків льонарської галузі пройшло в приміщенні сільської ради с.Стремигород, Коростенського району, Житомирської області. Розпочалося о 15:00, а закінчилося - о 17:00. Загалом на заході були присутніми більше як  50 осіб (аграріїв та представників бізнесу).

Учасники заходу:

  • Костюшко Ірина Вікторівна – власник ПОСП «Zorya», ідеолог Всеукраїнського Фестивалю льону, член Ради директорів ГС «Асоціація розвитку льонарства і коноплярства України»;

  • Шкурко Микола Пантелійович – генеральний директор ТОВ «Просвітницька виробничо - комерційна фірма «Сяйво», голова Ради директорів ГС «Асоціація розвитку льонарства і коноплярства України»;

  • Ткаченко Андрій В’ячеславович – партнер компанії APT Consulting;

  • Деребон Ігор Юрійович – кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри технології зберігання та переробки продукції рослинництва Житомирського національного агроекологічного університету;

  • Ведмєдєва Катерина Владиславівна – заступник директора з наукової роботи Інституту олійних культур НААН;

  • Маринченко Ігор Олексійович – директор Інституту луб’яних культур НААН, член Ради директорів ГС «Асоціація розвитку льонарства і коноплярства України»;

  • Сучек Микола Миколайович – кандидат сільськогосподарських наук, старший науковий співробітник ТМ Байтон та ГК Вітагро;

  • Агафонов Ігор Валентинович – менеджер-консультант компанії «Укравіт Агро»;

  • Шакола Сергій Адвертович – директор компанії «Фьючефуд»;

  • представники спонсорів та партнерів ІІІ Фестивалю льону;

  • представники посольств та делегацій країн-партнерів;

  • представники ЗМІ.

Фоторепортаж: Роман Плевако

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled 11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 Які послуги реабілітації безкоштовно надаються ветеранам та ветеранкам? 17:22 З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу буде можливо лише з використанням онлайн-системи 17:01 Три заклади охорони здоров’я Житомирської області надають послуги раннього втручання 16:37 За незаконну порубку сосен жителі Малинщини мають сплатити нанесені збитки - близько 120 тис грн 16:20 До уваги рибалок! З 1 квітня стартує нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 16:18 Чоловік і жінка з Волицької громади вбили свого знайомого і закопали у себе на подвір’ї 16:00 Березень на Замковій горі. Фоторепортаж photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up