Тонка крига небезпечна, - попереджають рятувальники

Тонка крига небезпечна, - попереджають рятувальники

Температурні гойдалки початку цьогорічної зими вже змушують зайвий раз задуматись про безпеку. Останніми днями в області спостерігається то відлига, то чергові заморозки… За таких умов суттєво підвищується рівень небезпеки на водоймах.   

Про небезпеку, яку приховує у собі тонкий лід, говорилося вже багато і повторюється це щороку. На жаль, трагедії та помилки людей повторюються із тією ж систематичністю, - повідомляє управління ДСНС України у Житомирській області.

Останній випадок на замерзлій водоймі, який закінчився бідою, стався в лютому цього року в с. Карпівці Чуднівського району. Там чоловік вирішив скоротити шлях додому та замість того, щоб перейти водойму через міст, він пішов по льоду. Чоловіча вдача виявилась примхливою і бідолашний, провалившись під кригу, залишився зі смертю сам на сам, адже допомогти йому було просто нікому. Висновок цієї сумної історії простий та повчальний – жертвами підступної криги стають самовпевнені та легковажні шукачі пригод.

Прикро, але трагедією можуть обернутися і зусилля тих, хто поспішає рятувати потопаючих. Тим паче, якщо такі рятівники не мають при собі елементарних засобів порятунку. Щорічно в країні фіксуються випадки потопання «горе-рибалок». Звичайно, зараз про риболовлю говорити ще занадто рано, адже товщина льоду навіть виходити на нього не дозволяє, не те щоб лунки вже пробивати. Проте зима ще скаже своє слово, тому треба запам’ятати: не ловіть рибу поблизу вимоїн та занадто далеко від берега, яке б клювання там не було. Пішли рибалити, то прихопіть із собою міцну мотузку 12-15 м із петлею на одному кінці та вантажем вагою 400-500 г на іншому. Тримайте поруч із лункою дошку або велику гілку. Це ваша особиста страховка, яка також може врятувати життя комусь іншому.

Відео дня

Як вчили із самого дитинства? Перше правило – ні в якому разі не виходити на кригу поодинці. Та й взагалі пересуватися по льоду потрібно невеликими групами по 2-3 особи на відстані 5-10 м один від одного. Особливо зверніть увагу на такі місця, де лід може бути не міцним біля стоку води. Обминайте ділянки, покриті товстим прошарком снігу – під снігом лід завжди тонкий, такий же він і там, де б’ють ключі та швидкий плин або струмок впадає в річку.

Ще хотілось би нагадати читачам як вони перевіряють міцність льоду. У більшості випадків – ударом ноги. А це взагалі недопустимо!!! Використовуйте для цього палицю. Якщо після першого удару лід пробивається і на ньому з’являється вода, негайно повертайтеся на те місце, звідки ви прийшли, причому перші кроки треба робити, не відриваючи підошви від льоду.

А взагалі, тримайтеся від тієї тонкої криги якомога далі. Відпочиньте краще у колі рідних та близьких за чашкою какао під теплою ковдрою, переглядаючи улюблений фільм, ніж у пошуках пригод на тонкій та підступній кризі.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up