Святкова декомунізація: чи зменшиться в Україні кількість офіційних вихідних

Святкова декомунізація: чи зменшиться в Україні кількість офіційних вихідних

Восьме березня, перше, друге, дев’яте травня невдовзі можуть стати звичайними робочими буднями. З такою пропозицією звернувся «Інститут національної пам’яті». На думку ініціаторів, нічого спільного ці дати з сучасною Україною не мають, тому потрібно позбавлятися від усього, що дісталося нам «у спадок» від радянських часів.

 

Необхідність переглянути календар свят на Україні обговорюють уже кілька років. У березні 2015 року Верховна рада заснувала нове свято – День захисника України, який з минулого року відзначають 14 жовтня.

Згідно з відповідним законопроектом, пропонується скасувати вихідні 1 і 2 травня, а ще 8-го березня. 9 травня також не буде вихідним. В «Інституті національної пам’яті» переконані, що такі зміни допоможуть українцям розірвати «пута» залежності від радянського минулого. Водночас, житомиряни переконані, що декомунізація свят – це відволікання уваги людей від значно серйозніших проблем в країні.

Відзначимо, що в основному таку ідею житомиряни сприйняли вкрай негативно. Більшість також вказали, що навіть якщо скасувати вихідні у ці дні, свята все одно продовжать відзначати.

Відео дня

«Цю ініціативу можна назвати наступом на права трудящих. Про День перемоги я взагалі не говорю. Якщо ми не будемо відзначати це свято, це буде означати фактичне визнання того, що Україна була на боці фашистської Німеччини. Це буде «плювок в душу» тим, чиї родичі загинули на цій війні, а фактично в Україні немає такої родини, в якій ніхто не загинув або ж не воював на фронті», – наголосила житомирянка Марина Цивінська.

Багато хто з житомирян вважає, що ця ідея «розколюватиме» суспільство і не буде підтримана парламентом.

«Я переконана, що ці речі не пройдуть, тим більше вони виходять з системи бачення європейцями цієї теми. Адже перше травня святкується практично в кожній країні Європи, це міжнародне свято, день профспілок, день праці, боротьби за права трудящих. Дев’яте травня, з поваги до наших ветеранів і загиблих наших бійців, які віддали свої життя в боротьбі проти фашизму, теж не варто скасовувати. А скасування Восьмого березня буде вже виглядати як приниження і сексизм», – сказала житомирянка Ірина Бойко.

Втім, багато хто підтримує ідею з відміною цих свят, вказуючи, що скасування 8 березня, 1 і 9 травня є реальним і необхідним.

«Кількість вихідних в році впливає на економіку держави. Це впливає на темп роботи, виводить людей з робочого режиму. Особливо збитковий травень. Якби вихідні протягом року були розподілені більш рівномірно, це принесло б користь», – наголосив житомирянин Олексій Осовський.

Але чи дійсно має суттєвий вплив на економіку країни збільшення або зменшення кількості святкових днів?

У 2017 році в українців буде 116 вихідних днів. З них 105 – звичайні вихідні і ще 11 – державні свята, затверджені Кабміном. У 2016 році українці відпочивали 114 днів (13 з яких були святами, затвердженими Кабінетом Міністрів).

Юлія Довбня

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up