Сьогодні відзначається Введення в Храм Пресвятої Діви Марії – чого не можна робити

Сьогодні відзначається Введення в Храм Пресвятої Діви Марії – чого не можна робити

В цей день віряни вшановують пам'ять про те, як святі Йоаким та Ганна привели свою дочку Марію в Єрусалимський Храм.

Українські православні сьогодні відзначають особливий день – Введення в Храм Пресвятої Діви Марії. В цей день віряни вшановують пам'ять про те, як святі Йоаким та Ганна привели свою єдину і довгоочікувану дочку Марію в Єрусалимський Храм, присвятивши її Господу. Згідно з священним писанням, з того дня Діва Марія жила при Храмі, проводячи свої дні в служіннях і молитвах. До того самого моменту, як її заручили праведному Йосифу.

У православному календарі це свято вважається дванадесятим – тобто є одним з тих, що догматично пов'язане з подіями земного життя Ісуса Христа і Богородиці Діви Марії. У православному календарі День введення в храм Пресвятої Богородиці не є минущим святом, тобто його дата від року до року незмінна. Східні православні церкви відзначають цей день 4 грудня за новим стилем.

Введення в храм Пресвятої Богородиці – що означає

Це свято є одним з найдавніших у християн. Про нього вже в IV столітті згадував святитель Григорій Ніський, а в VIII столітті з проповідями на Введення виступали Константинопольські патріархи Герман та Тарасій. Традиційно Введення у храм Пресвятої Богородиці символізує передвістя благовоління Господа до людського роду і прибуття спасителя. Введення у храм Пресвятої Богородиці є одним з найдавніших християнських свят.

Відео дня

Введення в храм Пресвятої Богородиці – прикмети і традиції

За багатовікову історію цього свята в народній пам'яті сформувалися безліч пов'язаних з ним вірувань. Прикмети на Введення у храм пресвятої Богородиці стосуються головним чином погоди. Наші пращури вірили, що за погодою на Введення можна було передбачити, якою буде майбутня зима.

Заморозки – до лютої зими, теплий день – до м'якої. Якщо сніг випав до Введення – значить швидко зійде, якщо після Введення – буде лежати до весни. Вважалося, що при настанні ранніх холодів в цей день вода починає міцно замерзати, і можна вже не боячись ступати на закрижанілі водойми.

Напередодні Введення в храмах здійснюється всенічне бдіння, а в саме свято – урочиста служба. В день Введення в храм було заведено приводити дітей до церкви на першу сповідь. Водночас, в містах і селах починали працювати галасливі ярмарки, а вивільнені від польової роботи селяни ходили один до одного в гості.

Введення в храм Пресвятої Богородиці – що не можна робити

З цим святом пов'язана також низка релігійних заборон та забобонів. На Введення небажано займатися важкою працею, пранням, шиттям, прибиранням та іншими домашніми справами. Вважалося, що в день Введення і після нього не можна копати землю – це може призвести до неврожаю. Небажано було давати гроші в борг, лихословити і конфліктувати.

Господарі, які приймають гостей, у цей день слідкували за тим, щоб першою до хати зайшов чоловік, а не жінка. Наші предки вірили, що за погодою на Введення можна було передбачити, якою буде майбутня зима.

Введення в храм Пресвятої Богородиці – що можна їсти

Свято припадає на великий Різдвяний піст, але в цей день дозволяється їсти рибу і пити вино.

Введення в храм Пресвятої Богородиці – молитва

О всеблаженнішя, Богом дана дочко святих і праведних Богоотців Йоакима і Анни, яка згідно з їхньою обітницею і за велінням Божим приведена була у храм і в домі Божому насаджена та Духом просвічена. Як плодоносна маслина, була ти жилищем усяких чеснот, відвівши свій розум від усіх житейських і тілесних похотей, зберігши непорочними свої тіло і душу, як і належало тій, котра мала в лоно своє Бога прийняти і світові, що перебував у темряві, засвітити світло велике. Сама нині, Всенепорочна Діво, світильниче золотий, що семичисленним світлом Святого Духа світиш у храмі Господнім, Кивоте Божий, що його херувими отінюють, споглянь з неба на моління рабів твоїх. Нехай твої милосердні очі будуть вдень і вночі звернені на нас, щоб ми освячувалися тими чеснотами, якими і ти освячувалася у храмі. Нехай наші серця запалають чистою любов’ю Божою, щоб ми віддали самі себе, як жертву святу — приємну Богові, як богослужбу від нас розумну. Дай нам мудрість Святого Письма, щоб ми всім серцем прагнули спасіння наших душ, вправлялися в неперестанній молитві, працелюбності і прикрашалися любов’ю до ближніх. Нехай під твоїм покровом ми будемо завжди бережені благодаттю Сина твого, Христа Бога нашого, якому належить слава, честь і поклоніння з Отцем і Святим Духом, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.
 

За матеріалами УНІАН
 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up