Сьогодні розпочався Різдвяний піст

Сьогодні розпочався Різдвяний піст

28 листопада починається Різдвяний піст, який триватиме до 6 січня.

Різдвяний піст також називається Пилиповим, тому що починається після 27 листопада - дня пам'яті апостола Пилипа.

Піст, який традиційно триває 40 днів, допомагає духовно очиститися і підготуватися до Різдва, адже головна ідея полягає не тільки в утриманні від вживання заборонених продуктів, але і в духовному очищенні.

В цей 40-денний період слід робити добро, утримуватися від поганих думок, образ і спокус, а також прощати своїх кривдників і каятися в гріхах.

Відео дня

Що можна їсти, а що - ні

Під час посту потрібно повністю виключити їжу тваринного походження: м'ясо, яйця і молочні продукти. Інші обмеження змінюються в залежності від дня тижня - так, в понеділок, середу і п'ятницю Різдвяного посту статутом забороняється риба, дозволена лише рослинна їжа без олії. У вівторок і четвер можна вживати їжу з рослинною олією, а в суботу та неділю, аж до 2 січня, дозволена риба.

Про харчування в Різдвяний піст важливо знати те, що найсуворішим пісним днем вважається 6 січня, Святвечір - переддень Різдва, коли слід відмовитися від їжі до появи на небі першої зірки. Після її появи можна їсти кутю - кашу з крупи, зазвичай пшеничної, з різними дозволеними добавками.

В Різдвяний піст можна їсти всі види каш, пісний хліб і випічку, рослинні олії, овочі, фрукти і сухофрукти, а також горіхи і мед. Варто зазначити, що стосовно меду необхідно знати міру - недивлячись на те, що мед є пісним продуктом, солодке краще їсти в розумних кількостях, причому в будь-який час церковного року. Це пов'язано з тим, що скорочення вживання солодкого допоможе оздоровити організм, а також позбавити  «гніту і домагань ситого і пересиченого життя».

Важливо пам'ятати, що піст дозволений не всім. Так, дотримуватися Різдвяного посту не рекомендують вагітним і годуючим жінкам, літнім і хворим людям, а також дітям.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка 11:40 Україна, в якій хочеться жити: Міністерство соціальної політики презентувало демографічну стратегію — 2040 11:20 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому її призначать автоматично, а кому – за особистим зверненням
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up