Слідами резонансної пожежі на картонному комбінаті: думка рятувальників

Слідами резонансної пожежі на картонному комбінаті: думка рятувальників

Вранці 18 вересня на території ТОВ «Житомирський картонний комбінат» спалахнула масштабна пожежа – зайнявся склад готової продукції, який знаходився під одним дахом із  виробничим цехом та адмінбудівлею.

Інформує управління ДСНС України у Житомирській області.

Керівництво комбінату стверджує, що про пожежу стало відомо об 11:04, коли спрацювала система оповіщення про пожежну небезпеку. Однак працівники підприємства не одразу викликали підрозділи ДСНС, розраховували на свої сили. І коли зрозуміли, що пожежа набула загрозливих масштабів, об 11:20 звернулися за допомогою до рятувальників. А дорогоцінний час було згаяно.

Вже через 5 хвилин після повідомлення до місця події прибули перші відділення вогнеборців другої пожежної частини. Полум’я охопило склад готової продукції, щільно завантажений папером в рулонах та лотками для яєць. Під впливом високої температури утворилися отвори, через які продукти згоряння потрапили на покрівлю. Вогонь миттєво розповсюджувався по її дерев’яних конструкціях, які не були просочені вогнетривким розчином.

Відео дня

Того дня на ліквідацію пожежі на місце події за підвищеним номером виклику були спрямовані рятувальні відділення усіх частин Житомира та району, а сили та засоби постійно нарощувалися упродовж усієї доби, починаючи від пожежних автоцистерн, автопідйомників і закінчуючи автомобілем швидкої допомоги, адже від тривалої роботи в задимленому середовищі рятувальникам довелося звертатися за медичною допомогою. Загалом на гасіння задіяли понад 15 одиниць техніки та близько 75 рятувальників. О 13:40 пожежу вдалося локалізувати та о 6 годині ранку – ліквідувати.

Безліч версій у соцмережах від «професіоналів» у гасінні пожеж змушують рятувальників наголосити, що піна для гасіння виробів з паперу не використовується, за допомогою піни гасяться лише загоряння паливно-мастильних матеріалів та пожежі в закритих приміщеннях, кабельних тунелях.

«Тому була застосована вода з додаванням піноутворювача в якості змочувача для зменшення витрати води на гасіння», - розповів  помічник начальника оперативно-координаційного центру Управління ДСНС Максим Данчук. Крім того, існували й складнощі із забором води з пожежного гідранту через відсутність необхідного тиску у водогінній мережі. Після звернення на водоканал його було піднято, але все одно тиск був недостатнім.

«Гасіння ускладнювалось і ще тим, що на території була лише одна водойма, під’їзд до неї був ускладнений. Водойма знаходиться дуже низько, а наші машини можуть забрати воду максимум з 7 м висоти. Спільними зусиллями було розчищено місце біля водойми, що дало змогу встановити два пожежних автомобілі, прокласти магістральні рукавні лінії та забезпечити безперебійну подачу достатньої кількості води для гасіння пожежі», - пояснив Максим Данчук.

 О 6 ранку наступного дня пожежу вдалося ліквідувати. І ще знадобилося чимало часу на розбирання та проливку конструктивних елементів будівлі для виявлення скритих осередків горіння.

Загалом внаслідок пожежі вигоріла готова продукція всередині складу на площі 800 кв. м та покрівля, пошкоджені кабінети в адмінбудівлі. Врятовано 2 цехи з обладнанням.

Велика площа пожежі та значні матеріальні втрати – це наслідки невиконання посадовими особами підприємства вимог керівних документів з питань пожежної безпеки. До речі, тільки в п’ятницю 14.09.2018 р.  інспекторським складом Управління ДСНС України у Житомирській області була завершена планова перевірка зазначеного об’єкта. За результатами керівництву комбінату вручили акт, в якому і було вказано про необхідність проведення просочення дерев’яних конструкцій, зменшення пожежного навантаження у складі готової продукції, очищення території, у тому числі і водойми від горючого сміття, що перешкоджало забору води та вільному пересуванню по території. Крім того, в акті зазначалось і про необхідність обладнання автоматичними системами протипожежного захисту для швидкого виявлення, гасіння та автоматичної передачі сигналу про загоряння на пульт пожежної частини.  

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Юлия Черниш

    Думки вголос. А якби в день пожежі водоканал проводив свої робити, і ВСЕ місто було без води...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up