Скільки коштуватиме цьогоріч новорічна ялинка

Скільки коштуватиме цьогоріч новорічна ялинка

Про головну красуню різдвяно-новорічних свят, яка незабаром прикрашатиме кожну оселю, розповіли в Житомирському обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

Де купити ялинку до свят?

На Житомирщині можна купити ялинку чи сосну у 146 торгівельних пунктах реалізації. Перелік та адреси торгівельних точок з продажу за посиланням - https://zt-lis.gov.ua/gromadjanam/realizacija-novorichnikh-jalinok.html

Ялинкові ярмарки розпочинають свою роботу з 15 грудня 2018 року. Проте придбати ялини можна і зараз, щоправда за попереднім замовленням.

Відео дня

Ялинки та сосни продаватимуть біля лісництв, розсадників, на рекреаційних майданчиках, уздовж автошляхів області, на ринках сіл, селищ та міст лісогосподарські підприємства. Крім того, в кожному лісгоспі визначено відповідальних осіб та консультативні телефони, за якими можна отримати необхідну інформацію про новорічні ялинки.

Лісівники запевняють громадян, що передсвятковий розпродаж хвойних деревець жодним чином не зашкодить навколишньому середовищу. Адже заготовлятимуть дерева на рубках догляду, тобто там, де вони зайві та їх потрібно вирубати, щоб насадження були продуктивними, або на спеціально створених плантаціях новорічних ялин. Таких в державних лісогосподарських підприємствах наразі – майже 700 гектарів.

Цього року лісівники області мають до продажу 0,5 млн зелених красунь. Проте досвід попередніх років показує, що реалізовується щороку 35-50 тисяч деревець.

Яка вартість зеленої красуні?

Ціни на деревця в залежності від його висоти коливатимуться від 45 до 200 грн. Повідомляє прес-служба ЖОУЛМГ. Середня ж вартість новорічної ялинки до 1,5 метра становитиме близько 60-70 грн. Окремі підприємства пропонують ялинки в горщиках, котрі за умови правильного догляду, навесні можна буде висадити у відкритий ґрунт.

Умови продажу ялинок

Як і в попередні роки, відпуск новорічних ялинок буде здійснюватися з обов’язковим маркуванням спеціальними уніфікованими засобами:

- самоклейними етикетками

- пластмасовими бирками-стяжками.

Ці засоби розриваються при спробі їх зняття, і тим самим унеможливлюється їх повторне використання. Спеціальні уніфіковані засоби містять індивідуальний номер та відповідний йому штрих код, який заноситься у Систему електронного обліку деревини. У Системі ЕОД вносяться дані щодо постачальника, його підпорядкованості та форми власності. Перевірка походження ялинкивідбувається шляхом введення номеру із уніфікованого засобу, який прикріплений до ялинки, на сайтіwww.ukrforest.com/check. У випадку, якщо інформація на сайті відсутня це може свідчити, про сумнівне походження ялинки.

Для зручності покупців з метою перевірки легальності походження новорічної красуні державним підприємством «Лісогосподарський інноваційно-аналітичний центр» розроблено програмне забезпечення для Android (yalynka.info – можна безкоштовно встановити з Google Play Market), за допомогою якого кожен покупець має можливість ознайомитися з походженням новорічної ялинки (вводити потрібно лише цифровий номер, без зазначення серії).

 

Довідково.

 Охорона від браконьєрів та відповідальність. У новорічний період 2018-2019 років також надано доручення організувати рейдові бригади державної лісової охорони спільно з працівниками Нацполіції та Держекоінспекції, громадськими інспекторами з охорони довкілля, громадськістю та представниками ЗМІ для виявлення правопорушників.

Штрафні санкції за незаконну вирубку новорічних дерев складаються із суми заподіяної шкоди лісу та адміністративного чи кримінального (у разі істотної шкоди) штрафу.

Розмір шкоди залежить від місця скоєння незаконної рубки новорічної ялинки (в лісі чи в межах населеного пункту) та діаметра дерева у корі біля шийки кореня може бути від 246 грн до 1852 грн. Крім того, лісопорушники сплачують ще й штраф за незаконну рубку хвойних дерев у розмірі від п’яти до десяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян (85-170 грн), а посадові особи від семи до дванадцяти неоподаткованих мінімумів (119-204 грн).

Статтею 246 Кримінального кодексу України «Незаконна порубка лісу» визначено, що карається штрафом від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів (5100-8500 грн) доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up