Скандальна забудова по вулиці Шевченка: на чиєму боці правда

Скандальна забудова по вулиці Шевченка: на чиєму боці правда

Ранок 8-го січня у Житомирі розпочався дещо екстремально. Близько 09.10 мешканці будинків по вулиці Шевченка, 14/16 і Великій Бердичівській, 48/50 перекрили транспортний рух по Великій Бердичівській в знак протесту проти будівництва житлового комплексу «Шодуар».

Учасники протесту розповіли, що не бачать іншого способу вирішення своєї проблеми. Справа в тому, що на перехресті вулиць Шевченка – Великої Бердичівської, поблизу школи № 33, хочуть побудувати житловий комплекс «Шодуар». Жителі будинків, поблизу яких збираються звести новобудову, переконані, що вона незаконна, забудовник же стверджує, що має всі дозвільні документи. Журналісти «20 хвилин» спробували розібратися в даній ситуації.

Спочатку ми пропонуємо читачам ознайомитися з першою точкою зору – версією представників забудовника, ТОВ «ДРІАДА БУД». Її висловлює директор будівельної компанії «ДРІАДА БУД» Аліса Кулаківська.

Відео дня

– Справа в тому, що в нас є всі дозвільні документи на зведення багатоповерхового житлового будинку. Але мешканці прилеглих будинків вважають це будівництво незаконним. Міська рада йде їм назустріч та організувала робочу групу, яка до 15 січня вивчатиме всі документи, які у нас тут є. Крім того, перевірку буде проводити і державна архітектурно-будівельна інспекція міста Житомира, яка визначить законність видачі дозволів на будівництво. Вони також є членами цієї робочої групи і прекрасно пам'ятають та знають про домовленість, що до 16 січня ніхто ніяких робіт не проводить і органи місцевого самоврядування вивчають ситуацію з документами. Тому нам зовсім не зрозуміло, навіщо мешканці прилеглих будинків вийшли та перекривали дорогу. Всю цю ініціативну групу очолює Максим Мелешко, який наразі просто знімає квартиру у житловому будинку по вулиці Шевченка, 16 і права власності на житло в прилеглих будинках не має. Тому нам незрозуміло, чому ця особа активно проводить роботу по перешкоджанню будівництву. У нас така думка, таке бачення цієї ситуації. Ми знаємо, що всі документи у нас в порядку, і на засіданні робочої групи неодноразово наголошувалось на тому, що якщо вони бачать, чиї права порушені чи видані нам документи з порушенням законодавства, вони мають право звертатися до суду. Але наразі до суду звернень немає взагалі ніяких, оскільки ретельно вивчених документів достатньо та вони бачать, що підстав для звернення до суду немає. Відповідно до плану забудови міста Житомира, земельна ділянка йде під будівництво багатоквартирного багатоповерхового житлового будинку, вона ще у 2007 році була продана на аукціоні Житомирської міської ради, в нас є право власності. Продано її з тим же цільовим призначенням 02.03 для будівництва багатоквартирного житлового будинку. Тобто все відповідає повністю чинному законодавству.

Іншої точки зору дотримується Максим Мелешко, якого забудовники, а саме керівництво будівельної компанії «ДРІАДА БУД», звинувачують в організації протидії будівництву житлового комплексу «Шодуар».

– По суті вся ця ситуація ділиться на два етапи. Перший етап – у 2007 році при мері Житомира Вірі Шелудченко було відокремлено цю ділянку, а це, грубо кажучи, 26 соток. У 2007 році мерія займалася розпродажем земельних ділянок. Оскільки тоді не було нормальної містобудівної документації та генерального плану, ніхто не звертав уваги на те, що спочатку завжди виділяється земля. Наприклад, для будівництва двох наших будинків по вулиці Шевченка земельні ділянки виділялися у 1978 році рішенням тодішньої міської ради Житомира Української РСР. Раніше на цьому місці стояли інші будинки, їх знесли і почали будівництво нових будинків. Колишнім власникам надали квартири. Тоді земельні ділянки перебували у державній власності – приблизно 29 соток і приватній власності – приблизно 15 соток. Була проведена процедура відчуження приватної власності, компенсовані збитки та надані квартири в новому будинку. В результаті всієї земельної ділянки вистачало для будівництва нового будинку і для його обслуговування. У 1992 році з'являється закон про приватизацію житлового фонду. І люди при приватизації квартири стають власниками ділянки, на якому побудований будинок, але ця ділянка не виділяється в натурі, а право власності переходить об'єднанню мешканців даного будинку. Ділянці, про яку ми говоримо, 16 серпня 2007 року було присвоєно кадастровий номер, і за планом тут повинен бути ігровий майданчик і зона відпочинку. Згідно з нормами законодавства, так і повинно було бути. Однак мерія виставила цю ділянку на продаж і оголосила, що ніхто з сусідів не проти її продажу. При цьому цільове призначення, згідно з техпаспортом, було для будівництва гаражного кооперативу. Одночасно тодішній мер Житомира Віра Шелудченко зі своїми підлеглими, а саме архітектором міста, писала, що ця ділянка призначається для будівництва багатоповерхових будинків. Таким чином, цю ділянку пустили на аукціон. В той момент керувалися законом про земельну реформу від 1990 року, знову ж УРСР, який на момент проведення аукціону був недійсний, оскільки у 1992 році був прийнятий такий же закон, тільки Верховною Радою України, де в статті 8 було чітко написано, що до моменту приватизації земельної ділянки ніхто не може бути її позбавлений. Це положення було проігноровано, і аукціон був проведений з масою порушень.

Я купив тут квартиру півтори роки тому. І хоча забудовники стверджують, що я тут знімаю квартиру, я живу тут постійно і про таку ситуацію спочатку не знав. 14 грудня 2018 року приїхали невідомі люди і почали тут ставити стовпи. Документацію не пред'явили, показали тільки дозвіл на початок будівництва. 17 грудня ми звернулися до мера Житомира Сергія Сухомлина, та той в паніці подзвонив забудовникам і попросив, щоб вони припинили будівництво. Ми звернулися також до директора департаменту містобудування та земельних відносин Блажиєвського Ігоря Йосиповича, який надав нам неправдиву інформацію. Є генеральний план міста, на якому вказані зони, в тому числі зони з обмеженнями. Також документація повинна передбачати поділ земельних ділянок. Пан Блажиєвський показував нам схеми без розмежувань. Своїми силами ми дістали частину документів. Містобудівельний розрахунок архітектор робив у 2018 році, керуючись законами, що втратили чинність у 2017 році. При цьому вказуючи підзаконні акти, які відносяться до міста Бровари. І це при тому, що на даній ділянці є обмеження під забудову, адже поруч знаходиться історична будівля університету «Україна» на балансі 33-ї школи. Площа забудови по ДБН 2018 року не повинна перевищувати 35% при розміщенні дев'яти-, десятиповерхового будинку від земельної ділянки. Тут же більше 63% займає будинок. Тобто більш ніж у два рази ми перевищуємо норму забудови. Будівництво такого будинку практично позбавить світла всі прилеглі будинки, що є недопустимим вже за санітарними нормами.

Головний архітектор Житомира Юрій Безбородов так прокоментував конфлікт навколо забудови по вулиці Шевченка:

– Департаментом містобудування та земельних відносин були видані умови та обмеження для забудови на цій ділянці. Поки їх ніхто не відміняв. До того ж, зараз створена робоча група, куди входять всі фахівці, в тому числі і представники громадськості, які розглядають цю ситуацію. Що стосується технічної сторони, то всі питання до проектувальника, який повинен був прорахувати час інсоляції – за нормативами тінь повинна бути не більше, ніж півгодини на день на прилеглих будівлях, враховувати пляму забудови, благоустрій території, забезпечення стоянками для жителів, відсоток озеленення та багато іншого. Тобто, повинні виконуватися досить істотні вимоги до забудови. Всі документи мають бути в департаменті містобудування та земельних відносин, де можна з ними ознайомити.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Максим Мелешко

    Все норм, нічого не порушено
    26.03.2018 року за №22/18 директор департаменту містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради Блажиєвський І.Й. видав «Містобудівні умови та обмеження для проектування об’єкта будівництва» за адресою: м. Житомир, вул.. В.Бердичівська 50А, замовнику ЖБК «Шевченка», при цьому Блажиєвский І.Й. проігнорував містобудівну документацію, з якою Блажиєвський І.Й. вказує, що ознайомитись з матеріалами містобудівної документацією м. Житомира на сайті opencity.zt.ua,  норми Законів України під час вивчення документів, які слугували підставою для видачі «МБУтаО» та в самому наказі на видачу «МБУтаО» вніс завідома неправдиві дані:
           1. «Містобудівний розрахунок» розроблений в 2018 році Архітектором         Любицьким В.Т., який під час розрахунку керується наказом №109 Мінрегіонбуду України від 07.07.2011 року, який 06.11.2017 року втратив чинність.
           2. В загальних даних МБУтаО п.3.1. вказано: «Відповідно до Генерального плану м. Житомира, затвердженого рішенням 15 сесії міської ради 7 скликання від 30.11.2016 року № 454, земельна ділянка знаходиться на території житлової багатоквартирної забудови». Департаментом в МБУтаО вказана недостовірна інформація. Згідно із матеріалами Генерального плану м. Житомира, затвердженого рішенням 15 сесії міської ради 7 скликання від 30.11.2016 року № 454, земельна ділянка знаходиться на території закладів освіти, згідно Генерального плану (схема проектних планувальних обмежень) частина даної ділянки має обмеження «санітарні відстані від санітарно-оздоровчих закладів), а також згідно Генерального плану (основне креслення) дана ділянка має обмеження (зона регулювання ІІ категорії) (Див. Пояснювальну записку до матеріалів Історико-архітектурного опорного плану м. Житомира, том ІІ – Межі і режими використання охорони пам’яток та історичних ареалів.
            «В зоні регулювання забудови ІІ категорії допускається: * нове будівництво на підставі погоджених згідно чинного законодавства проектів, з регламентацією розташування, прийомів організації висоти масштабу. Гранично допустима висота об’єктів нового будівництва встановлюється 15 м. від денної поверхні (поверхні землі) до гребеню даха.
            Будівництво, реконструкція, інженерні, земляні та інші роботи в зоні регулювання забудови можуть здійснюватися лише за проектами, погодженими відповідними органами охорони культурної спадщини.»
            3. Відповідно п.1 МБУтаО Блажиєвський І.Й. вказує,що відповідно Плану зонування території м. Житомира, дана ділянка знаходиться в зоні Ж-4 – машної багатоквартирної забудови та громадської забудови призначена для розташування багатоквартирних будинків поверховістю від п’яти до дев’яти поверхів, супутніх об’єктів повсякденного обслуговування населення, окремих об’єктів загальноміського та районного значення. Але згідно Плану зонування з обмеженням, видно що дана земельна ділянка «В зоні регулювання забудови ІІ категорії». (до 15 метрів).
         Далі в абз. 1., Блажиєвский І.Й. незважаючи на існуючі обмеження, встановлює, що максимальна поверховість проектуємого об’єкту – 9 поверхів ( приблизно 27,5 метрів ).
         В абз.2 вказує на необхідність дотримуватись вимог: ДБН 360-92**,ДБН В.2.2-15-2005, В.1.2-7-2008, ДБН 2.2-12:2018 (планування і забудова територій).
            4. В абз.1 п.2 МБУтаО Блажиєвський І.Й. керується ДБН 360-92**, а саме: п.3.8 прим.1 «1. Мінімально розрахункова площа земельної ділянки для окремого житлового будинку (без розміщення на ній дитячих дошкільних установ і підприємств обслуговування, гаражів, що належать громадянам, фізкультурних і спортивних споруд) необхідно приймати: 12,2 - 12,0 м2 /люд. (9 - 12 поверхів)». Але мало того, що 12,2х212=2586,4, а сама земельна ділянка 2585 і це без урахування адміністративних приміщень та розрахунків по майданчику для занять фізкультурою згідно таблиці 1 проектанта, але згідно пояснювальної записки 5.1 до містобудівної документації (opencity.zt.ua) «Розрахунок обсягів багатоквартирного будівництва здійснений виходячи з: 27 м2/чол.. – на вільних територіях».
              При цьому Департаментом під час видачі МБУтаО не враховано, що площа забудови складає: 1520 кв.м., а площа земельної ділянки складає: 2585 кв.м., що складає: приблизно 60% забудови земельної ділянки, а максимальний допустимий відсоток забудови земельної ділянки при розміщенні житлового будинку 9-10 поверхів не має перевищувати 35% згідно таб.6.2. ДБН.2.2-12:2018. (див.абз.2п.1 та абз. 2 п.2 МБУтаО).
          5. Блажиєвський І.Й. в МБУтаО, взагалі неврахував «лінії регулювання забудови» щодо земельних ділянок, природних меж та інших територій.
    А також Блажиєвським І.Й. не було враховано значну кількість недоліків та недостовірностей у «Містобудівельному розрахунку» щодо Законів України та ДБНів, які вказані вище  (Державно будівельних норм).

    У зв’язку з вище викладеним видно, що директор департаменту містобудування та земельних відносин Житомирської міської ради Блажиєвський І.Й. вніс завідома неправдиві відомості до офіційного документу «Містобудівельних умов та обмежень на будівництво» та прошу Вас порушити кримінальне провадження за ст.. 366 КК України.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera 15:47 Який циркуляційний насос придбати? (Новини компаній) 15:40 У Житомирі поліцейські охорони виявили заборонену речовину у відвідувача крамниці 15:20 Оголошено прийом заявок на національний конкурс «Благодійна Україна-2023» – «Благодійність на захисті України» 15:03 Завтра циклон принесе в Україну дощі з мокрим снігом і похолодання 15:00 #плічопліч: У Житомирі відбувся міський етап змагань зі спортивного орієнтування photo_camera 14:42 На проспекті Миру автомобіль збив пішохода - постраждалий госпіталізований 14:20 Сьогодні розпочався Великий піст: тривалість, правила і заборони 14:00 У Житомирі продовжується опалювальний сезон 12:43 Захворюваність на грип і ковід на Житомирщині знову зросла 12:21 У фігуранта справи «житомирського стрільця» Анатолія Захаренка діагностовано гострий інфаркт 12:00 17-23  березня проводиться  Міжнародний тиждень здоров’я підлітків 11:40 У Глибочку під Житомиром горів склад 11:20 У Житомирі - черги на обмін транспортних карток. Фотофакт photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up