Як чиновники міськради незаконно знищили бізнес, а 490 000 гривень компенсації за їхні дії сплатять житомиряни?

Як чиновники міськради незаконно знищили бізнес, а 490 000 гривень компенсації за їхні дії сплатять житомиряни?

Останнім часом наше місто досить часто потерпає від скандалів та викриттів різного роду щодо чиновників та можновладців.

Але те, що відбулося днями, перекрило навіть найгучніші інсинуації. Справа в тому, що в кількох житомирських ЗМІ з'явилася інформація про те, що у міської ради арештовані основні рахунки та начальник планово-фінансового відділу Житомирської міської ради Ніла Борецька нібито повідомила, що наразі у місті є проблема з виплатою зарплат бюджетним установам. Проблема виникла внаслідок арешту рахунків державною виконавчою службою через невиконання рішення суду щодо виплати грошової компенсації житомирянину Роману Кучеру (на фото).

Конфлікт між міською владою та підприємцем Романом Кучером сягає корінням у події кількарічної давності. Тоді, у 2016 році, усе розвивалося стрімко, як у хорошому детективі, тільки при цьому чиновники міськради і виконкому не забували себе піарити уздовж і поперек, роблячи гучні коментарі і даючи інтерв'ю всім бажаючим. Ніхто не міг уявити, що через три роки ситуація повернеться в інший бік.

Спробуємо коротко поетапно нагадати історію конфлікту у 2016 році.

Відео дня

Отож, працівники КП «Інспекція з благоустрою», представники влади Житомира та місцеві активісти вранці 15 лютого 2016 року зібралися на Старому бульварі, 15, де відбувся демонтаж встановленого МАФу.

Приватний підприємець Роман Кучер попередив присутніх, що вважає демонтаж незаконним і може підтвердити це документально:

– У мене є заява, на яку я не отримав ніякої відповіді. У постанові Кабінету Міністрів України чітко прописано: якщо протягом місяця людина не отримала ні заперечення, ні пропозицій, автоматично вона має право на розміщення об'єкта.

Секретар міської ради Наталія Чиж звернулася до власника із проханням продемонструвати дозвільні документи на встановлення трьох наметів, у яких здійснюється торгівля, але Роман Кучер повідомив, що звернувся до суду, аби довести законність своїх дій.

– Коли ви отримаєте всі дозвільні документи, тоді ви будете це робити. Тому що закон для всіх єдиний. І це однозначно, – сказала тоді Наталія Чиж.

Директор КП «Інспекція з благоустрою» Юрій Юзвинський запропонував підприємцю самотужки провести демонтаж МАФу, в іншому разі це зроблять комунальники. Роман Кучер відповів, що проведе демонтаж до вересня. Тоді йому вручили припис і повідомили, що на проведення демонтажу у нього є тиждень.

– Ми дали ще один припис, що через 7 днів повинні демонтувати ці споруди. Підприємець підписав, пішов на ці умови. Ми пішли на компроміс, що коли буде прийнята схема плану всього міста, йому нададуть місце альтернативне, – прокоментував тоді Юрій Юзвинський.

Але в підсумку чиновники вирішили демонтувати МАФ на Старому бульварі, не чекаючи 22 лютого 2016 року, як було домовлено раніше.

– 15-го лютого 2016 року ми зустрічалися з членами комісії, і було запропоновано вирішити моє питання шляхом того, що мені нададуть якесь альтернативне місце. Але конструктивного діалогу у нас не вийшло. Я прийняв рішення йти далі судовим шляхом, – зазначив підприємець.

Роман Кучер також повідомив, що вранці 19 лютого 2016 року мав телефонну розмову з першим заступником міського голови Олексієм Ясюнецьким, який вимагав, аби підприємець забрав позовну заяву із суду.

– З його дзвінка я зрозумів, що у мене навіть три дні не лишилося до 21 числа на демонтаж. Через декілька хвилин мені подзвонив директор КП «Інспекція з благоустрою» і сказав, що якщо ти не домовишся, через годину ми тебе будемо зносити, – сказав Роман Кучер.

Згодом підприємцеві телефоном повідомили, що на позачерговому засіданні виконкому було ухвалене рішення демонтувати МАФ. Невдовзі на місце прибув керівник КП «Інспекція з благоустрою» Юрій Юзвинський. Він повідомив про рішення виконкому і запитав, чи планує Роман Кучер самотужки демонтувати МАФ прямо зараз, та, отримавши відмову, Юрій Юзвинський повідомив, що інспекція приступає до демонтажу.

– Вони прийняли рішення півгодини тому, мене позбавили законного права на оскарження в 10-денний термін будь-якого рішення міськвиконкому або міської ради. Я викликав міліцію, тому що це абсолютно незаконні дії, – коментує Роман Кучер.

Коли працівники КП «Інспекція з благоустрою» вже почали розбирати намети, на Старий бульвар прибули секретар міської ради Наталія Чиж та тодішній перший заступник міського голови Олексій Ясюнецький.

Тоді про свій позов до суду Роман Кучер повідомив:

– Головна вимога моєї позовної заяви – це визнати незаконним 117 рішення 19 лютого 2016 року. Я хочу отримати кошти за своє втрачене майно, які, можливо, вкладу в більш перспективний, більш цікавий вид діяльності. У той час був дзвінок з міської ради, хтось з активістів подзвонив і сказав: виносять рішення на мій демонтаж, готуйся – до тебе бригада, уже стоїть прямо під міськвиконкомом, чекають рішення і вже їдуть до тебе зносити. Коли приїхала ця бригада, мені навіть не надали копію цього рішення, щоб я його побачив.

Роман Кучер у телефонній розмові прокоментував сьогоденні чутки з цього приводу:

– Корольовський районний суд відхилив мій позов до суду. Потім я звернувся до Апеляційного суду міста Житомира, і він скасував рішення попереднього суду і частково визнав позов, скасувавши більшість пунктів рішення виконкому. І вже Господарський суд м. Житомира на підставі рішення Апеляційного суду задовольнив мій позов і призначив мені грошову компенсацію за понесений збиток у розмірі 490 000 гривень. Це рішення було підтверджено і Рівненським апеляційним судом по господарських справах, куди зі свого боку звернувся юридичний департамент Житомирської міськради з метою оскаржити прийняте судом рішення.

Зі слів Романа Кучера, рішення вже вступило в силу. «Останнє засідання Апеляційного суду закінчилося на початку грудня 2018 року, і перед новим роком рішення суду вступило в законну силу. Якийсь час перенаправлялись документи, і наказ на виконання судового рішення було направлено до Житомирської міськради після нового року – орієнтовно 8-9 січня», – розповів підприємець.

Наразі грошову компенсацію Роман Кучер не отримав і вважає, що міськрада і юридичний департамент маніпулюють свідомістю людей. «Це робиться для того, щоб не виконувати саме це рішення суду або хоча б відстрочити його виконання для того, щоб виплата сталася, скажімо, через рік. Ми розуміємо, що через рік вже пройдуть місцеві вибори, і, можливо, самі чиновники, які брали це рішення, не хочуть, щоб з них була знята премія або частина заробітної плати», – стверджує підприємець.

Ми поцікавилися у нього, чи насправді заблоковано всі рахунки казначейства Житомирської міської ради. «Звичайно, ні. Я ще навіть не звертався до виконавчої служби. Крім того, згідно з внутрішніми інструкціями казначейства, в разі накладення арешту блокуються тільки допоміжні рахунки. Основні рахунки, що забезпечують життєдіяльність міста – з яких виплачуються заробітні плати, фінансуються школи, лікарні, дитячі садки тощо – не блокуються», – повідомив Роман Кучер.

Виконавчий комітет направив листа до Житомирської міськради з проханням визначитися, з якого саме рахунка виплатити призначену компенсацію. Міськрада, маніпулюючи тим, що заблоковані нібито всі рахунки, звернулася до суду з проханням відстрочити платіж або зробити його щомісячним – тобто в будь-який спосіб не виконувати зараз дане рішення.

При цьому саме казначейство не заперечує проти виплати – вільні кошти на рахунках міської адміністрації є, і просить лише визначитися, з якого саме рахунка виплатити компенсацію.

Відзначимо, що баланс на депозитних рахунках Житомирської міської адміністрації на сьогодні становить 11 341 173, 70 гривень. Таким чином, навіть з урахуванням відсотків з депозитних рахунків за кілька місяців вистачить для виплати призначеної судом компенсації.

Нам не вдалося зв'язатися зі співробітниками фінансового та юридичного департаментів Житомирської міської ради – практично за добу офіційний коментар щодо ситуації отримати так і не вдалося. Начальник планово-фінансового відділу Житомирської міської ради Ніла Борецька і зовсім поклала трубку. Але у Фейсбуці з'явився пост Олени Головко, яка саме і працює в фінансовому департаменті Житомирської міської ради, тому будемо вважати цей пост позицією департаменту: «Про наболіле. «Журналісти» ... перевіряйте інформацію перед тим, як публікувати матеріали. Щиро зичу вашим читачам підвищувати свою медіаграмотність та не поширювати «зраду» коментарями та репостами. У Житомирської міської ради рахунки відсутні. Є відкриті рахунки у виконавчого комітету Житомирської міської ради. Проблеми з виплатою заробітної плати працівникам бюджетних установ відсутні. Перерахування коштів міського бюджету на заробітну плату здійснюється вчасно згідно з термінами, передбаченими в колективних договорах та угодах».

Крім цього, на підтвердження посту Олени Головко у Фейсбуці на офіційному сайті Житомирської міської раді 22 січня опублікували інформацію про те, що проблеми, пов’язані із виплатою заробітної плати працівникам бюджетних установ, відсутні.

Журналісти «20 хвилин» слідкуватимуть за перебігом ситуації. Чи виплатить міськрада підприємцю майже півмільйона гривень і наскільки швидко – читайте згодом.

Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (2)
  • Vad Bel

    Аналітика щодо неможливості здійснити арешт рахунків по заробітних платах працівників бюджетної сфери є вірною - це захищені видатки: п. 25 ПОРЯДКУ виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників; п. 10 РІШЕННЯ 44 сесії 7 скликання №1297 від 18.12.18 (БЮДЖЕТ МІСТА ЖИТОМИРА НА 2019) - http://zt-rada.gov.ua/?3398%5B0%5D=5191. Громада має право знати про рух коштів з міського бюджету Житомира та залишки на КАЗНАЧЕЙСЬКИХ і ДЕПОЗИТНИХ рахунках http://zt-rada.gov.ua/?3398[0]=818.

  • Dennis Korzun

    Щось "життя по новому" сильно не відрізняється від "життя по старому"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up