«Синій кит» – гра, що вбиває ваших дітей!

«Синій кит» – гра, що вбиває ваших дітей!

Нещодавно в України з`явилась небезпечна гра, що вже вбила більше сотні підлітків. Психологи б’ють на сполох: діти, які залишаються поза увагою рідних і близьких, обирають смертельний квест і закінчують життя самогубством.

 

Такі небезпечні психологічні забави діти знаходять у так званих групах смерті у Вконтакті: «Синій кит», «Тихий дім», «Розбуди мене о 4.20». Назви цих груп різноманітні, але фінал таких розваг завжди фатальний, бо останнє завдання гри – самогубство.

Ловці самотніх душ

Кривава гра прийшла до українських дітей з Росії. Півроку тому кіберполіцейські зафіксували першого учасника небезпечної групи. На сьогоднішній день їх сотні, стільки ж і самих спільнот. Відомо, що на Прикарпатті вже сталися два трагічні випадки. У Росії «Синій Кит» довів до самогубства близько 130 дітей. Найчастіші випадки, коли дитина потрапляє у такий «котел» болю – це відчуття самотності, непорозуміння з батьками і, звичайно, нерозділене кохання.

Відео дня

Існує думка, що грою керують досвідчені психологи. Адже, даючи завдання, з підлітками грають аж до самогубства, а результат просять знімати на відео. «Твоя душа, ніби кит: загадкова і самотня», «Розбитий на частини у пошуках щастя» та чимало інших картинок із подібними написами та обов’язково з зображенням китів. Такі групи найчастіше заповнюють саме підлітки. У подібних групах вони добровільно стають «китами» – це означає, що вони є учасниками квестів. Усього 50 завдань, останнім є самогубство. Департамент кіберполіції постійно виявляє такі групи. Кількість учасників іноді складає тисячі. Їх блокують, але вони знову реєструються і продовжують «гру».

Чому саме кит? Ці тварини асоціюються у них зі свободою. Вони можуть літати, і цим, можливо, пояснюється те, що цей вид ссавців – один з небагатьох, представники якого добровільно можуть звести рахунки з життям.

Небезпечні тенета

Журналісти газети «20 хвилин» вирішили знайти одну з таких груп і з’ясувати, яким чином просувається гра. Більшість з них є закритими, в одну з них ми вступили, до речі, без жодних квестів. Спочатку учасникам, щоб вони не сумували, пропонують намалювати кита на руці ручкою. Потім із учасників, які виявили бажання грати далі, підбирають потенційних потерпілих і поступово «працюють». Для того, щоб отримати найперше завдання, іноді потрібно надати реальну адресу, куди прийде завдання (або їх пишуть в особисті повідомлення у Вконтакті).

Через деякий час одному з журналістів написала дівчинка Єва (12 років) і хлопчик Максим (15 років). Вони запитали, чи дійсно він збирається помирати та причину цього, а потім почали відмовляти. Себе обоє називають «дельфінами». Чому так, бо у даній групі саме вони відмовляють дітей не грати у цю гру. Стверджують, що це дійсно небезпечно. Відео смерті потім продаються.

Психологи говорять, що випадків, коли діти «кидаються» на будь-які ігри, аби бути поміченими, дуже багато. Головні причини, чому діти вступають до груп, що призводять до смерті – відчуття самотності, залежності від ігор, непорозуміння. Дитина не відчуває свого власного «Я». Втрачаючи ніби сенс життя, такі діти повністю поринають у небезпечні ігри. На думку підлітків, саме групи смерті дають їм підтримку, відчуття визнання, навіть місії. Якщо дитина сама себе карає (поява шрамів, порізів), потрібно шукати шлях вирішення небезпеки.

Психолог Світлана Остапенко говорить, що іноді батькам варто приділяти дітям трохи більше уваги, ніж завжди. Варто іноді переглядати, чим цікавиться дитина в Інтернеті, що шукає. Проте, якщо підлітку не приділяти достатньо уваги (навіть якщо батьки відключать Інтернет), він знайде іншу залежність.

«Найважливішу підтримку має дати родина. Суїцид може здійснити той, у кого немає внутрішньої опори. А внутрішня опора дає відчуття близькості та підтримки», – додала Світлана Остапенко.

Врятуватися від кривавої групи смерті можна. Виявивши активність дитини у цій групі, потрібно заблокувати свою сторінку чи поскаржитися на спільноту адміністраторам соціальної мережі. Самі діти це роблять дуже рідко. Вони бояться, що їх «вичислять» і нашкодять їм та родичам. Деяких адміністраторів небезпечних груп вже «вирахували». Проте зловити і затримати їх поки майже неможливо, бо жорстокі зловмисники працюють за межами України.

Марина Михальчук

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:13 Малинський відділ УДМС у Житомирській області змінив адресу 13:03 Робота є: 14 підприємств Житомирщини шукають верстатників 12:20 Податківці Житомирщини розповіли, хто звільняється від сплати мінімального податкового зобов`язання 11:09 Пухнастики шукають господарів: оголошення станом на 20 квітня Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 09:51 Сьогодні у Романівській громаді відбудеться благодійний мотопробіг 09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up