Школярі з Житомира пройшли до півфіналу всеукраїнського проекту «Молодь дебатує»

Школярі з Житомира пройшли до півфіналу всеукраїнського проекту «Молодь дебатує»

9 та 10 грудня до Харківського юридичного університету ім. Ярослава Мудрого на фінал всеукраїнського проекту «Молодь дебатує» приїдуть 144 школяра із восьми областей України, в тому числі  з Житомирської.

Другий рік поспіль унікальна німецька методика дебатів об'єднує українських дітей, упевнених, що істина пізнається в дискусії. 16 із них стануть учасниками півфіналу дебатів, четверо кращих пройдуть у фінал, один або одна здобуде перемогу. Втім, організатори наполягають — виграє не той, хто переміг суперника в суперечці, а той, хто сприяв відображенню в дебатах всіх думок, максимально наблизившись до вироблення спільного рішення.

Методика Jugend debattiert, розроблена Ансгаром Кемманом, з'явилася в німецьких школах у 2001 році. Зараз у таких дебатах щорічно беруть участь сотні тисяч німецьких школярів, а на фінал приходить і сам покровитель цього проекту — президент Німеччини. Найважливіший елемент методики — гра на загальний результат кожного учасника дискусії. За правилами, двоє з четвірки дебатантів відстоюють позицію «ЗА», а двоє — «ПРОТИ». Але дізнаються, яку позицію їм потрібно відстоювати, за півгодини до початку дебатів. Тому для обґрунтування своєї точки зору важливі не особисті думки кожного, а найбільш чіткий аналіз ситуації та повний виклад аргументів. Теми обираються ті, які дійсно хвилюють дітей, актуальні для суспільства. Наприклад, у фіналі 2016 року дебатували на тему «Чи потрібно впровадити 12-річне шкільне навчання в Україні з 2018 року?».

«До початку дебатів майже всі глядачі в залі були проти цієї реформи, але після дискусії багато хто змінив свою точку зору, — пояснює координаторка проекту Ольга Пішель (Берлін). — Важливо, що це питання тоді активно обговорювалося в Міністерстві освіти України, а потім 12-річна система була затверджена. В цьому році ми в півфіналі й фіналі також обговоримо важливі теми, через які зламано чимало списів у "дорослих" розмовах».

Відео дня

Завдяки ініціативі директора організації Internationalеs Haus Sonnenberg, в минулому — депутата Бундестагу, Віоли фон Крамон-Таубадель, унікальну методику німецьких молодіжних дебатів її автори вперше дозволили використовувати іншою мовою. І в 2016 році в «Молодь дебатує» — українській версії проекту — брали участь 113 учнів із 8 шкіл 4 регіонів країни, а переможцем фіналу став Едуард Бєлоусов із Дніпра.

У 2017 році проект триває в набагато більшому масштабі — вже 397 українських школярів випробували свої сили в дебатах. Вони представляють 25 навчальних закладів із 8 регіонів: Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Житомирської, Львівської, Миколаївської, Сумської та Харківської областей. Прийме в себе дебатантів Харківський юридичний університет ім. Ярослава Мудрого. «Культура діалогу, з'ясування істини в дебатах — це одна з найважливіших частин роботи юриста. Ми пишаємося, що саме в нашому виші така кількість молодих людей із усієї країни зробить перші кроки до розумного, відповідального діалогу — він дуже потрібен нашій країні», — впевнений доктор юридичних наук, професор, проректор із навчальної роботи Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Юрій Барабаш.

Перший, внутрішньошкільний етап проекту стартував 20 жовтня. Із 7 до 17 листопада найкращі представники шкіл брали участь у регіональних дебатах — так було відібрано 16 півфіналістів, по 2 від області. Проте на фінал 9-10 грудня в Харків приїдуть не лише вони.

«Ми запросили 144 учасника регіональних дебатів. Ми вважаємо, що вони заслуговують право бути на фіналі, — пояснює координаторка проекту Ольга Борисенко. — Для нас важливо, щоб діти знаходили друзів, однодумців, краще пізнавали свою країну. Після фіналу 2016 року практично кожна команда відвідала як мінімум одне місто учасників проекту. Багато побували з дружніми візитами в Дніпрі, у Миколаєві, у Львові, проводили дебати між двома-трьома школами. Бути глядачем на дебатах теж важливо та цікаво. Наприклад, із Житомирської спецшколи-інтернату №1 для дітей із проблемами зору приїде 6 учасників, які вже побували у Дніпрі, хоча лише одна учениця пройшла до півфіналу».

Житомирську область у проекті представляють Житомирська спеціальна школа-інтернат № 1 та Житомирська міська гуманітарна гімназія № 23. Їхні представники теж будуть на фіналі, а Ольга Котвицька з Житомирської спеціальної школи-інтернату № 1 і Анастасія Остапчук із Житомирської міської гуманітарної гімназії № 23 стали півфіналістками проекту.

«Jugend debattiert допомагає дітям розвивати комунікативні навички, критичне мислення, надає впевненість, — вважає педагог Житомирської міської гуманітарної гімназії № 23 Лілія Черній. — Дякуємо організаторам із Німеччини, що вони допомагають Україні та українцям відчути себе частиною Європи».

Розвиток руху «Молодь дебатує» в Україні – важливий елемент євроінтеграції країни, вважають у Німеччині. Сам проект проходить за фінансової підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини, а впроваджує його громадська організація Internationales Haus Sonnenberg, яка з 1949 року сприяє міжнародному співробітництву та демократичній освіті. Її керівниця, експерт із питань зовнішніх зв'язків ЄС та демократизації в Україні Віола фон Крамон-Таубадель підкреслює, що саме з активної участі молоді в самоврядуванні школи, а потім і в житті регіону, починаються зміни в країні.

«Це — діти, які через кілька років стануть дорослими та почнуть змінювати нашу країну. Те, чому вони навчаються тут: критичне мислення, повага до чужої думки, вміння вести об'єктивну та всебічну дискусію, — гарантує, що все в Україні буде добре», — впевнена Ольга Пішель.

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (2)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:52 У Коордштабі відбулася онлайн-зустріч з об’єднанням родин бійців 46-ої окремої аеромобільної бригади 17:30 Лука Нетяга виборов бронзову нагороду на чемпіонаті світу з дзюдо 2024 17:00 Заховався на ніч у крамниці: на Житомирщині поліція охорони затримала причетного до крадіжок чоловіка 16:20 Холодно, вітряно, з дощем і мокрим снігом - погода на тиждень Від читача 12:56 У Житомирі відкрили набір на безоплатний курс із вивчення правил дорожнього руху — як долучитися? 16:00 Дві ДТП і чотири травмованих - у Брусилові і Тетерівці photo_camera 15:42 Захворюваність на грип і ковід зменшилась в порівнянні з попереднім тижнем на 10% 15:40 У Житомирі прибрали зелені зони та громадські простори photo_camera 15:39 Очільника природного заповідника «Древлянський» викрили на «кришуванні» незаконних порубок у забруднених радіонуклідами лісах 15:20 27-річний киянин загинув у ДТП на Звягельщині 15:00 12 років за гратами: вирок 17-річному парубку, який безпричинно задушив односельчанку 14:40 Через майже два роки у Житомир на щиті повернувся 20-річний Герой Дмитро Дубенюк 14:20 У Народицькій ТГ повністю вигорів будинок: господаря врятували 14:00 На залізничних коліях у Попільні чоловік потрапив під потяг 12:37 У Житомирі чоловік впав з 20-метрової скелі 12:21 У Житомирі на майдані Корольова зʼявиться алея Героїв 12:00 Медзаклади Житомирщини отримають потужні генератори для безперебійної роботи на випадок блекаутів 11:40 Реакція на щеплення: що є нормою 11:21 Лікування, доплати, відпустки – аналітики пояснюють, що передбачає закон про мобілізацію для військових 11:00 Гороскоп на тиждень 15 - 22 квітня
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up