Шкідливий топінг: ще раз про кронування дерев у Житомирі

Шкідливий топінг: ще раз про кронування дерев у Житомирі

Ми вже не раз писали про причини і наслідки глибокого кронування дерев, яке так полюбляють житомирські комунальники.

Як запевняв у коментарі нашому журналісту директор КП «Зеленбуд» Олександр Волокіта, кронування дерев – необхідне, і нехай зараз дерева виглядають неестетично, проте через рік-два дерева будуть гарні та здорові.
Чи це так? На продовження теми кронування дерев редакція "20 хвилин" вивчила ряд думок щодо такого "омолодження".

Зокрема видання "День" дослідило цю тему і пише, що таке «глибоке омолодження» чи кронування дерев називається топінгом. Зі словом-омонімом, що означає добавки для поліпшення смаку страви, наш випадок не має нічого спільного. Є багато статей українських та іноземних авторів про небезпеки обрізки дерев під стовбур.

Так, за даними Міжнародного товариства лісівництва (ISA), топінг — це найбільша шкода, яку може завдати людина дереву. Нерозбірливе обрізання гілок призводить до голодування рослини, вона впадає в шок і починає швидко продукувати нові пагони, коли завдання обрізки зовсім інше — контролювати ширину та висоту деревини. А самі місця зрізів довго заживають, через що дерева стають уразливими для різних шкідників.

Відео дня

Крім того, через топінг дерева падають під час урагану. Бурхливий хаотичний ріст пагонів підвищує парусність дерева, тобто величину поверхні, на яку діє вітер. 

Підсумовуючи, можна сказати, що топінг створює аварійно-небезпечну ситуацію. Ця процедура руйнує здатність дерева виробляти поживні речовини, а дерева стають негарними. Одна ремарка: якщо обрізати сухі гілля на дереві правильно, лишивши основні пагони і не спилюючи верхівку стовбура, то для рослини у такій ощадливій обрізці нічого страшного немає, навпаки, нова крона швидко сформується, а дерево матиме кращий вигляд. 

Українське законодавство доволі жорстко регулює процедуру обрізання дерев. Так, постанова уряду №559 від 8 квітня 1999 року «Про такси для обчислення розміру шкоди, заподіяної зеленим насадженням у межах міст та інших населених пунктів» прописує, що при обрізанні можна видаляти не більше, ніж третину гілок. Якщо зрізати від третини до половини гілля, це вважатиметься пошкодженням, через яке припиняється ріст дерева, і за це передбачається штраф.

Проте щороку ми бачимо на вулицях та у скверах нашого міста стовбури дерев, які надають міському ландшафту апокаліптичного і зовсім не естетичного вигляду.

За матеріалами видання "День"

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (2)
  • Сергей Гаврилко

    В сквере на Лятошинского ветки зеленые порезали а сухие бревна на березах оставили.
  • Тетяна Дрепіна

    Легке заробляння грошей КП, під нуль обрізаються здорові дерева,а омела росте на деревах і є розсадником для зараження всього навкруги, її ніхто не чіпає... Приклад, територія сш №6 по вул. Перемоги, там скоро не залишиться нічого здорового, вже половина дерев заражена омелою... Чим більше автомобілів в місті, тим менше зелених насаджень з широкою кроною...Парадокс...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА Від читача 20:15 Вчитель з Житомира переміг у премії “Ранкові зорі” 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці 10:22 Учні однієї з гімназій Житомирщини долучилися до висадження лісу photo_camera 10:00 На Чуднівщині чоловік цілу ніч блукав у лісі 09:41 Росіяни за добу втратили 910 військових 09:19 Оперативна інформація станом на 06.00 18 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 18 квітня: все про цей день, яке свято, традиції, іменини і погода у Житомирі 17:45 Житомирські діти влітку зможуть відпочити у пришкільних і денних таборах, різнопрофільних загонах 17:27 На Житомирщині відбулося підписання договору про партнерство між ЮНІСЕФ з одинадцятьма територіальними громадами. ВІДЕО 17:00 На Житомирщині завтра прогнозують сильні дощі 16:40 Віталій Бунечко: Продовжуємо допомагати нашим захисникам 16:22 Біля Гуйви - ДТП з потерпілими, рух ускладнено photo_camera 16:20 За січень-березень 2024 року доходи обласного бюджету склали більше 430 млн грн 16:00 Нагостювався на 80 тисяч гривень: у Волицькій громаді під час гостин обікрали чоловіка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up