Сесія із «театральною» демократією

Сесія із «театральною» демократією

Житомиряни, які зберегли любов до театральних дійств і уважно стежать за репертуаром місцевого музично-драматичного театру чи гастролюючих у Житомирі колективів, 1-го березня мали нагоду побачити чудовий спектакль за участі десятків акторів, потужних декорацій та неперевершеної глядацької масовки, яка виявляла надмірну цікавість і демонструвала постійну готовність у будь-яку хвилину вистави долучитись до розвитку її сюжету.

Назва події, яка мала у той день неперевершену  драматургію, звучить дещо прозаїчно – «32-а сесія Житомирської міської ради». Зауважимо, події у ході сесії-спектаклю розвивалися за мало кому відомим сюжетом, і, можливо, саме тому упродовж кількох годин у залі зберігалася цілковита інтрига. Все виглядало досить видовищно, а гра «акторів» могла викликати захоплення будь-якого театрального гурмана.

Найцікавіше – на початку, або яка ж то сесія без штовханини

Того дня у сесійному залі насправді зібралося багато люду із різними плакатами, гаслами досить-таки строкатого змісту, а тому визначити майбутній сценарій сесійного зібрання для «глядачів» було важко. Першими на сцену вийшла група освітян, які у ході кількох виступів озвучили занепокоєння та тривогу з приводу ставлення до освіти та школи у деяких засобах масової інформації. Конкретних прикладів у виступах не було, що викликало щонайменше здивування. Натомість директори садочків, керівники шкіл, представники освітянської профспілки намагалися переконати присутню у сесійному залі міськради аудиторію у тому, що шкільна освіта у Житомирі має визначні заслуги у масштабах не лише міста чи області, але й на рівні держави. Хто, власне, у цьому сумнівається, під час «спектаклю» так і не вдалося з’ясувати, проте освітяни сповістили присутніх на сесії городян, що «відтепер уважно стежитимуть за подіями у міській раді», будуть присутніми на засіданнях депутатських комісій, а для того, щоб моніторинг подій у Житомирі був достатньо повним і масштабним, представники педагогічних колективів сповістили про створення «освітянської варти».

Проте про «варту» під час сесії пам’ятали недовго, бо вслід за вчительством на сцену (насправді – до головного мікрофону сесійної зали) поспішало ще декілька груп «акторів». З-поміж найактивніших претендентів на виголошення промов, вимог і претензій були добре відомі житомирянам активісти «Айдару», члени міської організації партії «Рух нових сил» та ініціативна група активістів із мікрорайону паперової фабрики. У середовищі сесійної «масовки» можна було побачити й представників афганців, ветеранів АТО, а також чимало активістів з потужним досвідом громадської роботи. Що сказати, калейдоскоп із ораторів того дня був настільки різноманітним, наче у сесійному залі проходив досі не бачений у Житомирі громадський форум. Зрештою, коли представник «Руху нових сил» взявся за виголошення двох звернень, які одразу ж запропонував розглянути під час сесії, у залі запахло якщо не бійкою, то масованою штовханиною. За участі головного актора спектаклю – мера Житомира Сергія Сухомлина. Відчувалося, що міський голова не хоче, щоб одне із звернень від «Руху нових сил», яке стосувалося імпічмента (відставки) Президента України П.О.Порошенка, взагалі обговорювалося депутатами. Так сталося, що присутні у залі працівники поліції не одразу і не зовсім миттєво відреагували на звернення міського голови щодо забезпечення порядку на сесії, а тому порядок (за допомогою рук і ліктів) розпочали відновлювати депутати від Блоку Петра Порошенка на чолі із міським головою. Юрій Мойсеєв, Олександр Черняхович у числі перших кинулися на підмогу меру Житомира, який зійшов із «капітанського містка», щоб закликати до порядку занадто активного «рухівця» з «нових сил». Той, своєю чергою, виявився непоступливим, а тому поліція змушена була таки втрутитись у штовханину, яка ледь не призвела до бійки. На цьому, власне, і завершилася перша дія сесійної «вистави», і у залі оголосили антракт.

Відео дня

Кадрові питання і приватизація глядачам не цікаві?

Перерва дещо знизила градус напруги у ході виступів, хоча чимало із того, що лунало від головного мікрофону сесійної зали упродовж всього сесійного дня, могло викликати неабиякий ажіотаж у середовищі не лише присутніх на сесії людей, але й у всієї громади Житомира. Адже, наприклад, виступ голови фракції ВО «Свобода» О.Черняховича щодо жорстких санкцій житомирської влади у відповідь на дії та законотворчість Сейму Республіки Польща можна кваліфікувати не стільки як змістовний, скільки як деструктивний. Щоправда, ніхто у сесійному залі підтримувати (або ж навіть сприйняти всерйоз) озвучені Олегом Черняховичем пропозиції не збирався, а голова міської «Батьківщини» Л. Цимбалюк закликала своїх колег-депутатів  утримуватися від подібних (фактично провокаційних) заяв. Натомість лідер міської «Батьківщини» зосередила увагу сесії на тому, чому недавній звіт міського голови, який відбувся 22 лютого у Будинку української культури, був слабо проанонсований у середовищі громади міста, а більшість депутатів Житомирської міськради для участі у звіті мера Житомира навіть не були запрошені. До речі, тема звітності міських чиновників ще не раз спливала на поверхню сесії 1 березня 2018 року. Вже під завісу сесійного дійства із зверненням (а точніше – із вимогою) виступила юрист-правознавець Наталія Циганчук, яка навела чіткі причини та обставини, що завадили житомирянам взяти участь у звіті міського голови. Але й під час сесії, коли депутати «узаконювали» відставку заступника міського голови Матвія Хренова, питання про його звіт у сесійному залі також не виникало. Отож, звичка подавати у відставку та звільнятися із посади без звітування за свою роботу, схоже, стає правилом у роботі Житомирської міськради.

Щодо подальшого перебігу подій на сесії Житомирської міськради 1 березня, то вже після другого «антракту» (тобто після обіду), коли «глядацька» аудиторія у сесійному залі втричі поменшала, дискусій та зупинок у роботі депутатів не виникало. Достатньо швидко депутати ухвалили призначення одразу двох нових заступників мера Житомира (Світлани Ольшанської, яка відповідатиме за фінанси, та Вікторії Краснопір, яка стане куратором гуманітарних галузей міського життя). Потім у доволі злагодженій та конструктивній обстановці депутати дозволили приватизацію 25-ти об’єктів комунальної власності, які викуплять орендарі, що «здійснили поліпшення». В принципі, після вирішення приватизаційних питань напруга у сесійному залі фактично зникла, а це означало й зникнення інтриги у ході справді видовищного дійства, яким був позначений у Житомирі перший весняний день 2018 року.

Замість епілогу

У якості висновку щодо перебігу подій на недавній сесії Житомирської міської ради можна стверджувати, що влада міста на чолі із міським головою все ще навчається мистецтву проведення сесій без зайвого галасу чи скандалів. Так, щоб без галасу і без пригод – поки що не виходить. Але головне правило тактики проведення сесій влада вже засвоїла. Виявляється, що головне – витримати натиск перших годин від початку сесії. Важливо надати слово активістам, достатньо висловитися якомога більшому числу людей, які хочуть бути почутими хоча б кілька хвилин, а далі – роби, що хочеш! І,схоже, подібне правило життя «по-новому» аж ніяк не позбавить житомирян їх щоденних і вже задавнених проблем.

Микола Корзун

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
11:00 Підвищення пенсій з 1 квітня: кого стосуватиметься 10:38 43-річний житомирянин, у якого стріляли вчора на Польовій, помер у лікарні 10:20 «Незламні постаті Житомира»: стартував ґрантовий проєкт для молоді 10:00 Готівкою у громадському транспорті Житомира можна буде розраховуватися до 1 червня Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 09:41 Майже до 440 тисяч осіб зросли загальні втрати росіян в живій силі 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 28 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 28 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 Які послуги реабілітації безкоштовно надаються ветеранам та ветеранкам? 17:22 З 1 квітня завезти гуманітарну допомогу буде можливо лише з використанням онлайн-системи 17:01 Три заклади охорони здоров’я Житомирської області надають послуги раннього втручання 16:37 За незаконну порубку сосен жителі Малинщини мають сплатити нанесені збитки - близько 120 тис грн 16:20 До уваги рибалок! З 1 квітня стартує нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 16:18 Чоловік і жінка з Волицької громади вбили свого знайомого і закопали у себе на подвір’ї 16:00 Березень на Замковій горі. Фоторепортаж photo_camera 15:41 У Житомирі розпочалася 57-а сесія «Школи місцевого самоврядування» photo_camera 15:40 На проспекті Миру вантажівка збила 13-річну дівчинку 15:20 З початку року Патрульна поліція Житомирщини отримала понад 80 завідомо неправдивих викликів 15:00 Студенти Житомирської політехніки висадили понад 2400 сіянців дуба та сосни на території Коростишівського лісового господарства photo_camera 14:43 Ракета «Циркон» долітає до Житомира за шість хвилин
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up