Що зміниться в Україні з початком безвізового режиму з ЄС?

Що зміниться в Україні з початком безвізового режиму з ЄС?

17 травня у Страсбурзі відбулась урочиста церемонія підписання рішення ЄС про лібералізацію візового режиму для України. Безвізовий режим – це не лише спрощений порядок перетину кордонів, а й спільні європейські цінності і можливості. Уже влітку в Україні відбудеться низка внутрішніх змін, які сприятимуть включенню нашої країни у простір об’єднаної Європи. Центр громадського моніторингу та контролю проаналізував, що саме очікує українців після старту безвізового режиму.

 

Потяг №1: «Укрзалізниця» відриває прямі маршрути до ЄС

Першим, хто почав активно змінюватись в очікуванні безвізового режиму, стала українська мережа залізничних доріг. Пряме сполучення з Європою «Укрзалізниця» запровадила у кінці минулого року, запустивши перший  швидкісний потяг до Перемишля. Директор із пасажирських перевезень і сервісу Ігор Романків відзначає, що прямі потяги до Польщі – це дуже перспективний напрямок. Уже сьогодні лише за трохи  більше як сім годин можна дістатись із Києва до міста Європейського союзу. За перший місяць курсування потяг перевіз 12 тис. осіб, більшість із яких – понад 8,6 тис. – мандрувала з України до Польщі. Зараз залізничники ведуть перемовини щодо нового маршруту Ковель – Хелм, який розраховують запустити в середині червня.

«Наразі узгоджуються деталі графіку руху цього поїзда, зокрема, для зручних пересадок на інші поїзди. Окрім цього, працюємо з прикордонною та митною службами, узгоджуємо процедуру перетину кордону, щоб мати можливість потрапити у Польщу максимально швидко», – розповідає директор регіональної філії «Львівська залізниця» Іван Груник.

Відео дня

Голова правління «Укрзалізниці» Войцех Бальчун розповідає про наміри створити марку UZ Cargo International для розвитку міжнародної діяльності. Наразі планується запуск пасажирських поїздів до Угорщини, Словаччини, Австрії та Болгарії.

«Протягом останніх десятиліть склалося так, що «потяг №1» у нас був на Москву, але повинен бути на Європу. І ми боремося за це», – зазначає міністр інфраструктури  Володимир Омелян.

Бум лоукостів: Європа стає ближчою та дешевшою

Безперечно, скасування віз позитивно вплине на розвиток ринку авіаперевезень між Україною та ЄС, вважає експерт із транспорту Офісу ефективного регулювання (BRDO) Сергій Хижняк. Найвдаліші обставини складаються для приходу іноземних лоукостерів, тобто бюджетних авіаперевізників з низькими цінами та обмеженим набором сервісу. Сьогодні в Україні працює лише декілька таких авіакомпаній, зокрема, Wizz Air та Pegasus Airlines. Але вже з вересня в країні почне роботу один із найпопулярніших у світі лоукостерів Ryanair. Авіакомпанія літатиме з Києва до Ейндховена, Лондона, Манчестера і Стокгольма, а зі Львова – до Кракова, Вроцлава, Будапешта, Берліна та Меммінгена. Ціна на квитки стартуватиме від 19,99 євро в один бік. Це близько 585 гривень. Очікується, що пасажирський рух на рейсах компанії складе 250 тисяч осіб до кінця поточного року. Експерти вважають, що зручне та дешеве сполучення між Україною та ЄС сприятиме збільшенню кількості європейських туристів у нашій країні та підвищуватиме міжнародний імідж.

«Переконаний, що Ryanair стане ще одним мостом, який інфраструктурно з'єднає Україну з Європою, а також стане хорошим сигналом для великих світових інвесторів», – відзначає міністр Володимир Омелян.

Прихід закордонних перевізників змушує і вітчизняні компанії суттєво знизити ціни на квитки до Європи. Так, наприклад, «Міжнародні авіалінії України» днями презентували новий лоукост-тариф. Тепер мінімальна ціна на міжнародні рейси стартуватиме від 587 грн. За словами президента авіакомпанії Юрія Мірошникова, за зниженою ціною планується продавати близько 500 тисяч квитків на рік.

Керуючий партнер GrowthUp Group Денис Довгополий вважає, що прихід бюджетних авіаліній полегшить життя не лише українцям, які подорожують, а й вітчизняним стартапам.

«Можливість швидко, зручно і недорого подорожувати є одним із чинників зростання європейської екосистеми стартапів. Лоукостери роблять великий внесок у це. Зараз відстані в нашій галузі міряються не кілометрами, а годинами з моменту прийняття рішення. Чим більше рейсів з України в Європу у нас буде, тим нижче ціни на перельоти, тим активніше буде розвиватися наша галузь», – впевнений керівник.

Туризм для всіх

Зараз громадяни України можуть подорожувати без віз до 52 країн світу, у червні цього року до цього списку додаються 30 європейські держави. За словами Президента України Петра Порошенка, запровадження Євросоюзом безвізового режиму відкриває шлях до його лібералізації ще з трьома десятками країн так званого «білого шенгенського списку», до якого входять держави Європи, Центральної та Південної Америки, країн Перської затоки та Азії.

«Ми чекаємо просто вступу в дію рішення про безвізовий режим, і шляхом обміну нот ці домовленості будуть реалізовані. По решті країн – в дуже короткий термін ми сподіваємося закінчити двосторонні внутрішні процедури», – зазначає Президент.  

На думку експертів, завдяки відкритим кордонам у найближчі 3-4 роки туристичний потік зросте на 50% на міжнародних маршрутах.

«У 2016 році до скасування візового режиму ми перевезли майже 1 млн пасажирів. Автобусні перевезення отримали велику популярність через свою невисоку вартість, але тепер, коли українці зможуть економити гроші і час на консульських та інших зборах, мандрівників стане ще більше», – розповідає гендиректор онлайн-сервісу з продажу квитків «Busfor Україна» Олександр Павлович.

Позитивні прогнози з приводу українського туризму робить і співзасновник сервісу TripMyDream Андрій Буренок. За його словами, завдяки прямому сполученню з Європою, виросте частка так званих «сіті-брейків» – коротких поїздок в екскурсійні міста на вихідні.

Варто зазначити, що безвізовий режим покладе початок двосторонньому процесу зближення з Європою. І хоча громадяни ЄС можуть мандрувати в Україну без віз ще з 2005 року, на думку експертів, кількість європейців, які приїжджатимуть до нашої країни, теж невпинно зростатиме.

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up