Що чекати житомирянам від новітньої реформи Трудового кодексу

Що чекати житомирянам від новітньої реформи Трудового кодексу

У майбутньому відмова працівника від виконання примх свого керівництва може обернутися втратою робочого місця.

Ні, це не цілковитий абсурд. Такі речі є чітко прописаними в тексті нового законопроєкту Кабінету міністрів України стосовно зміни чинного Трудового кодексу нашої держави. До речі, детальніше ряд змін робочих норм на власній сторінці у фейсбуці прокоментував міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тимофій Милованов.

Не встиг вчасно прийти на робоче місце? З речами на вихід!

До сьогодні, роботодавець міг звільнити свого працівника лише у 3 випадках: за згодою обох сторін, нехтуванням людиною виконання своїх посадових обов`язків або ж 3-х годинний прогул свого робочого часу без встановлення на те поважної причини. А в новій редакції Кодексу буде прибрано поняття «3-х годинного прогулу» та замінять його наступне формулювання: «можливе звільнення працівника у зв`язку з втратою довіри до нього» та «за відсутність на роботі без встановлення на те поважної причини». 

Але що саме цікаве, в той же час Кабмін влаштував розсилку повідомлення до редакцій регіональних ЗМІ, де намагається  «обіграти» цей факт усіма можливими способами.

Відео дня

«Ми гарантуємо працівникам посилити гарантії їх захисту, шляхом обов’язкового попередження та грошової компенсації у разі звільнення», – заявили в Кабміні.

Однак більшість юристів в один голос вважають, що така норма дозволить роботодавцям звільнити співробітника мало не за п'ятихвилинне запізнення на роботу.

З роботи звільнять, але добре заплатять

Коли українці почали обурюватися, щодо реалізації попередньно написаного пункту в життя, Тимофій Милованов почав заспокоювати людей та заявив, що такі речі будуть компенсовані людям з точки зору виплати їм додаткових грошей у формі компенсації за втрачене робоче місце.

«Кілька статей в ЗМІ поширюють інформацію, що тепер роботодавець має право звільнити працівника за власною ініціативою. І пишуть, що це погано. Але забувають сказати, що сьогодні роботодавець теж може те саме. І що за новим законопроєктом роботодавець має заплатити робітнику за таке звільнення компенсацію. І нарешті, що така компенсації буде в рази більше ніж те, що платять сьогодні», – повідомив міністр у фейсбуці.

Не будеш виконувати розпорядження шефа – підеш геть!

На жаль, новий Кодекс передбачає можливість звільняти працівника навіть за відмову від виконання розпоряджень роботодавця, навіть якщо це не входить до трудових обов'язків працівника. Зокрема, в цьому законопроекті, що по-суті, є «доповненням» до чинного Кодексу законів про працю України, ця норма сформульована таким чином, що порушення трудового договору та невиконання розпоряджень роботодавця, згадуються окремо одне від одного. З формулювання випливає, що це в майбутньому може постати, як дві самостійні умови для звільнення. При цьому не обов'язково, щоб таке розпорядження було пов'язано з трудовими обов'язками. Звісно, що дуже низька ймовірність того, що роботодавець буде змушувати працівників виконувати завдання, що не виникають з його трудової функції, але зауважимо знову: новий проєкт зовсім не регулює це питання, а отже і не захищає працівника.

Займали високі посади? Так швидко вас не відпустять…

До 2020 року процедура звільнення була стабільною: повідомляєш керівництво про своє бажання піти і починаєш відпрацьовувати обов`язкові 2 тижні, допоки на ваше вакантне місце не знайдуть іншого кандидата. Так ось за інновацією Кабміну, вищому керівництву структури дозволяється за згодою сторін обмежити право 2-тижневого звільнення керівного складу підлеглих. І аргументує такі зміни уряд тим, що «надто різке» звільнення може спровокувати занепад підприємства.

«На мою думку, це дуже раціональна норма. Раптове звільнення керівництва підприємства може знищити саме підприємство», – коментує пан Милованов.

Зауважимо, що наразі зміни до Трудового кодексу маємо лише на папері – вони не набули чинності. Уряд поки що лише схвалив відповідний законопроєкт і відправив на розгляд народних обранців, які, своєю чергою, мають проголосувати за нього у двох читаннях. Після цього документ повинен підписати президент. 

Ірина Хоцька

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ 12:00 Нічна пригода у Житомирі: у водійки зупиненого під час дії комендантської години авто виявили арбалет 11:40 Увага: зміни в маршруті № 23! 11:20 На Житомирщині розпочала роботу комісія ДСНС України, яка має здійснити контрольну перевірку стану організації заходів цивільного захисту в області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up