Рятує людей, рятує довкілля

Рятує людей, рятує довкілля

Напевно важко увити наш звичайний день без використання різноманітних приладів. Переважна більшість сучасників практично не випускає з рук мобільні телефони, планшети, пульти дистанційного управління… Проте жоден з подібних приладів не може функціонувати без живлення. Банальна ситуація… Ви хочете перемкнути на інший канал, але виходить це дуже натужно. Перше, що спадає на думку – замінити батарейки. Ви виймаєте старі та викидаєте їх у смітник. А чи задумувались ви над тим, що така, на перший погляд дрібниця, може нанести не дріб’язкову шкоду?

 

Справа, якою по-справжньому «загорівся»

Серед тих, хто не лише задумався, а й почав діяти – начальник караулу 16 державної пожежно-рятувальної частини м. Радомишль Олександр Рибачок. Представник справжньої чоловічої професії завжди намагався допомагати людям, навіть перебуваючи не на службі. А одного разу він випадково натрапив на інформацію, що страшенно його зацікавила. Таке часто з нами буває… Ми дізнаємось щось нове та цікаве для нас, загораємось цим і з часом інтерес поступово згасає. Однак у Олександра він не згас, а розгорівся ще з більшою силою. Вже близько 5 років він разом зі своїм тезкою Олександрам Папірним збирає відпрацьовані батарейки та акумулятори для подальшої їх переробки. Останній на час зародження такого колективного захоплення працював у МКП «Радомишль» і знайшов спільну мову з рятувальником у цій незвичній справі.

Саме на території вищевказаного підприємства і зберігається славнозвісна та вже овіяна легендами бочка з відпрацьованими батарейками. Хлопці періодично наповнюють її зібраними на території району батарейками, а багато радомишлян вже й самі приїжджають до підприємства аби залишити там у бочці зібрані власноруч «електронні відходи».   

Відео дня

- Дійсно, мало хто задумається над тією шкодою, яку завдають навколишньому середовищу викинуті просто так батарейки, – говорить Олександр Рибачок. - Коли я більш детально дізнався про всю шкоду, то мене це по-справжньому вразило. Одна батарейка заражає 400 л води і 20 м3 ґрунту… Розпадається вона близько 20 років у землі. Люди ж кидають їх в город, під криницю… Лише потім ми дивуємось, коли у нас неочікувано починають виникати якісь хвороби.

Починати подібну справу було важкувато та де в чому навіть трохи кумедно. Перші батарейки доводилось збирати у рідних, друзів, знайомих... Коли ж відпрацьованих елементів живлення ставало все більше, то постало логічне питання – «де ж їх зберігати?» От саме тут і виник варіант з підприємством, де працював Папірний. Керівництво пішло на зустріч і дозволило зберігати на своїй території бочку з «електронними відходами».

Приймаються, збираються та зберігаються відпрацьовані батарейки та акумулятори до 7 ампер. Для цього розставлено спеціальні баклажки в місцях із масовим перебуванням людей по усьому Радомишльському районі. Їх можна побачити у магазинах, школах, дитсадках… Іноді, люди навіть, в пожежну частину їх приносять. Просто за 5 років вже багато хто знає про захоплення місцевого рятувальника. Тому вже й самі намагаються долучатись до доброї справи. Олександр же у вільний від роботи час сідає в авто та проїжджається обраними місцями та забирає зібрані в баклажках батарейки.  

Від зберігання до утилізації

Сьогодні ж у тій 200-кілограмовій бочці вже близько 3 тис. батарейок. Однак наступний крок, який має бути – утилізація. А от із цим, як виявляється, – проблема. До слова, 12 тон батарейок щоденно потрапляє на звалище в Україні. Колись у Львові існував завод, на якому проводилась їх утилізація. Нажаль, на сьогодні він уже не функціонує. Планується будівництво подібного заводу в Дніпрі, але це питання майбутнього.

А поки що батарейки з початку вивозять до «перевалочних пунктів» Києва та Рівного, а вже потім за кордон – до Польщі, Франції, Німеччини тощо. Ось Сашко і чекає, коли наповниться його діжка і він також повезе її до столиці

- Я цим буду займатися і на пенсії, навіть, просто в якості волонтера, – запевняє Олександр Рибачок. – Хочу дочекатися поки питання стосовно утилізації батарейок хоч якось буде закріплено на законодавчому рівні. Знаю одне, що роблю це не для отримання прибутку. Просто хочеться зробити щось корисне для людей і навколишнього середовища. Чим більше буде однодумців, тим більше шансів на безпечне майбутнє для наших нащадків.

Для нього це не просто захоплення. Він просто намагається зробити навколишнє середовище чистішим та безпечнішим. Із кожним новим днем у Олександра з’являється надія, що люди почнуть ставитись до власної безпеки та безпеки оточуючих відповідальніше.   

Павло Франчук,

прес-служба Управління ДСНС

у Житомирській області

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up