Робота для студентів у Житомирі: де та як її знайти

Робота для студентів у Житомирі: де та як її знайти

Під час навчання у студента є багато способів заробити, про них ми й розповімо.

Студенти найчастіше хочуть від роботи грошей і досвіду. Гроші потрібні на життя, досвід – для майбутньої кар'єри. Журналісти «20 хвилин» підібрали популярні професії для підзаробітку студенту.

Багато підлітків та студентів хочуть самостійно заробляти, щоб бути незалежними від батьків. Та спочатку варто дізнатися про те, кого на ринку праці шукають роботодавці та які є законодавчі вимоги до такої роботи.

Відео дня

Спочатку без фахової освіти та досвіду важко знайти посаду, яка цікавить найбільше. Зазвичай треба набратися досвіду й опанувати певні навички. Але, окрім цього, це може стати для вас хорошим досвідом, якщо все робити правильно.

Де знайти роботу та кого шукають роботодавці?

Найпростіший і найшвидший варіант знайти роботу підліткам та студентам – в інтернеті. Спеціальні сайти для пошуку вакансій просто рясніють такими оголошеннями. Там є спеціальні розділи для студентів та людей, що не мають досвіду роботи. Роботодавці пропонують відгукнутися на пропозиції або розмістити своє резюме на сайті.

Проаналізувавши оголошення на таких сайтах, можна виділити найзатребуваніші та найпопулярніші напрями. 

Сфера обслуговування. Зокрема, підліткам і студентам пропонують роботу у сфері обслуговування: касири, офіціанти, працівники на кухні, кур'єри, оператори в колл-центрі.

На другому місці йде сфера виробництва. Можна знайти чимало вакансій для студента: вантажник, різноробочий, працівник на склад, комплектувальник та інші.

Роздрібна торгівля – там також є багато вакансій: продавець, консультант, оператор, менеджери.

Фріланс – ідеальний варіант для студентів, які хочуть працювати. Фріланс для студентів може мати різні цілі, починаючи від найбанальнішої – підробити, до більш складної – отримати початковий досвід роботи у межах обраної спеціальності: написання текстів на замовлення, робота дизайнером та інші.

Що по грошах?

Роботодавці пропонують різні зарплати, адже вони залежать від досвіду та рівня компетенції. Також потрібно враховувати, якщо ви навчаєтесь очно, то не зможете працювати повний робочий день (від цього також буде залежати заробітна плата).

Сфера обслуговування – 5–10 тисяч гривень.

Робота на виробництві – 6–13 тисяч гривень.

Роздрібна торгівля – 7–10 тисяч гривень.

Фріланс – 3–8 тисяч гривень.

Вимоги законодавства

В Україні підліткам можна починати працювати з 14 років. Праця молоді до 14 років у нашій державі заборонена. Від 14 до 16 років працювати можна тільки за згодою одного з батьків та за наявності документа, який доводить, що ви будете працювати у вільний від навчання час. Для офіційного працевлаштування також знадобиться свідоцтво про народження. 

Неповнолітні від 14 до 18 років у трудових правах прирівнюються до повнолітніх, але у галузі охорони праці – кількість робочих годин на тиждень, тривалість відпустки та інші пільги відрізняються.

Усі ці правила регламентує Кодекс законів про працю України.

Які можуть бути небезпеки працевлаштування неповнолітніх

Шукаючи свою першу роботу, дуже важливо знати трудове законодавство, адже на ринку праці є багато недобросовісних роботодавців, які можуть використати вашу працю. Підлітки і студенти, які вперше шукають роботу, – це робоча сила, якою можна маніпулювати та недоплачувати за їхню роботу. Адже за законом підлітки не можуть працювати на шкідливому виробництві, у них відрізняється кількість робочих годин на тиждень та тривалість відпустки.

Окрім цього, варто порадитися з батьками та іншими дорослими, адже у них більше досвіду. Вони можуть дати вам слушні поради.

Перед тим, як підшуковувати роботу, вивчіть права та обов’язки – свої та роботодавця.

Не варто здаватися

Якщо ви регулярно відгукуєтеся на вакансії для студентів, заповнюєте анкети для кар'єрних програм і написали пости у всіх соцмережах, але так і не знайшли роботу, не впадайте у відчай.

Проаналізуйте, чому вас не беруть. Цікавтеся в рекрутерів і HR-фахівців, у чому причина відмови. Можливо, варто підтягнути знання і навички або переглянути графік, за яким ви можете працювати. Або ж спробуйте повернутися до першого пункту і змініть напрям пошуків.

Марія Кравчук

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up