Робоча група громадської ради провела виїзне засідання для вивчення стану екології в районі

Робоча група громадської ради провела виїзне засідання для вивчення стану екології в районі
  • Представники громадськості відвідали с. Озерне з метою вивчення проблеми очищення стоків та стану екології в районі.

У середу, 20 жовтня 2021 року, відбулося виїзне засідання робочої групи комісії з екології громадської ради при Житомирській районній державній адміністрації на чолі із заступником голови громадської ради Миколою Приставським.

До громадської ради при Житомирській РДА звернулися жителі с. Озерне з проханням допомогти вирішити питання щодо реконструкції очисних споруд у селищі. 

Проблема з’явилася не зненацька, питання постало після передачі майнового комплексу від Міністерства оборони України до місцевої громади. Але за законом, який був чинним на той час, передача майна не обов’язково вимагала також передачі земельної ділянки під спорудами. І на сьогодні виявилася парадоксальна ситуація, коли майовий комплекс очисних споруд належить до комунального підприємства с. Озерне, а земельна ділянка, на якій він розташований, залишилася у веденні Міністерства обороні України. 

Відео дня

Нині у селищі живе близько п’яти тисяч жителів. До того ж очисними спорудами користуються військові частини с. Озерного, які сплачують за надані послуги. Остання реконструкція споруд проводилася ще у 1983 році, тобто майже сорок років вони працюють без будь-якого значного ремонту. На момент передачі очисних споруд від Міністерства оборони до місцевої громади деякі будівлі були справжніми руїнами. Нині будівлі на території ділянки очисних споруд відремонтовано, але вони не справляються з очисткою існуючих об’ємів стоків. Споруди вже морально та фізично застарілі.

На сьогодні об’єми стічних вод, які піддаються очищенню, складають приблизно від 25 до 49 тисяч кубічних метрів за місяць залежно від пори року. Отже, пікова потужність нових споруд повинна забезпечувати переробку зазначених об’ємів стоків.

Цього року Новогуйвинською ОТГ було оголошено тендер на виготовлення проєктної документації з будівництва нових очисних споруд. Але після того, як конкурс виграла фірма, яка задовольнила керівництво ОТГ за вказаними технічними параметрами, договір не було укладено. 

На розробку проєктної документації було виділено близько одного мільйона гривень, а також ще сімдесят мільйонів потрібно було витратити на саме будівництво нових очисних споруд. Зазначена сума фактично є непідйомною для місцевого бюджету.

Під час виїзного засідання робочої групи представники громадської ради при Житомирській районній державній адміністрації ознайомилися з роботою очисних споруд в с. Озерному. Начальник ділянки очисних споруд каналізації Віктор Гостічко докладно розповів про існуючий процес очищення стічних вод та про проблеми із застарілим обладнанням. Разом з представниками ГР участь у роботі комісії взяв депутат Новогуйвинської селищної  ради Олександр Ловинюк. 

Члени робочої групи відібрали проби води з річки після витоку з ділянки очищення для лабораторного аналізу її якості.

Заступник голови громадської ради Микола Приставський під час засідання виїзного засідання робочої групи наголосив про необхідність негайного вирішення проблеми: «Дійсно, члени робочої групи переконалися в тому, що кричуща проблема з очищення каналізаційних стоків в с. Озерне повинна бути вирішена якомога швидше. На комунальному підприємстві використовуються морально застарілі технології, які не можуть нині забезпечити екологічну безпеку в річках Житомирського району. Взагалі у громадської ради при ЖРДА викликає велику стурбованість перманентна невирішеність проблем місцевих водоканалів у селищах Житомирського району. Громадська рада обов’язково буде долучатися до вивчення цієї проблеми та до знаходження шляхів її вирішення».

Члени громадської ради прийняли рішення звернутися до Новгуйвинської селищної ради з рекомендацією оголосити повторний конкурс на виготовлення проєктної документації з будівництва нових очисних споруд у с. Озерному. Також було рекомендовано Новогуйвинській селищній раді звернутися до депутатського корпусу Житомирської районної ради, Житомирської обласної ради та до Кабінету Міністрів України з метою сприяння знаходженн. додаткових джерел фінансування робіт з будівництва нових очисних споруд у с. Озерне. 

Руслан Мороз

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Елена Шкатула Ярошинская

    а далі?

keyboard_arrow_up