П’ять громад Житомирщини презентували стратегії розвитку

П’ять громад Житомирщини презентували стратегії розвитку

Овруцька, Білокоровицька, Чоповицька, Радомишльська та Брусилівська об’єднані громади сьогодні представили стратегії розвитку громад розроблених за підтримки Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного Програмою «U-LEAD з Європою» та Мінрегіоном України.

Протягом 2018 року Георгій Федорук, радник з регіонального розвитку та Олександр Гнітецький, радник з просторового планування Житомирського Центру здійснювали методичний та консультативний супровід підготовки стратегії розвитку цих громад.

«Процес підготовки стратегії відбувався максимально публічно та із залученням широкого кола громадськості. Громади працювали рік, було чотири засідання робочих груп, Житомирський Центр організовував додаткові навчання з проектного менеджменту та розвитку туризму, комунікації та молодіжної політики. І на всі ці заходи максимально залучались мешканці громади», - розповідаєГеоргій Федорук, радник з регіонального розвитку Житомирського Центру розвитку місцевого самоврядування.

Наявність стратегій розвитку в об’єднаних громадах створює низку можливостей для залучення інвестицій та міжнародної технічної допомоги в економіку територій. На цьому наголосив Віктор Градівський, в.о. директора департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОДА.

Відео дня

«Розвиток окремо взятої території громади тісно пов’язаний із загальними пріоритетами та тенденціями у розвитку цілого регіону. Стратегії громад та стратегія області являються елементами, які об’єднують наші зусилля у створенні сучасної та конкурентної економіки».

На заході фахівці громад представили основні положення підготовлених стратегій розвитку та розповіли про процес підготовки. Зокрема Оксана Левківська, начальник відділу економічного розвитку та залучення інвестицій Овруцької міської ради наголосила на ключових здобутках громади під час написання стратегії.

«Завдяки численним заходам з підготовки цього документу ми змогли зібрати десятки ідей розвитку громади. Таке широке обговорення стратегії дозволило налагодити сталу комунікацію з активними громадянами. Всі зібрані проекти в сумі потребують фінансування понад 300 мільйонів гривень».

В процесі розробки відбулось чотири засідання робочих груп. На першому фахівців громад та громадськість радники Житомирського Центру розповіли про методику роботи та ключові цілі, на другому були громади підготували соціально-економічний аналіз, а вже на третьому відбулось визначення стратегічних пріоритетів та визначення цілей. На четвертому засіданні робочі групи здійснили відбір проектів на програму реалізації стратегії на три найближчі роки.

«Між засіданнями у нас тривала робота по збору та аналізу інформації, підготовки технічних завдань і обговоренню їх в колективі та з громадою. На кінець ми отримали декілька десятків проектів, які повною мірою показували наші потреби та перспективи», - розповіла Галина Мартинчук, спеціаліст Білокоровицької ОТГ.

Вже в лютому депутати громад мають затвердити стратегії розвитку до 2027 року. Наразі тривають доопрацювання документів та підготовка до сесій.

На сьогодні Баранівська, Городницька, Хорошівська, Новоборівська, Олевська та Тетерівська громади вже розробили стратегії розвитку. У лютому цього року Овруцька, Білокоровицька, Чоповицька, Радомишльська та Брусилівська ОТГ затвердять стратегії розвитку. Таким чином 11 громад Житомирщини формуватимуть свій соціально-економічний розвиток в рамках розроблених стратегічних документів. 

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:41 ДТП на Коростенщині: 15-річний хлопець на мопеді зіткнувся з парканом 14:20 Станом на 29 березня на Житомирщині вже виникло 177 пожеж у природних екосистемах 14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up