Проєкт «Смерть» на дитячому майданчику: мешканці багатоповерхівок за гроші та примарні обіцянки погодились на будівництво АЗС біля своїх осель

Проєкт «Смерть» на дитячому майданчику: мешканці багатоповерхівок за гроші та примарні обіцянки погодились на будівництво АЗС біля своїх осель

Не знайшовши згоди на перемовинах, забудовник чітко заявив, що скандальне будівництво продовжиться у будь-якому випадку.

У Житомирській міській раді 10 жовтня за участю міського голови відбулися перемови між мешканцями кількох багатоповерхівок по вулиці Народицькій та забудовником. 

Нагадаємо, що йдеться про події, які тривають вже більше двох років. Перманентна війна мешканців багатоповерхівок у районі міськмолзаводу у місті Житомирі з перемінним успіхом закінчилася поразкою містян, які неодноразово зверталися до усіх інстанцій з вимогою допомогти скасувати дозвіл на будівництво автозаправної станції на земельній ділянці за адресою м. Житомир, проспект Незалежності, 29 (кадастровий номер 1810136300:05:025:0017 - надалі земельна ділянка). 

Проєкт «Смерть»

Коментуючи ці події, одна з мешканок даних будинків розповідає: «Так, ми прямо в очі говорили (забудовнику – авт.), що спочатку проти будівництва АЗК (автозаправний комплекс – авт.). На це нам відповили: АЗК буде, по-поганому або по-хорошому – залежить від нас. По-поганому – будувати будуть цілодобово, з охороною. По-хорошому – врахують наші побажання зменшивши кількість платформ, посадять хвойні і т. д.»

Відео дня

Рік тому, у жовтні 2018 року, жителі району міськмолзаводу також зверталися за допомогою до міської влади. Вже тоді конфлікт тривав другий рік. Житомиряни зазначали у своєму зверненні до міського голови, що протестують проти побудови АЗС – об’єкта підвищеної небезпеки на земельній ділянці за адресою: м. Житомир, проспект Незалежності, 29-а. Дана земельна ділянка безпосередньо межує з дитячим майданчиком, де граються діти, відпочивають дорослі. За їхніми словами, рівень земельної ділянки під дитячим майданчиком набагато нижчий проїжджої частини проспекту Незалежності, де рух транспорту дуже насичений, багатоповерхові будинки розташовані так, що протягу на дитячому майданчику немає. Усі небезпечні викиди під час діяльності АЗС будуть потрапляти на дитячий майданчик і, враховуючи те, що майже всі ці забруднюючі речовини важчі за повітря, вони осідатимуть на дитячому майданчику, перетворюючи його на газову камеру для дітей. 

У своєму зверненні жителі назвали проєкт побудови АЗС проєктом «Смерть». Вони вважають: побудувати газову камеру у вигляді АЗС на земельній ділянці у 10 метрах від дитячого майданчика та багатоповерхівок – це втілити в життя цей смертоносний проєкт.

Влада робить вигляд, що допомагає

Тоді влада міста зробила вигляд, що буде допомагати людям уникнути страшної смерті у випадку отруєння. Навіть під час сесії 20 серпня 2018 року голова нашого міста Сухомлин С.І. запевняв усіх – і депутатів,  і громадськість – що представники міськради ходять у суд, щоб захищати жителів району міськмолзаводу. Але ще до початку судового засідання з’ясувалося, що у дорученнях представників Житомирської міськради з їх власними поясненнями немає жодного посилання на захист права житомирян на життя. 

За словами жителів району, не було проведено жодних громадських обговорювань. На людей взагалі ніхто не зважав. Коли тільки почалася забудова, ще 22 листопада 2017 року, всупереч судовій забороні невідомі почали проводити ті самі підготовчі роботи – вивозити  дерева. На прохання активістів, мешканців прилеглих до ділянки будинків пояснити ці дії дані люди відповіли, що начальник КВЖРЕП № 4 В.А. Тичина дав команду вивозити дерева. Коли одна з жінок почала робити відеозйомку  на телефон для фіксації події, вийшов майстер КВЖРЕП № 4 і почав кричати на активістів, принижував честь та гідність людей, висловлювався нецензурно,  ображав  жінку, що проводила відеозйомку, навіть перейшов до активних дій, а потім утік з місця подій.

Активісти району, зустрівши 10 жовтня 2019 року депутата Житомирської міської ради, власника ПП КВЖРЕП №4 Володимира Тичину, змусили його прокоментувати події майже дворічної давнини. Він сказав: «Ви трошки взагалі не володієте ситуацією. Там ЖЕКу і не було, там було ОСББ на Генерала Потапова, Ватутіна, Народицькій – ЖЕК, на жаль, до цих вулиць не має жодного відношення. Це самостійні об’єкти господарювання. Ми ж там були до 2015-го року. Пам‘ятаєте, які ми порядки понаводили там? Ми повичищали посадочку, усе повигрібали. Навели порядочок, побілили дерева. Посадили виноградик, і було там все добре... Ми звідтіля самоусунулися – все там позаростало хащами, і там почалося будівництво. Я тоді ще був депутатом. Я ще тоді чув, що там буде заправка. Але мене запевняли, що там буде комерційна будівля. Запевняли представники архітектури. Так повинно було бути по документах. Я не знаю, як так сталося».

Документальна «хитрість»

Дійсно, третя сесія сьомого скликання рішенням від 28.12.15 за № 48 затвердила детальний план території розміщення об'єктів громадського призначення та об'єктів обслуговування транспорту по вул. Ватутіна, 29 (зараз проспект Незалежності – авт.) у місті Житомирі (з метою реалізації земельної ділянки на земельних торгах).

Незабаром було зареєстровано право власності на дану земельну ділянку «для будівництва та обслуговування будівель торгівлі». Що саме малося під назвою «будівлі торгівлі» – не уточнювалося. Але ця маленька деталь потім зіграє фатальну роль у судах. 

Також згодом з’ясувалося, що громадські слухання 01.12.2014 року для виготовлення містобудівної документації, а саме детального плану територій, за вищевказаною адресою нібито були. Але звіт про проведення таких громадських слухань відсутній на сайті міської ради, що є безпосереднім порушенням Постанови КМУ № 555 від 25.05.2011 року, статті ст. 21 ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності», чим посадовці суттєво порушили права жителів даного мікрорайону, що в подальшому й призвело до будівництва АЗС поблизу дитячих майданчиків та жилих будинків. При цьому також було встановлено, що дана земельна ділянка виділялася та продавалася з аукціону не під будівництво АЗС, а під вже готовий проєкт разом із містобудівними умовами й обмеженнями щодо можливості будівництва в межах земельної ділянки, про що й свідчить рішення Житомирської міської ради № 48 від 28.12.2015 року з додатками та проєктна документація щодо відведення земельної ділянки.

Така несподіванка для забудовника привела до того, що на зустрічі представників громади та забудовника у міській раді було вирішено звернутися до суду. 

Суд заборонив проводити будь-які роботи на вказаній ділянці. Але череда судів тоді тільки починалася. Також проводилося досудове розслідування кримінальної справи № 12019060020002431 від 14.06.2019 щодо фальсифікації громадських слухань та підробки протоколу громадських слухань від 01.12.2014 р. з цього питання. 

Незважаючи на вищевикладене, без проведення оцінки впливу на довкілля 19.07.2019 р. ТОВ «ЮПІДЖІ» код ЄДР 38862560 отримало дозвіл №IV 113192001524.

28.08.2019 р. управління Державно-будівельної інспекції Житомирської області призупинило дію містобудівних умов на об’єкт будівництва АЗС/АЗК на проспекті Незалежності, 29 через численні помилки – відсутність цифрових даних про відстані даного об’єкта від житлових будівель, червоної лінії, від інших забруднюючих атмосферу об’єктів.

Найкраща охорона для АЗС – «тітушки»

Але у жовтні цього року роботи знову активізувалися. Жителі району також знову вийшли на акції протесту. Як результат, забудовником були залучені так звані «тітушки» – молоді хлопці, які нібито охороняли об’єкт будівництва, але насправді більше наводили жах на мешканців прилеглих будинків.

"Тітушки" поблизу забудови

ійшло до того, що у дворі будинку по проспекту Незалежності, 37 була підірвана газова граната.

 Мешканці злякалися не на жарт і викликали поліцію. Було зареєстровано заяву, але нападників не знайшли. Вони встигли втекти до приїзду патрульної поліції. Протистояння між жителями району та забудовником привели до втручання міського голови Сергія Сухомлина. Було запропоновано організувати зустріч представників громадськості та жителів району із забудовником у кабінеті міського голови. Але коли на цю зустріч намагалися потрапити журналісти газети «20 хвилин», то радник міського голови Олександр Черняхович не допустив їх.

Потім у кабінеті міського голови відбувся такий діалог із Сергієм Сухомлиним. 

Сергій Сухомлин: Це робоча нарада, а не піаракція. Залишайте заявку про те, що ви планували приходити.

20 хвилин: Нас запросили люди. Та й взагалі, згідно із законодавством, ЗМІ мають право бути присутніми на будь-яких зборах і нарадах, які влаштовує влада.

Сергій Сухомлин: Ми чекали тих, з ким був у нас діалог.

20 хвилин: До Вас люди стукають у двері, хочуть потрапити на прийом. Чи будуть Ваші подальші засідання з цього питання відкритими для ЗМІ?

Сергій Сухомлин: Для чого? Я буду орієнтуватися на рішення людей. Сьогодні мені ні один не сказав, що хоче вас бачити. У мене у день валом нарад. І якщо ви будете сюди приходити щодня без узгодження – ви звинуватите мене у непрозорості.

20 хвилин: А що Ви приховували там, за зачиненими дверима, наполегливо виганяючи нас?

Сергій Сухомлин: Абсолютно нічого. Тут була тільки влада і люди. Та я кожен день тут з кимось закриваюсь. А журналістів я не зобов'язаний запрошувати. Це не піаракція. Для людей важливіше досягти вирішення питання, а не Вашого піару.

У цей час у соцмережі серед жителів району почали розповсюджуватися пропозиції забудовника, а саме представника ТОВ «ЮПІДЖІ», за якими забудовник має: 

1. Віддати близько 20 сотих землі на баланс ОСББ та облаштувати там парковку автомобілів для мешканців будинків з відеокамерами.

2. Перерахувати 2,5 мільйона гривень на рахунок ОСББ.

3. Висадити п'ятиметрові туї у два ряди по внутрішньому периметру майданчика.

4. Влаштувати сучасну велику дитячу площадку, а також зони відпочинку для барбекю.

5. Викупити квартирі у мешканців, які погодяться змінити місце проживання.

Чим закінчилася історія…

Представники громади одразу розгубилися та взяли таймаут до двадцятої години вечора, коли, порадившись із жителями прилеглих районів, вони змогли б надати відповідь. Але вже було зрозуміло, що забудовнику вдалося внести розбрат у лавах активістів і таким чином отримати перемогу.

Коментарі мешканців були різноманітними:

  • «Ми програли тому, що нічого не змінилося. Для нас норми ДБН 2011 року – для інших закони інші. Треба зрозуміти, що влада і міста, і країни повністю у нашому випадку на стороні Петренка (забудовник – авт.) і його АЗС, і всі закони будуть працювати тільки на Петренка і таких, як він. Відтепер ми будемо боротися з існуючою владою у країні. Це ми повинні зрозуміти дуже чітко, і кожен для себе вирішити»;

  • «Як це? А що, ми дійшли згоди ??? У нас же ще справа у Верховному Суді! І ще одна у прокуратурі! Зачекайте здаватися!»;

  • «А майданчик між 37 будинком не потрібно (будувати – авт.)? Наш будинок теж відстоював позицію проти заправки. Чи нашим дітям не належить виплата компенсації ?!»;

  • «Ми що, продалися? Ого...»;

  • «Майданчик ніяк не впливає на наше рішення. Це не означає, що ми вже погодились тощо. Майданчик ніхто не обговорював з ними. Після нашої зустрічі на ранок юрист повідомив, що Петренко увечері оплатив елементи (йому так захотілось) (ймовірно, дитячого майданчику – авт.), і щоб хтось із мешканців у вівторок вийшов показав, куди вкопати. На наше рішення це не впливає ніяк, і не потрібно це розцінювати як згоду. Нас поставили перед фактом. На прийняття рішення нам дали тиждень. Через тиждень ми маємо їм повідомити, чи погоджуємося на АЗС чи продовжуємо боротися»;

  • «Наразі згоду на АЗС від нас ніхто не отримував. Ще трошки внесу ясність позиції, яку озвучував Петренко на зустрічі. Петренко сказав, що буде будувати незалежно від нашої згоди, треба буде, то хоч уночі. Якщо коротко стосовно грошей, які буцімто він нам обіцяє, то він озвучив те, що ці кошти він або витратить на охорону, або все пройде мирно, і їх отримають мешканці. Рішення приймати нам усім».

Але на зустрічі о двадцятій годині вечора 10 жовтня виявилося, що жителі району, продовжуючи декларувати боротьбу проти АЗС, вже почали у своїй більшості рахувати, на що витратять обіцяні гроші.

На зустрічі один із власників ТОВ «ЮПІДЖІ» з розміром установчого фонду в 50% Володимир Петренко прокоментував ситуацію наступним чином: «Я не розумію, що вам ще треба. Ми все вже і так зробили, як ви того хотіли. Ми змінили проєкт. Розвернули станцію в інший бік. Тепер ближче до вас буде знаходитися операторна. Заправні колонки далі. Якщо буде ваша воля – мої працівники завжди для вас. Приходьте, домовляйтеся. Якщо вам треба ландшафтний благоустрій – підходьте, кажіть номер, куди і на яке ОСББ перерахувати треба кошти. Компанія ЮПІДЖІ завжди за екологію. Ви боїтеся, бо надивилися на ту чорну сажу, що вилітає з автівок. За нашими стандартами, близько 95% отієї сірки у нас фільтрується. Це загальнодоступна інформація. Також у нас буде невеликий потік авто. Ми так розмістили АЗС, пішовши назустріч людям, щоб вантажівки туди не заїхали. Я роблю все максимально добре для людей. Але я сподіваюсь, що ми домовимося. Все буде добре. Ок, що вам та заправка? Перед вами побудують торговий центр, і ви нас навіть не побачите. Ок, без питань. Ми перепишемо на вас ті 20 соток або на корись фонду міста. Вона нам не потрібна. І на ОСББ готовий переписати її, хоч я заплатив за неї кошти».

– Тоді що робити з тітушками? Зробіть з ними щось!

  • Я реально не знаю, хто ці хлопці. Вони самі нападають на моїх будівельників, обливають бензином. Взагалі так: якщо ви мені гарантуєте, що не буде неадекватів, нападаючих на будівельників, – ми все вирішимо. А взагалі, я так розумію, що ви наполягаєте на своєму і не збираєтеся підтримувати ніяких діалогів, і вам нічого не потрібно. За що ви боретеся? За екологію? Так чого ви не їздите велосипедом?»

Ну і наостанок розповіді коментар міського голови Сергія Сухомлина: «Інвестор готовий викупити квартири. Я дуже чітко розумію його... Викупити ці квартири буде вигідніше. І взагалі, що він приїхав сюди, – це дуже круто. Він – не проста людина, представник величезної компанії, і приїхав сюди. І ось вже пройшли суди, у них купа втрат, а він все одно готовий до зустрічі. Ось тільки люди нечесно поводяться. Вони спекулюють на цьому, вимагаючи грошей. Вони доводять, що все незаконно, без експертиз. Я сам поговорив з експертами, і вони стверджують, що все добре. Документи в нормі. І ось мені інвестор сказав, що до нього двічі приїжджали люди домовлятися. Дві групи. І кожній з них він дав по 10 тисяч доларів. Бажання отримати гроші третьою групою він вважає хамством. А взагалі, найбільше обстановку розпалюють конкуренти ЮПІДЖІ, їхні сусіди-конкуренти. Ось вони цей конфлікт і спровокували».

Ірина Хоцька, Руслан Мороз

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Александр

    Деньги требуют полу криминальные добробаты, а люди хотят мира и покоя. На компенсации внимание обращают от отчаяния.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
12:39 135 таких викликів щодо домашнього насильства опрацювали бердичівські поліцейські з початку року 12:20 Вбив сусіда і закопав на своєму городі – жителя Бердичівського району засудили до 14 років позбавлення волі 12:00 Дворічний хлопчик постраждав під час ДТП на вулиці Покровській у Житомирі photo_camera 11:39 У цей вечір розквітнуть жоржини. Співачка Наталія Бучинська презентує нову концертну програму у Житомирі (Новини компаній) play_circle_filled photo_camera Від читача 11:37 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 11:19 Подружжя з Житомира організувало злочинну схему продажу гуманітарних автомобілів для ЗСУ photo_camera 11:10 Мистецтво розмови: як володіти англійською мовою впевнено та природно після курсів (Новини компаній) 11:01 У Народицькій ТГ виявлено самовільну порубку 11-ти дерев вільхи 10:40 Віталій Бунечко: Дякую усім, хто боронить нашу країну та унеможливлює просування окупантів photo_camera 10:21 Відкрито реєстрацію на весняну сесію Школи місцевого самоврядування 10:00 Житомир попрощався з двома Захисниками - "на щиті" повернулися Сергій Гончарук і Андрій Горобець 09:39 Ще 840 окупантів знищені на українській землі 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 19 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 19 березня: яке сьогодні свято, прикмети, традиції і погода у Житомирі 17:57 У житомирському ліцеї створили унікальну платформу навчання на уроках захисту України 17:28 Ірина Верещук подякувала Житомирщині за прийом евакуйованих українців із Донбасу 17:00 У лікувальних закладах Житомира потрібні донори крові 1-, 4- 16:40 Житомирян запрошують на вечір поезії "Балансування" 16:20 Підтримай акцію “Lots of Socks” та допоможи родинам, де є сонячні дітки 16:00 У Тетерівській громаді виявили сховок зі зброєю photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up