Призначення старости: що показали громадські обговорення?

Призначення старости: що показали громадські обговорення?

Громадські обговорення (громадські слухання) та опитування громадян з питання погодження кандидатури старости для призначення у конкретному старостинському окрузі розпочалися у Романівській селищній раді із суботи 4 грудня 2021 року і триватимуть включно до 9 грудня 2021 року. 

Спочатку, згідно з рішенням 17-ї сесії Романівської селищної ради і згідно з підготовленоим, узгодженим та оприлюдненим графіком, у селах і селищах Романівської селищної ради відбулися громадські обговорення (громадські слухання). Потім проводилося письмове опитування громадян того чи іншого села (селища) стосовно погодження кандидатури, запропонованої на посаду голови старостинського округу (старости).

Зрозуміло, в умовах дії «червоної» зони та обмежень, викликаних черговою хвилею пандемії COVID-19, провести багатолюдні збори громадян у складних метеорологічних умовах виявилося дуже непросто. Тому основний наголос і основна робота із вивчення громадської думки стосовно погодження кандидатури старости практично у всіх старостинських округах Романівської селищної ради проводилась у вигляді та під час письмового опитування жителів.

Остаточні підсумки громадського обговорення питання про погодження кандидатури старост разом із підсумками письмового опитування жителів сіл та селищ конкретних старостинських округів стануть відомими 10 грудня 2021 року. 

Відео дня

Поряд із тим, що у ході громадських обговорень (громадських слухань) Романівська селищна рада отримає інформацію стосовно рівня (ступеня) підтримки конкретного кандидата на посаду старости у конкретному старостинському окрузі, керівництво Романівської селищної ради та її депутатський склад отримають багато цікавої і, безумовно, корисної інформації, яку висловили жителі усіх населених пунктів Романівської селищної ради, де проходили громадські слухання або ж відбувався процес письмового вивчення (опитування) питання погодження кандидатури на посаду старости. Цілком очікувано і, мабуть, цілком закономірно, що люди висловили багато зауважень стосовно укрупнення старостинських округів. Звісно, найбільше невдоволення висловили жителі тих старостинських округів, які були розформовані (скасовані) і відтепер (із 1 січня 2022 року) перебуватимуть у складі укрупнених і новостворених старостинських округів. Багато дискусійних питань у ході громадських слухань, а потім – і під час проведення письмового опитування населення стосовно погодження кандидатури старости виникало щодо місця перебування ЦЕНТРУ старостинського округу. Подібні зауваження, скарги і пропозиції пояснювалися, як правило, складною логістикою та проблемами із транспортним обслуговуванням жителів окремих старостинських округів. І справді, жителям певних сіл подекуди дістатися до ЦЕНТРУ старостинського округу, аби зустрітися зі старостою чи діловодом-землевпорядником, значно важче, ніж, наприклад, дістатися до центру громади (у Романів) чи й навіть – до Житомира. Тому найперший висновок для Романівської селищної ради, який має стати імперативом (обов’язковою для виконання вказівкою) у подальшій  роботі усіх без винятку старост Романівської громади, полягатиме у тому, щоб старости та діловоди основну частину свого часу приділяли прийому громадян за місцем їхнього проживання. Це єдиний варіант значного спрощення стосунків жителів старостинських округів із виконавчими органами Романівської селищної ради.

Зрозуміло, що подібні висновки та зауваження, які вже зараз надходять на адресу місцевої влади, вимагають значних організаційних удосконалень, забезпечення голів старостинських округів відповідними транспортними засобами або ж налагодженням якісно іншого транспортного сполучення у межах всієї громади. Так чи інакше, однак алгоритм діяльності голови старостинського округу (старости) потребує вдосконалення, і ці вдосконалення диктуються конкретними умовами проживання жителів тих чи інших старостинських округів.

Загалом, вже сьогодні зрозуміло, що після проведення чергової сесії Романівської селищної ради, у ході якої депутати мають затвердити призначення на посади старост певних (вже узгоджених із людьми) кандидатів, у їхній роботі повинні відбутися помітні зміни. Про них доведеться говорити окремо, оскільки кожен реформаторський крок у роботі новообраних старост вимагає не лише колегіального рішення сесії Романівської селищної ради, але й певних матеріальних ресурсів, затрат і т.п.

Щодо конкретних кандидатур, які запропоновані для погодження із громадськістю для наступного призначення на посади старост, то усі запропоновані головою Романівської селищної ради кандидати на посади голів старостинських округів нині проводять зустрічі із жителями конкретних сіл. Лише один із кандидатів (кандидат на посаду голови Прутівського старостинського округу О. Терещук) відмовився від подальшої участі у процесі громадських слухань. Тож голова Романівської селищної ради невдовзі запропонує нову кандидатуру для повторного проведення у селах Прутівського старостинського округу громадських обговорень (слухань) та процедури письмового вивчення думки жителів стосовно погодження на призначення старости округу. Остаточне рішення стосовно призначення старост в округах Романівської селищної ради ухвалить чергова сесія, яка орієнтовно запланована для проведення на 23 грудня 2021 року.

Віктор Першко

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі

keyboard_arrow_up