Природа – ідеальний хімік! 5 натуральних барвників для крашанок

Природа – ідеальний хімік! 5 натуральних барвників для крашанок

«За тиждень – Великдень, недалечко червоне яєчко!» – зовсім скоро лунатиме звідусіль. Екологічність – тренд останніх років, тому важливо втілювати його не лише у зменшенні використання пластику, а і у підготовці крашанок до Великодня. 

Спитаєте, до чого тут Великдень? Справа в тім, що часто розмальовувати яйця беруться синтетичними барвниками, або ненатуральними фарбами, що, безумовно, шкодить навколишньому середовищу, і часто може забарвлювати білок яйця. Природа – ідеальний хімік, тому пофарбувати яйця в яскраві кольори за допомогою природніх компонентів – буде неважко. Все що потрібно – знати, які саме продукти для цього підходять. 

Зелений барвник

Його можна отримати з рослин, що мають яскраво виражений зелений пігмент – наприклад: кропива, шпинат, петрушка. Можна натерти ці трави чи вижати сік у ступі, після чого зробити відвар. Замочити яйця у відварі. Кропива дає болотяний колір, у той час як шпинат та петрушка – більш соковитий, зелений. Також колір залежить від кількості використаної зелені.

Відео дня

Жовті, помаранчеві та коричневі барвники

Щоб отримати «гарячі» відтінки, можна замочити лушпиння цибулі (відомий усім рецепт), проте не варто недооцінювати прянощі, завдяки яким можна також досягти красивих кольорів. 

Куркума подарує яйцям жовті відтінки, а паприка – помаранчеві та червоні. Лушпиння цибулі – темно-помаранчевий, коричневий колір. 

Лушпиння або прянощі залити водою та зробити відвар, після чого додати до нього яйця. Яскраво-помаранчевий колір яєць можна отримати від моркви. Достатньо замочити яйця у вижатому фреші з моркви. А отримати карамельний відтінок яєць можна, замочивши їх у натуральній каві. 

Фіолетовий барвник

Такий яскравий відтінок можна отримати, якщо відварити квіти фіалки або чорниці. Чим більше додати до відвару інгредієнтів, тим інтенсивнішим буде колір. Квіти необхідно відварити і занурити туди яйця. У випадку з чорницями найкраще зім’яти ягоди і долити до них трішки води, після чого занурити у масу яйця та натерти їх.

Синій барвник

А ось отримати яскраво-синій колір для яєць можна завдяки вивареному вину. Яйця матимуть красивий, глибокий відтінок синього. Вино необхідно закип’ятити, після чого занурити в нього яйця. 

Також синій пігмент можна отримати з ягід аронії чи смородини. Це будуть зовсім різні відтінки, від блакитного до фіолетово-синього, але це точно виглядатиме гарно! Небесно блакитний колір можна отримати, якщо натерти яйця листям червоної капусти. Попередньо підготуйте листя капусти, щоб отримати більше соку.

Рожевий барвник

Його можна отримати від ягід: полуниця, малина, журавлина. Також для фарбування підійдуть заморожені ягоди. Необхідно зробити густий відвар, після чого занурити у нього яйця. Відтінок варіюватиметься від ніжно-рожевого, до фуксії. Пам’ятайте, яскравість кольору залежить від кількості ягід, які ви використаєте.

Мінімалістично та екологічно – ось ключові слова, якими можна описати такі крашанки. Лаконічний дизайн, приємні оку кольори та природність таких яєць, точно залишить приємні враження. А розфарбовувати яйця таким способом, особливо сподобається дітям. 

Лера Наумова

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:00 Температурні гойдалки і заморозки у повітрі - прогноз погоди на сьогодні 17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up