Прибути за 8 хвилин: в Україні планують реформувати швидку допомогу

Прибути за 8 хвилин: в Україні планують реформувати швидку допомогу

У МОЗ повідомляють про реформування швидкої допомоги. Термін приїзду "швидкої" скоротиться, а кількість парамедиків планують збільшити шляхом перекваліфікації. 

 В першу чергу МОЗ хоче домогтися скорочення часу приїзду швидкої. Якщо сьогодні карета невідкладної допомоги в місті повинна бути на місці через 10 хвилин, а в сільській місцевості — через 20, то після реформи час скоротиться до 4-8 хвилин, незалежно від типу місцевості. Щоб досягти таких результатів, МОЗ хоче вирішити дві проблеми: відсутність координації і величезна кількість непрофільних викликів. Поліпшити координацію між диспетчерами та екіпажами швидких хочуть за допомогою GPS-навігаторів.

"Це дасть можливість відслідковувати на карті переміщення машин і направляти на місце виклику бригаду, яка знаходиться найближче", — кажуть у прес-службі МОЗ. Другу проблему будуть вирішувати, створивши колл-центр, через який лікарі надаватимуть безкоштовні консультації. За планом МОЗ, це відтягне на себе більше половини дзвінків і дозволить працювати швидкій допомозі більш ефективно.

Крім того, у МОЗ хочуть збільшити кількість підстанцій швидкої допомоги в країні, а також відкрити в лікарнях профільні відділення, які будуть займатися тільки тими хворими, яких привезла швидка.

Відео дня

Другий блок реформи — освіта. МОЗ до кінця цього року запустить програму "Перший на місці події", обов'язкову для копів і рятувальників — їх навчать робити серцево-легеневу реанімацію, правильно жгутувати рани і ставити шини на переломи. Програма буде доступна і звичайним українцям. Активно будуть перевчати і фельдшерів, а також випускників медучилищ. Перші після 180 навчальних годин будуть перекваліфіковані в парамедиків, які будуть ставити попередні діагнози і проводити нескладні медичні маніпуляції по дорозі до лікарні. Випускників же будуть вчити для роботи на швидких ще три роки. 

За матеріалами Сегодня

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up