Повному локдауну бути: до чого готуватися житомирянам?

Повному локдауну бути: до чого готуватися житомирянам?

Вже майже тиждень відусюди можна почути обговорення щодо того, потрібно впроваджувати повний локдаун чи ні. А якщо так, то коли це відбудеться? 

У Міністерстві охорони здоров’я вважають, що на період новорічних свят у країні потрібно запровадити локдаун на три тижні. Таку ініціативу пояснили тим, що це допоможе призупинити високе зростання захворюваності на коронавірус і у лютому не буде медичного колапсу. Однак на сьогодні це все на рівні чуток, оскільки офіційної інформації влада поки що не надала. 

Карантин вихідного дня не дав очікуваного ефекту

11 листопада Кабмін проголосував за введення карантину вихідного дня, який мав тривати з 14 по 30 листопада. Після його закінчення, згідно з результатами карантинних заходів, уряд мав зробити висновок: дав він очікуваний результат чи потрібно вводити більш жорсткі заходи. Однак декілька міст України не підтримали цю ініціативу. Не виключенням став і Житомир. 

Під час одного із засідань виконавчого комітету міський голова Сергій Сухомлин зняв з розгляду питання щодо введення карантину вихідного дня у місті, мотивувавши це тим, що два дні на ситуацію не вплинуть. 

Відео дня

 «У мене особисто немає морального права вводити додаткові карантинні обмеження. Додаткові обмеження – це відповідальність за людей, які втрачають можливість заробляти та годувати свої сім'ї. До того ж при такій кількості хворих 2 дні "локдауну" на ситуацію не вплинуть», – пояснив своє рішення Сергій Сухомлин. 

Згодом у міськраді все ж підтримали рішення Кабміну та запевнили, що суперечити йому не будуть. 

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов зі свого боку заявив, що карантин вихідного дня хоч і спрацював, але не досяг очікуваного ефекту. Тому МОЗ не рекомендуватиме його продовжувати, а от чи будуть введені більш жорсткі обмеження – буде вирішуватись згодом. 

Що таке локдаун та для чого він потрібен

Локдаун – це жорсткі карантинні заходи, які передбачають обмеження вільного пересування територією країни та заборону руху громадського транспорту, як міжнародного, так і міського. Також мають бути зачинені всі заклади, окрім аптек, продуктових магазинів та автозаправок. 

У МОЗ запевняли, що локдаун оголосять одразу після того, як у країні кількість хворих на коронавірусну інфекцію сягне відмітки 15000 на добу. Однак згодом свою думку змінили та наголосили, що обмеження в Україні почнуть діяти тоді, коли фіксуватимуть по 20 тисяч хворих на день. Тому в уряді почали розглядати можливі сценарії суворих карантинних обмежень та дати їхнього впровадження. До речі, у ЗМІ з’явилася інформація, що таких сценаріїв може бути три. 

Згідно з першим сценарієм, жорсткий карантин може розпочатися після того, як в уряді ухвалять закон, який гарантує підтримку бізнесу на період карантину. Тривати він може близько двох тижнів, до закінчення новорічних свят. 

Що стосується другого сценарію, то він передбачає початок локдауну не раніше 15 грудня та буде тривати до закінчення різдвяних свят. Однак все буде залежати від статистики захворюваності. 

Третій сценарій передбачає обмеження роботи низки закладів з 29 грудня на два чи три тижні. 

Трохи пізніше з’явилась інсайдерська інформація, що локдаун планують ввести з 23 грудня по 15 січня. Хоча згодом міністр охорони здоров’я Максим Степанов спростував її та відзначив, що це не відповідає дійсності. Однак є вірогідність, що офіційне повідомлення щодо того, коли розпочнеться жорсткий карантин та чи буде він взагалі, з’явиться приблизно 4 грудня.

Очільник МОЗ запевняє, що країні потрібен тритижневий локдаун, оскільки сезонні захворювання нікуди не зникли. Тому важливо до лютого стримати статистику захворюваності на COVID-19.

«Нам потрібен тритижневий локдаун тому, що, крім ситуації з COVID-19, у нас є сезонні загострення захворюваності на грип. Нам дуже важливо, щоб ми підійшли до лютого не з високим зростанням захворювання, а щоб це у нас було збалансовано», – зазначив Степанов.

Секретар РНБО Олексій Данілов зі свого боку заявив, що локдаун в Україні буде у будь-якому випадку. Єдине питання, яке обговорюється, – це його терміни. 

«Те, що локдаун буде вводитися у нашій країні, – так. Єдине питання, коли він буде вводитися: або в грудні, або з 2 січня. Зараз йде дискусія зі спеціалістами з цього приводу. Те, що локдаун буде, – це 100%», – зазначив Олексій Данілов.

Що чекає бізнес під час локдауну

Введення повного локдауну для економіки країни матиме досить негативні наслідки. Експерти наголошують, що найбільше постраждає малий та середній бізнес. Що стосується житомирян, то вони з цього приводу мають різні думки. Деякі вважають, що це необхідне рішення, щоб перемогти пандемію. А інші переконані, що такі заходи знищать бізнес. Тому першочергово влада повинна зосередитися на тому, щоб пом'якшити його наслідки для громадян і, головне, для малого бізнесу, який найбільше страждає від карантину. 

В уряді запевняють, що все тримають під контролем і на час карантину підприємцям надуть фінансову підтримку. Однак, як ви знаєте, обіцяного три роки чекають. Тому як буде цього разу, покаже час. 

Заступниця голови Офісу Президента України Юлія Ковалів зазначає, що президент вніс до парламенту пакет законопроєктів, які стосуються підтримки бізнесу у тому разі, якщо буде запроваджено локдаун.

«Обсяг підтримки до кінця року, який планується надати і ФОПам, і працівникам ФОПів, і безпосередньо підприємствам, становить від 12 до 15 млрд грн», – підкреслила Юлія Ковалів.

Також заступниця керівника Офісу Президента вважає, що Рада повинна проголосувати за дану ініціативу якомога швидше, оскільки гроші підприємцям виділятимуть з COVID-ного фонду.

«Буду звертатися до депутатів, щоб разом обговорити, щоб проголосувати цей законопроєкт і до кінця року встигнути видати з ковідного фонду цей пакет підтримки бізнесу, який постраждає в разі впровадження локдауну», – наголосила посадовиця.

Передбачаються і податкові канікули, а при посиленні обмежувальних заходів 200 тис. фізичних осіб – підприємців 1-ї групи будуть звільнені від сплати всіх податків і зборів, включно з ЄСВ. Окрім цього, майже для чотирьох мільйонів українців анулюють податковий борг до 3,06 тис. грн.

Нагадаємо, 26 листопада президент вніс у Раду законопроєкт про підтримку бізнесу під час карантину. Також він повідомив, що підприємцям, чий бізнес постраждав від посилення карантину в Україні, виплатять по 8 тисяч гривень.

Що з цього приводу думають експерти

Як зазначає політичний експерт Володимир Піньковський, поки статистика із захворюваністю на COVID-19 більш-менш стабільна, сенсу вводити повний локдаун немає. Оскільки це більше вплине на стан економіки, аніж на контакт між людьми. 

«На мою думку, не варто поки що вводити жорсткі карантинні обмеження, оскільки поки що цифра захворюваності стабільна. При цьому працюють підприємства, організації, установи, транспорт та інше. Давайте начистоту, при введенні локдауну люди не будуть його дотримуватися, будуть порушувати. По факту мало що зміниться в житті та побуті, адже люди вже не бояться цієї епідемії, звикли до загроз, адаптувалися. І таким чином локдаун не дасть суттєвого зменшення захворювання, бо спілкування перейде додому, на кухні, тобто в сімейні, дружні, корпоративні відносини, що буде слугувати розповсюдженню. Але це вплине на економіку, тобто саме ця сфера постраждає і певні соціальні, політичні потрясіння», – запевняє Володимир Піньковський.

Також експерт вважає, що прийняте рішення щодо впровадження жорстких карантинних заходів у суспільства може викликати негативну реакцію. Тому влада, імовірніше, буде намагатись до цього питання підходити виважено та лояльно.

«Мені здається, що рішення щодо жорстких заходів можуть викликати у людей незадоволення владою. Це при тому, що зараз владою і так незадоволені. Тому вона не робитиме того, щоб спровокувати ще більше негативу: незадоволення соціальною, економічною ситуацією в Україні. І влада не застосовуватиме жорстких методів до порушників, а буде ставитися до них більш лояльно. Тобто це не дасть жодних результатів, бо буде страх незадоволення, бунтів», – наголосив політолог.

Локдаун у світі

Ситуація з COVID-19 погіршується. Не лише в Україні, де кількість нових випадків коливається від 10 до 16 тисяч на день, а й у світі. Деякі країни переходять на дистанційну роботу та навчання, а деякі навіть вводять комендантську годину. 

Польща

Польська влада вирішила з кінця жовтня закрити усі ресторани і заборонити збиратися більш ніж п'яти особам. 

Як заявляв прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький, ці заходи мали допомогти уповільнити поширення коронавірусної інфекції в країні.

21 листопада прем'єр заявив, що торгові центри знову відкриються в Польщі через тиждень, щоб стимулювати роздрібних торговців напередодні Різдва. Навчальні заклади у Польщі закриті, а уряд закликає святкувати Різдво в колі рідних і не виїжджати з країни. Варто зазначити, що за тиждень з 24 листопада по 30 листопада динаміка захворюваності в Польщі зменшилась з 32 733 випадків до 5 736 осіб за добу.

Німеччина

Уряд Німеччини і керівники федеральних земель прийняли рішення продовжити і посилити коронавірусні обмеження для стримування пандемії.

Вони стверджують, що часткова ізоляція країни, покликана запобігти поширенню коронавірусу, буде продовжена до 20 грудня. Також було вирішено обмежити приватні зібрання до 5 осіб з двох сімей – діти у віці 14 років і молодше не враховуються. Але обмеження на контакти повинні бути призупинені з 23 грудня по 1 січня, щоб люди могли святкувати в період Різдва. За тиждень з 24 листопада по 30 листопада динаміка захворюваності в Німеччині коливалась від максимального показника 22 806 випадків за добу до 11 169 випадків.

Франція

Перша країна у Європі, яка перетнула позначку у 2 млн заражень коронавірусом.

Також на одній з ферм на заході Франції виявили заражених коронавірусом норок. 1000 норок на фермі будуть вбиті, – повідомило Міністерство сільського господарства Франції.

З початку листопада у Франції діє жорсткий загальний карантин – людям дозволено виходити з дому тільки з поважної причини, а ресторани, непродуктові магазини та культурні заклади змушені були закритися. Останніми днями щоденний приріст хворих суттєво спадає. Після рекордних 60 тисяч заражень за добу на початку листопада зараз показники знизилися до 10-15 тисяч. Якщо у деяких регіонах, як східному Овернь-Рона-Альпи, ситуація залишається тривожною, у столичному Іль-де-Франс кількість хворих почала знижуватися. Станом на 30 листопада кількість випадків коронавірусної хвороби у Франції складає 4 005 осіб.

Чехія

Із 3 грудня Чехія перейде з 4-го ступеня протиепідемічної системи до 3-го, що дозволяє пом’якшити деякі карантинні обмеження.

Відкриються непродуктові магазини, ресторани, заклади, які надають послуги, та фітнесцентри, але за умови дотримання суворих епідеміологічних заходів. Зокрема, в ресторанах дозволено буде сидіти 4 людям за столом, заповнюваність приміщення не має перевищувати 50%; у всіх магазинах перебувати може 1 покупець на 15 квадратних метрів – навів деталі міністр промисловості та торгівлі Карел Гавлічек.

З четверга після 6-тижневої паузи зможуть відкритися музеї та галереї, відвідуваність має становити чверть від звичайної, при групових екскурсіях група не має перевищувати 10 людей. Можуть відкритися бібліотеки.

У Чехії, яка опинилась серед лідерів за масштабами інфікування, з 22 жовтня діяв досить жорсткий карантин, гастрономія були закрита ще з 14 жовтня. Станом на 30 листопада кількість випадків коронавірусної хвороби в Чехії становить 3 572 особи.

Ірландія

Ірландія стала першою країною Європи, яка повернулася до жорсткого карантину (5 найвищого рівня) через поширення коронавірусу. Локдаун тривав від 21 жовтня до 1 грудня. 

Нещодавно уряд схвалив рішення про відновлення роботи ресторанів і гастропабів, в яких подають їжу, з 7 грудня. Уряд Ірландії планує послабити коронавірусні обмеження майже на два тижні в період Різдва.

За словами заступника прем'єр-міністра Лео Варадкара, більш жорсткі правила будуть введені тільки в тому разі, якщо кількість заражень буде рости. Станом на 30 листопада кількість випадків коронавірусної хвороби в Ірландії становить 303 особи.

Іспанія

Іспанія, в якій налічується понад 1,58 мільйона випадків захворювання COVID-19 – другий за величиною показник у Західній Європі після Франції – і 43 131 загиблий, запровадила шестимісячний надзвичайний стан у жовтні, надавши регіонам правову підтримку для введення комендантської години та інших обмежень.

На сьогодні в Іспанії планують дозволити святкування Різдва та Нового року за участі максимум шести осіб, якщо вони не мешкають разом. Також 23 листопада бари і ресторани в іспанському регіоні Каталонія знову почали працювати в межах поетапного послаблення коронавірусних обмежень.

Станом на 30 листопада кількість випадків коронавірусної хвороби в Іспанії становить 10 853 особи.

Італія

В Італії пропонують повністю заборонити рух між регіонами у період святкування Різдва та Нового року (з 20 грудня до 6 січня).

Частина уряду, включно з прем’єром, пропонує залишити певні винятки для пересування, але частина керівників регіонів – разом з міністром охорони здоров’я – закликає до тотальної заборони через побоювання, що святкування з родичами і друзями призведе до нової хвилі заражень. 

Наразі передбачається, що з настанням періоду локдауну єдиним винятком для дозволу на проїзд буде повернення до постійного місця проживання.

Останніми днями в Італії здебільшого реєстрували 29-20 тисяч заражень на добу, тоді як найвищим показником залишається понад 40 тисяч 13 листопада. Станом на 30 листопада кількість випадків коронавірусної хвороби в Італії – 16 376 осіб.

Литва

Уряд Литви посилив карантин у низці міст після того, як у країні вперше з початку епідемії зареєстрували понад 700 заражень коронавірусом.

Уряд країни запровадив посилений карантин у Вільнюсі, Каунасі, Клайпеді та ще деяких районах. Обмеження діяли до 7 листопада.

А вже 7 листопада на всій території країни вступив у силу посилений карантин (локдаун), який тривав три тижні.

У громадському просторі заборонено збиратися групами більше 5 осіб, за винятком членів родини. З іншими перехожими потрібно тримати 2-метрову дистанцію.

У бюджетних установах працівники повністю або частково перейдуть на дистанційну роботу. Магазинам дозволено одночасно впускати не більше 1 людини на квадратний метр площі. Відвідини родичів у стаціонарах лікарень забороняються, окрім невиліковно хворих пацієнтів, дітей та породіль.

За добу, 30 листопада, у Литві, населення якої становить близько 2,8 млн, коронавірус підтвердили у 1 132 особи.

Данія

З початку карантинних обмежень у світі Данія посилила обмеження на масові зібрання, знизивши дозволену кількість людей з 50 до 10, але з винятками. Обмеження про 10 учасників не буде поширюватися на робочі зібрання, які компанії вважають необхідними. Під виняток потрапляють також заходи для дітей та молоді віком до 21 року, які проводяться під егідою асоціацій та організацій. Серед них – тренування та змагання у командних видах спорту. Дорослим участь у таких заходах дозволена лише у необхідній кількості – як тренерам, суддям тощо, але батьків на матчі не допускатимуть.

Окрім цього, запровадився масковий режим у громадських місцях та заборона на продаж алкоголю після 22:00. Вимога про масковий режим почала діяти з 29 жовтня, а обмеження на продаж алкоголю – діють від 26 жовтня і залишаться чинними щонайменш до 2 січня 2021 року.

За добу, 30 листопада, в Австрії коронавірус підтвердили у 998 осіб.

Хорватія

Хорватія до 15 грудня обмежила в’їзд іноземців, в тому числі українців.

З початку пандемії у Хорватії зареєстровано 123 693 випадки захворювання і 1655 смертей, повідомив Інститут громадської охорони здоров'я країни. 25 листопада Хорватія зареєструвала рекордну кількість щоденних випадків інфікування – 3603, уряд країни розглянув додаткові заходи, щоб спробувати зупинити спалах захворювання.

Уряд Хорватії заборонив всі публічні зібрання за участі понад 50 людей. На весіллях, а також на похоронах можуть бути присутніми до 30 осіб, а на приватних зборах – не більше 15 осіб. Весілля можна проводити до опівночі, а інші події – до 22 годин. Заборонено відвідувати спортивні заходи. Продаж алкоголю також заборонений з опівночі до 6:00. Станом на 30 листопада кількість випадків коронавірусної хвороби в Хорватії – 1 830 осіб.

Австрія

14 листопада уряд Австрії оголосив про повернення до більш жорстких обмежень, включаючи закриття шкіл і другорядних магазинів, щоб стримати другу хвилю коронавірусу.

Оголошуючи локдаун, канцлер Австрі Себастіан Курц заявив: «Моя наполеглива вимога на найближчі тижні така: ні з ким не зустрічатися. Кожен соціальний контакт – це занадто багато», – сказав Курц, наголосивши на необхідності «радикальних» дій. За його словами, влада більше не може відстежувати 77% нових випадків зараження.

Нові заходи включають денну комендантську годину на додаток до вже діючої нічної комендантської години. Всі повинні залишатися вдома за обмеженою кількістю винятків. Виходити з дому буде дозволено для покупок або відвідування аптеки, а також відвідування лікаря і церкви.

Також Австрія хоче «врятувати» Різдво масовим тестуванням за прикладом Словаччини. Перші регіони Австрії розпочнуть масове тестування населення на початку грудня.

Станом на 30 листопада кількість випадків коронавірусної хвороби в Австрії – 2 748.

Повертаючись до України, зауважимо: 1 грудня секретар РНБО Олексій Данілов повідомив, що локдауну в Україні бути. Конкретні дати і механізми введення будуть оголошені вже найближчими днями. 

Марія Кравчук, Валерія Наумова, Світлана Цимбалюк

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі (1)
  • Коля Благоднюк

    Лох & Даун
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
14:20 Станом на 29 березня на Житомирщині вже виникло 177 пожеж у природних екосистемах 14:00 Цієї ночі прикордонники Житомирського загону збили ударний БПЛА «Shahed-136/131» 12:40 СБУ затримала на Житомирщині ділків, які постачали до рф граніт для виготовлення пам’ятників загиблим рашистам photo_camera 12:15 На вулиці Театральній у Житомирі помер чоловік Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 12:00 50 FPV - дронів та 2 "Мавіки" полетіли на передову: Житомир передав чергову допомогу військовим photo_camera 11:41 Збір затискачів від упаковок з хліба! Житомиряни, долучайтесь, це працює на перемогу! 11:19 У Житомирі відбувся відкритий турнір з волейболу присвячений пам’яті Героя АТО Дмитра Ільницького photo_camera 11:00 Україна і Польща домовилися спільно шукати українські родини у Польщі для дітей, евакуйованих з інтернатів через війну 10:40 Об’єднана штурмова бригада Національної поліції України запрошує воїнів перемоги! play_circle_filled 10:20 Збитки на понад 4,3 мільйона гривень і шкода довкіллю: ексдиректору підприємства з видобування лабрадориту в Новоборівській громаді повідомлено про підозру 10:00 Судитимуть жителя Харківщини, який переробляв стартові пістолети в бойові і продавав через інтернет photo_camera 09:39 Оперативна інформація станом на 06.00 29 березня 2024 року щодо російського вторгнення 09:20 Росія вдарила по енергетичних об'єктах України: є пошкодження і відключення 09:00 29 березня: яке сьогодні свято, іменини, традиції і погода у Житомирі 18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність”
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up