Понад 500 пожеж в екосистемах! Рятувальники закликають не випалювати суху траву та сміття!

Понад 500 пожеж в екосистемах! Рятувальники закликають не випалювати суху траву та сміття!

На Житомирщині спостерігається справжній пекельний бум.

Тільки 31 березня зареєстровано 50 пожеж, із яких 32 – це займання сухої трави на площі понад 58 гектарів. Горить суха трава на полях, вздовж доріг, сміття на присадибних ділянках і відкритій території. Суха вітряна погода сприяє миттєвому поширенню вогню на значні площі. Полум’я перекидається на господарські споруди, техніку і навіть житлові будинки.

Загалом рятувальниками вже ліквідовано 510 пожежі в екосистемах, вогнем пройдена 1012,7 гектарів території! При спробі самостійного гасіння пожежі від опіків загинула 1 людина на Коростенщині та ще двоє потрапили до лікарень. В минулі роки такого не було, щоб ще з зими гасити щодоби десятки займань сухої трави та ліквідовувати їх небезпечні наслідки.

Відео дня

         Серед резонансних подій - 18 березня вогнеборці врятували від знищення вогнем с. Острови Овруцького району, розташоване в третій зоні гарантованого добровільного відселення. Там чимало порожніх будівель, водночас мешкає кілька десятків жителів. Того дня на полі зайнялася суха трава і сильний вітер сприяв поширенню полум’я у бік житлових будинків. Звісно, у такій місцевості помітити і сповістити про пожежу вчасно рідко вдається. Тож на час прибуття рятувальників вогонь вже встиг охопити п’ять господарчих будівель, чотири  нежилі будинки та гараж. Окрім пожежних розрахунків ДСНС до гасіння довелося залучити і працівників від лісгоспу та підрозділ місцевої пожежної охорони села Словечно. Загалом пожежу приборкували понад 6 годин, працювало 5 одиниць пожежної техніки. Ускладнювало гасіння сильний вітер та хаотичне розміщення будівель на площі близько 20 гектарів, на які існувала загроза перекидання вогню. Однак спільними зусиллями вдалося врятувати будівлі та зупинити подальше поширення вогню вглиб села.

Доки триває пожеже небезпечний період, рятувальники закликають громадян відмовитись від спалювання сухої трави, листя та інших рослинних залишків, адже вітряна погода сприяє миттєвому поширенню вогню на значні площі!

– У вихідні дні чимало пожеж виникають через необережне поводження громадян з вогнем під час відпочинку на природі, – розповідає начальник Коростенського міськрайонного відділу ДСНС Сергій Рудзік. – Приміром, у Коростені компанія молоді розвела багаття на природі, аби посмажити шашлик. Люди не врахували пориви віру та суху погоду,– Автомобіль «Хонда», на якому вони приїхали, хлопці не відігнали подалі від багаття. А тим часом пішли у ліс, коли ж повернулися – жар від багаття, підхоплений вітром, запалив суху траву і перекинувся на автомобіль. Як наслідок - авто згоріло вщент. Також прибирання присадибних ділянок зі спалюванням сміття призводить до значних  пожеж і перекидання вогню не тільки на господарські, а й житлові будинки. І зрештою, третя причина – це зумисне випалювання сухостою на полях. Бо хтось вважає, що це підвищує родючість ґрунту, хтось таким чином бореться з бур’янами. А такі ніби «невинні» на перший погляд спалювання, призводять до масштабних пожеж, знищують оселі та загрожують життю людей, і взагалі усього живого. Особливо страждають новонароджені зайчата та їжаки! Швидкість поширення вогню надзвичайно висока, тому локалізувати такі пожежі на відкритих територіях дуже важко. Створюється величезна загроза лісовим масивам, якими багата наша область. Разом з лісниками нині ми працюємо у посиленому режимі.

Екологи наголошують, що регулярні підпали зменшують біорізноманітність та порушують природну рівновагу. Гинуть корисні комахи та черв’яки, що знищують шкідників та беруть участь у ґрунтоутворенні. І такі пожежі призводять до погіршення якості ґрунтів та, як наслідок, до зниження урожайності. До того ж разом з сухою рослинністю можуть горіти залишки добрив, пестициди та небезпечне сміття. Цей дим є отруйним та дуже шкодить здоров’ю людей і живих організмів.

Слід пам’ятати, що спалювання сухої трави, опалого листя та інших рослинних залишків без дозволу відповідних органів заборонене законодавством України. А за самовільне спалювання сухої рослинності або її залишків передбачена адміністративна та у складних випадках і кримінальна відповідальність.

Прес-служба УДСНС в області

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up