Помітили небезпечний предмет – повідомте рятувальникам

Помітили небезпечний предмет – повідомте рятувальникам

Всього з початку поточного року службою Цивільного захисту по лінії „101” отримано 1878 повідомлень про виникнення подій різного характеру на території області.

Наслідки надзвичайних подій та ситуацій призвели до загибелі 199 осіб, що на 1% більше кількості загиблих в порівнянні із аналогічним періодом минулого року (2017 рік – 196 осіб), - повідомляє управління ДСНС у Житомирській області.

Група піротехнічних робіт із настанням тепла чи не щодня виїжджає до різних районів області для знищення вибухонебезпечних знахідок. Лише за останній тиждень піротехніками У ДСНС у Житомирській області було знищено 20 вибухонебезпечних предметів.

Останнім часом значно почастішали випадки, коли дітвора знаходить боєприпаси.  Зокрема, в середині квітня фахівці ДСНС Житомирщини знищили вибухонебезпечний предмет часів минулих війн, що був виявлений в Бердичеві. Небезпечну знахідку виявила бердичівлянка, граючись зі своїми дітьми на спортивному майданчику. Жінка не розгубилася та відразу ж сповістила про це Службу порятунку. Прибулі за викликом фахівці ДСНС ідентифікували небезпечне відлуння війни як артснаряд калібром 76 мм.

Відео дня

А в с. Малинівка Малинського району дітвора гралася на подвір’ї та помітила в траві невідомий металевий предмет. Повертаючись додому, дітлахи кинули непотрібну знахідку біля воріт одного з житлових будинків села. Пізніше господарі помітили несподіваний сюрприз під оселею та сповістили про це рятувальників. Фахівці ДСНС, які прибули до місця виклику, ідентифікували предмет як ручна граната Ф-1 часів минули війн.

За останніми даними цьогоріч піротехніками вже знищено більше 176 вибухонебезпечних предметів. Переважну більшість таких знахідок становлять артилерійські снаряди.

Дорослим необхідно частіше спілкуватись з підростаючим поколінням на подібні теми та прививати їм культуру безпечної поведінки змалечку. Повоєнні залізяки пролежали в землі десятки років, а становлять небезпеку і сьогодні. Банально, але навіть, пішовши до лісу за грибами, у кущах замість дарунків лісу, можна натрапити на «відлуння» війни.  

– Зазвичай збільшення випадків виявлення вибухонебезпечних предметів припадає на початок весни, – розповідає начальник Управління ДСНС України у Житомирській області Ігор Нікітчук. – Люди прибирають свої присадибні ділянки, починають будівельні роботи і можуть виявляти підозрілі предмети. Як відомо, земля протягом року виштовхує такі предмети на кілька сантиметрів. Кожен із нас може випадково натрапити на підозрілий предмет. Наприклад, досить часто боєприпаси знаходять в лісі під час звичайної прогулянки.

Нажаль, інколи люди нехтують власною безпекою та безпекою своїх близьких. Кілька років тому така зухвалість завершилася смертю. У с. Залізня Житомирського району від розриву протитанкової гранати загинув чоловік, 1959 року народження, який намагався розібрати вибухонебезпечний предмет у своєму сараї.

Зважаючи на зазначене, рятувальники застерігають: помітивши вибухонебезпечний предмет або щось зовні схоже на нього – негайно телефонуйте за номером «101»! Не випробовуйте долю – не чіпайте його! В жодному разі не можна розбирати чи розпилювати боєприпаси. Самостійно не переносьте та не перекочуйте їх з місця на місце. Не збирайте та не здавайте такі предмети в металобрухт. Убезпечте від біди себе та своє оточення!  

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:50 Підтвердження статусу критично важливого для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період 17:30 100-річний ювілей відзначив житомирянин Віктор Іванович Поліщук 17:00 Сьогодні з 18 до 22 години для бізнесу та промисловості діятимуть обмеження споживання електроенергії 16:41 Підвішені закони: чому Зеленський затягує із підписанням ініціатив? Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:18 Житомирський обласний центр крові має потребу в донорській крові з негативним резус-фактором 16:00 Незаконна реєстрація права оренди на 170 земельних ділянок – на Житомирщині держреєстратора підозрюють у службовій недбалості 15:40 На Михайлівський проводяться роботи з підготовки фонтанів до роботи. ФОТО photo_camera 15:22 Задушив приятеля, а тіло підкинув сусідам – жителя Звягеля ув’язнили на 9 років 15:00 Атмосферні фронти покинуть Україну, температура почне підвищуватися 14:40 Мобілізація за несплату аліментів: як це працюватиме 14:20 Історикам та краєзнавцям представили бачення концепції розвитку парку «Замкова гора» 14:00 “Доступні ліки”: отримуйте життєво необхідні ліки безоплатно або з частковою доплатою 12:40 Втома: причини і методи боротьби 12:20 Житомир і Куп’янськ підписали меморандум про співпрацю photo_camera 12:00 У ніч на 20 квітня на Житомирщині очікуються сильні заморозки 0-3° 11:41 Як отримати пільги на харчування у школах і садочках? ІНФОГРАФІКА 11:20 Два боєприпаси часів Другої світової війни виявили в Бердичеві і Звягелі 11:00 Військовим передали чергову автівку, придбану завдяки волонтерам 10:40 За ініціативи Мінветеранів Уряд спростив отримання статусів особи з інвалідністю внаслідок війни та члена сім’ї загиблого Захисника і Захисниці
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up