Поки 12 під’їздів не можуть об’єднатись в ОСББ, один з них «мокне» під дощами

Поки 12 під’їздів не можуть об’єднатись в ОСББ, один з них «мокне» під дощами

Суботня злива 1 липня обернулася для мешканців одного з під’їздів будинку на проспекті Миру, 19 на справжнє стихійне лихо – вода з дев’ятого поверху лилася аж до першого, заливаючи на своєму шляху квартири та електрощитові. На щастя, цього разу обійшлося без жертв.

 

Як розповіла депутат міської ради Ірина Ярмоленко, в суботу, 1 липня до неї звернулися мешканці одинадцятого під’їзду будинку за адресою проспект Миру, 19, квартири яких буквально заливало дощовою водою. І якщо квартири постраждали у мешканців з сьомого до дев’ятого поверху, то електрощитові мокли на сходових клітинах усіх дев’яти поверхів.

За словами мешканців «промоклої» багатоповерхівки, ця ситуація повторюється вже третій рік поспіль.

«Це відбувається вже не перший раз. Як тільки йде сильна злива – постійно таке. Не знаю, в чому причина, але вся вода, яка має збиратися з дев’ятого поверху, лилася через щитові на сходові клітини, – розповідає мешканка одинадцятого під’їзду будинку № 19 Наталія. – На четвертому і на шостому поверхах “іскрило” і позагорялися лічильники. Тільки сьогодні (3 липня – прим. ред.) в деяких квартирах електрик зміг полагодити світло, тому що все було мокре. Ми відкривали щитові, щоб вони просохли».

Відео дня

Найбільших збитків зазнали мешканці верхніх поверхів.

Мешканка багатоповерхівки Світлана розповідає: «Сьогодні зустріла жіночку з дев’ятого поверху. Вона каже, що у неї всі шпалери попадали, тече і зі стелі, і по стінам, і лінолеум здувся... У під’їзді світло вибило в кожній квартирі, всі щитові тріщали. Там страшне що було», – ділиться враженнями пані Світлана.

За словами жінки, того ж дня вони викликали депутата міськради Ірину Ярмоленко, сантехніка та майстра з ЖЕКу (мав приїхати начальник, однак прислав замість себе головного інженера).

«Люди дуже обурені, – продовжує Світлана. – Нас завірили, що вони все зробили після минулого разу, а як виявилося – нічого там не робили».

Щоб хоч якось вирішити цю проблему, ініціативна група з мешканців постраждалого під’їзду прийшли до міської ради. Однак очікуваних відповідей так і не отримали.

«Ми ні до чого не домовились, – розповідає вже після наради житомирянка Світлана, член ініціативної групи. – Нас було 5 чоловік з під’їзду. Викликали всіх начальників ЖЕКів. Наш, (начальник ЖЕКу № 2) як завжди, на з’явився, з ним зв’язалися телефоном. Він сказав, що мешканці самі винні – кинули у зливну трубу пляшку і вона забилася. Чоловік, який підіймався на дах і оглядав цю трубу, сказав, що ніякої пляшки там не було. Словом, “відмазався”», – ділиться мешканка під’їзду.

Мешканців у міськраді вислухали і запропонували створювати ОСББ. Ну а людям, у кого квартири постраждали і хто зазнав матеріальних збитків, рекомендували писати заяви і нести начальнику ЖЕКу. Домовлятися з ним, що якщо не буде компенсації – подаватимуть до суду.

Пані Світлана розповіла, що 3 липня, з самого ранку, майстри щось робили на горищі. Що саме – мешканці будинку не знають, але припускають, що там наводили лад, оскільки чекали на перевірку. Мешканці збираються йти до начальника ЖЕКу, щоб він пояснив, у чому проблема, і готові навіть допомогти власними коштами, щоб ліквідувати поломку.

«Щодо ОСББ – у нас 10 % “за”, 80 % – “проти”, 10 % ще думають... Сказали, що найкраще робити ОСББ на всі 12 під’їздів. Ми хотіли бодай на 3 останні, але тоді нам мало грошей виділять. Якщо взяти весь будинок – тоді буде хороша сума і ми зможемо хоч щось зробити. Але поки що люди проти», – розводить руками Світлана.

Депутат міськради Ірина Ярмоленко розповіла, що під час засідання з даного питання

Профільний заступник Олександр Фещенко та керівник житлового господарства Андрій Оніщенко повідомили ініціативну групу мешканців, яка прийшла на з’ясування справ у міську раду, що не мають впливу на житлово-будівельний кооператив, адже він працює як приватна структура, тому радять створювати ОСББ.

«У будинку з 12 під’їздів знайти компроміс і бажання усіх погодитися жити за новими правилами ОСББ готові не всі . Щодо цієї ситуації, яка спричинила потоп в квартирах, радять мешканцям позиватися до суду, а це додаткові гроші та клопоти, тим паче – довести провину в цій ситуації геть не просто», – зазначає Ірина Ярмоленко.

Думки, що найоптимальнішим виходом стане ОСББ, дотримується й депутат міськради, голова житомирського осередку спілки власників житла України Ігор Скоропад:

«Для довідки: Закон України каже про те, що і дах, і електромережі й підвал – це співвласність власників квартир у будинку. Не ЖБК, не міста, а саме цих людей. Незалежно від того, чи називається там ЖБК, чи ЖЕК, чи ОСББ. Це аксіома. А позиція влади повинна бути такою: не може ваш ЖБК обслуговувати будинок, то створюйте ОСББ. Це дасть, як мінімум, можливість виділити кошти за відповідною Програмою на капремонт. Виділення коштів на ЖБК не передбачається. Але якщо люди нічого не хочуть робити, а лише вимагають, то хто кому “дохтур”? Тоді дійсно самі розгрібайтеся зі своїми проблемами... Як у будь-якому приватному будинку. Більш того, нагадаю, що треба їм поспішати. В майбутньому кошти на капремонти будуть даватися лише за умови співфінансування співвласників. У неорганізованому будинку це зробити майже неможливо...», – зазначив у своєму коментарі Ігор Скоропад.

Можна довго полемізувати, хто в цій ситуації «крайній» і що робити людям, щоб не жахатися першої-ліпшої зливи. Однак ясно одне: якщо мешканці між собою й з владою вкупі не дійдуть спільного рішення – будинок ще не раз заливатиме дощем і ще не раз мешканцям доведеться носити відрами воду.

Анастасія Кузьмич

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 25 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 25 квітня: все про цей день, яке свято, іменини і погода у Житомирі 17:53 Як держава планує залучити фахівців з інвалідністю до ринку праці? 17:50 Чи загрожує Житомирщині підтоплення? Розповідають гідрологи Від читача 18:18 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 17:00 єЧерга для автобусів: на пунктах пропуску з Молдовою кожен автобус зможе обрати час перетину кордону 16:40 Якщо про депутатів, то тут – дисципліна, а якщо про громадськість, то тут… 16:20 У Станишівській громаді зупинили нетверезу водійку: вона запропонувала патрульним хабар 10 тисяч photo_camera 16:17 Не поширюйте фейки: відео нібито з Житомира, як військовий "закопує" ухилянта - російська пропаганда 16:07 У Попільні в гаражі виявлено арсенал зброї: власника підозрюють у резонансному вбивсті чоловіка в Житомирі photo_camera 16:00 У Львові відбувся підсумковий форум «LED Push: Підтримка місцевих економік» 15:40 Житомир попрощався із Захисником Денисом Пекарським 15:20 Вночі у Житомирі зупинили п'яного водія, в салоні авто знайшлися наркотики 15:01 23 випадки захворювання на кір зафіксовано в Україні з початку 2024 року 14:40 Рятувальники ліквідували пожежу в адмінбудівлі приватного підприємства в Житомирі 14:18 ECIDE допоможе 25 громадам організувати літні дитячі клуби: розпочався прийом заявок 13:11 Пил із Сахари знову в Україні 12:40 Пам'ять про героїв-захисників має стати невмирущою photo_camera 12:20 Жителя Житомирського району засуджено на 8 років за умисне вбивство батька 12:02 До уваги водіїв! 25 квітня буде перекрито рух по вулиці Шевченка
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up