Подарувати дитині квартиру

Подарувати дитині квартиру

Наприклад, вирішила бабуся подарувати своїй малій онучці квартиру. Але як це можливо здійснити та які обов'язкові деталі потрібно врахувати. Розбираємося разом.

Відповідно до норм ЦК України за договором дарування одна сторона (дарувальник) передає або зобов'язується передати в майбутньому другій стороні (обдаровуваному) безоплатно майно (дарунок) у власність.

Що має право вчиняти самостійно малолітня (до 14 років) та неповнолітня (14-18 років) дитина визначено у ст. ст. 31-32 цього ж Кодексу.  

Малолітні особи мають право вчиняти самостійно дрібні побутові правочини та здійснювати особисті немайнові права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, але у всьому іншому в їх інтересах діють законні представники (батьки) або усиновлювачі.  

Відео дня

У неповнолітньої особи звісно круг прав більш ширший, проте на вчинення неповнолітньою особою правочину щодо транспортних засобів або нерухомого майна повинна бути письмова нотаріально посвідчена згода батьків (усиновлювачів) або піклувальника і дозвіл органу опіки та піклування.

Тобто, отримання дозволу від органу опіки та піклування є обов'язковою умовою, без якого просто не можливо здійснювати серйозні правочини на ім’я дитини, зокрема, укладати договори, що вимагають нотаріального засвідчення або державної реєстрації, яким і є договір дарування.

Для отримання дозволу органів опіки потрібно звернутися до територіального органу опіки та піклування, за місцем реєстрації дитини.

Після оформлення договору дарування дитина стає власником подарованої квартири, але самостійно розпоряджатися цією квартирою вона не зможе до досягнення 18-річчя. 

Варто врахувати, що в договорі дарування не можна передбачати, що дарування квартири здійснюється в обмін на щось або зобов’язання вчинити якісь дії на користь дарувальника. 

Проте, такі умови, як заборона відчуження подарунка до досягнення дитиною певного віку або інший термін, визначений договором - договір передбачати може.

«БЛОГ ПРАВА»

Хочете отримувати новини першими – приєднуйтеся до нас у соцмережах

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
09:41 ЗСУ ліквідували ще 880 окупантів 09:21 Оперативна інформація станом на 06.00 24 квітня 2024 року щодо російського вторгнення 09:00 24 квітня: все про цей день, прикмети, іменини і погода у Житомирі 18:00 Сьогодні ввечері діятимуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промисловості Від читача 13:39 Слідчі Нацполіції оголосили українським фігурантам про підозру в шахрайстві, вчиненому в особливо великих розмірах злочинною організацією. 17:51 Збірна команда Житомирщини здобула призові нагороди на Всеукраїнських змаганнях з фігурного катання на роликових ковзанах 17:29 У Житомирі провели аудит безпеки нового скверу на розі вулиць Князів Острозьких та Київської photo_camera 17:00 У Бердичеві і Чуднові поліцейські задокументували кілька випадків нелегального зберігання наркотиків 16:39 У Житомирі судитимуть адвокатку, яка за 30 тис. доларів США обіцяла клієнту «пом’якшення покарання» 16:22 Чоловіки від 18 до 60 років не зможуть отримати консульські послуги за кордоном - про що саме йдеться? 16:20 На Житомирщині планують перейменувати 8 населених пунктів 16:01 85 ветеранських проєктів перемогли у конкурсі фінансування 15:41 Спортсмени з Житомирщини здобули нагороди на чемпіонаті Європи з гирьового спорту photo_camera 15:20 МОН презентувало звіт моніторингу працевлаштування випускників-бюджетників, до якого увійшло 3 виші Житомирщини 15:00 49-річний чоловік загинув під час пожежі на Брусилівщині 14:40 Оприлюднено перелік хвороб хребта, які звільняють від мобілізації 14:20 З 27 квітня заморозки підуть геть та повернеться справжнє весняне тепло 14:00 Дотримуйтесь заходів протипожежної безпеки на Великдень 12:40 До 9 років позбавлення волі засудили бердичівлянина, який вбив чоловіка на зупинці 12:19 Медики відзначають незначне зростання захворюваності на грип і ГРВІ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up