Піротехніка в руках дитини – привід готувати лікарняне ліжко

Піротехніка в руках дитини – привід готувати лікарняне ліжко

Напередодні новорічних свят рятувальники Житомирщини нагадують правила поведінки з піротехнічними засобами.

Які новорічні свята без піротехніки? Кожен із нас в дитинстві полюбляв взяти до рук бенгальські вогники, хлопавки, петарди та, як-то кажуть, використати їх за призначенням. Якихось особливих відчуттів завжди додавали нам вибухи піротехнічних засобів. Прикро, але часто така дитяча забавка може закінчитися плачевно.

Випадки дитячого травматизму від піротехніки фіксуються щороку по всій країні, незважаючи на сезон. Можливо, їх не так багато, але сивого волосся батькам травмованих дітлахів додається вдосталь.

Останній прикрий випадок пов’язаний із невдалим поводженням із піротехнікою, стався на Полтавщині. 15 грудня до Кременчуцької лікарні потрапив 16-річний юнак. У результаті вибуху петарди хлопчина отримав забій другого, третього пальців лівої кисті та забійну рану другого пальця правої кисті.

Відео дня

Згадаймо ще інцидент 2018 року на Волині, де хлопчик ніби випадково знайшов петарду посеред вулиці. Знайдений піротехнічний виріб із невідомих причин вибухнув у руках дитини і спричинив травму кисті. На Сумщині одразу двоє малюків травмувалися взагалі влітку. При спробі запалити одну петарду іншою стався вибух, через що хлопчики отримали ушкодження пальців, якими тримали вибухівку. А минулого року в Івано-Франківську 17-річну студентку травмувало уламком від петарди, що відірвався від феєрверку, прямісінько під час відкриття ялинки.

На Житомирщині також виникали подібні інциденти. Кілька років тому в Коростені під час звичайнісінького новорічного ранку в дитсадку малюк отримав опіки. Хлопчик був у костюмі Діда Мороза. На обличчі прикріплена борода з вати. Маленькі вихованці кружляли в хороводах, співали пісень, розказували вірші… Коли ж малеча взяла до рук бенгальські вогники, то сталося лихо – у юного Діда Мороза зайнялась борода. Як наслідок – дитина отримала опіки обличчя та найстрашніші спогади про улюблене свято.

Щоб убезпечити підростаюче покоління від біди, фахівці ДСНС активно проводять роз’яснювальну роботу. Виступають у школах, дитсадках перед дітворою, навчаючи правилам безпечної поведінки з піротехнічними засобами. Також рятувальники ретельно перевіряють місця продажу піротехніки, щоб запобігти купівлі населенням небезпечного товару.

Наостанок хочеться нагадати вам елементарні правила поводження із найпопулярнішими піротехнічними виробами!

Почнімо з хлопавок. Це, мабуть, одна з найулюбленіших новорічних забавок нашого дитинства. Проте варто пам’ятати, що не можна направляти хлопавку в обличчя або освітлювальні прилади, застосовувати її поблизу полум’я свічок чи розпечених спіралей. Дітям можна користуватися хлопавками тільки в присутності дорослих.

Злощасні петарди. Про них вже говорилось вище, і ви прочитали, до чого можуть привести такі забавки. Заборонити користування ними ми не можемо, тому просто вчергове закликаємо просто не брати їх до рук та застерегти однолітків. Не носіть петарди у кишенях і без упаковки. Не можна розбирати їх та утримувати в руках після підпалу. Слід одразу кинути запалену петарду від себе на відстань 5-6 метрів.

Бенгальські вогні. Здавалося б, безневинна забавка! А ні! Як бачимо, і вони можуть наробити лиха. Коростенський Дід Мороз знає про це, як ніхто інший. Бенгальські вогні рекомендується використовувати тільки у великих приміщеннях із вентиляцією або на вулиці. При використанні цих і багатьох інших феєрверків необхідно пам’ятати, що неправильне поводження з ними може спричинити пожежу або завдати шкоди здоров’ю.

Зустріньте новорічні та різдвяні свята у колі близьких та рідних БЕЗПЕЧНО! Прикрашайте ялинку, готуйте улюблені страви та загадуйте бажання! І пам’ятайте – відповідальність рятує життя!

У ДСНС України

у Житомирській області

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
18:36 Затримали підозрюваного у вбивстві чоловіка на Польовій 17:51 Центр протидії дезінформації оприлюднив список TikTok-каналів поширення ворожої пропаганди 17:27 Увага! Ускладнення погодних умов - вітер 15-20 м/с 17:00 У 2023 році українці щодня програвали в онлайн-казино близько 400 млн грн, — дані НБУ Від читача 15:28 У Житомирі гештальт-терапевтка та волонтерка Ксенія Лавріна проведе тренінг про те, як спілкуватися з військовими 16:56 На майданчику офіційного медіацентру Житомирської ОВА відбувся брифінг щодо проміжних підсумків діяльності робочої групи “Прозорість та підзвітність” 16:40 Все про пандемічний грип: діагностика, профілактика 16:23 11 підліткових клубів Житомира змінили свої назви photo_camera 16:00 У цьому році ремонт доріг на Романівщині розпочнуть у червні. Тоді ж – і завершать! 15:38 Чи буде відкритий постійно Ботанічний сад у Житомирі та хто його фінансує photo_camera 15:20 Ув’язнення загрожує директору комунального підприємства за угоду на постачання електроенергії, що завдала збитків на близько 700 тисяч гривень 15:00 На проходження НМТ у Житомирській області за два тижні зареєструвалося 6 649 кабінетів здобувачів освіти 14:41 З 1 квітня збільшиться розмір компенсаційних виплат роботодавцям, - Держслужба зайнятості 14:20 На Бердичівщині через необережність під час паління згоріла оселя - господар загинув 14:01 Прокуратура повернула Ружинській громаді з приватної власності греблю вартістю понад 800 тисяч гривень 12:40 ДТП з мотоциклом на Олевщині: дві жінки в реанімації, травмований і нетверезий керманич photo_camera 12:21 На вимогу Екоінспекції в Житомирі впорядковано територію на схилі річки Лісна біля Сосновського мосту 12:00 Чемпіони України з футзалу U-15 (2009 р.н.) photo_camera 11:40 Як отримати "Пакунок малюка" 11:19 У Житомирі відкрили Почесне Консульство Естонії. ВІДЕО play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up