Підземелля у Житомирі на Великій Бердичівській планують відкрити до Дня міста

Підземелля у Житомирі на Великій Бердичівській планують відкрити до Дня міста

Розрите підземелля планують покрити скляним куполом до Дня міста, яке житомиряни відзначатимуть 9 вересня.

 

До Дня міста основне наше завдання – поставити скляний саркофаг. Про це під час прес-конференції повідомив житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

«Власник приватного музею на Крошні погодився дати експонати для експозиції. Аби їх було видно не тільки вдень, а й вночі, ми зробимо підсвітку. Однак існує єдиний момент – власник приміщення, біля якого знаходиться цей провал, не надто йде назустріч і всіляко перешкоджає у встановленні такого об’єкта. Сподіваюсь, що ми це питання вирішимо», – наголосив Сергій Сухомлин.

Підземелля, яке виявили під час будівельних робіт на вулиці Великій Бердичівській у Житомирі, викликало жваве обговорення у колі місцевих археологів та краєзнавців. Кажуть, дана знахідка – не що інше як підземний побутовий хід. Про що свідчать старовинні карти, датовані 1781 та 1859 роками.

Відео дня

«В мене виникла така версія, що це побутовий підземний хід. Споруджений він був раніше, ніж сам будинок, який стояв зверху. Адже плитка підземелля і плитка будинку зовсім різні, плитка нижче за ознаками старіша. Якщо датувати це підземелля за датою спорудження самого будинку, то це середина 19 сторіччя. Ще в книжці Нікуліна про історію нашого театру намальована професійна топографічна зйомка, на якій ми бачимо вхід, який йде з театру в цьому напрямку, де виявили підземелля. Цей  хід може бути частиною більш старої споруди, але я не думаю, що вона фортифікаційна, скоріш це були господарсько-побутові ходи, бо фортифікаційні споруди зовсім по-іншому виглядають», – розповів український історик-краєзнавець Георгій Мокрицький.

На місці підземелля планують зробити безкоштовну виставку артефактів під склом, тематика якої буде змінюватися кожен місяць. Тут буде представлено побут  17-18 століття.

Облаштування даного підземелля проводитиметься коштом спонсорів.
«Гроші заклали в реконструкцію самого тротуару, сума невелика, там кілька десятків тисяч гривень, а все інше будуть робити спонсори і власники того ж (приватного) музею», – зазначив Сергій Сухомлин.

Нагадуємо, підземелля виявили минулого року, коли під час будівельних робіт туди провалився екскаватор. Краєзнавці та ентузіасти хочуть перетворити підземелля на туристичну принаду.

Алла Гетьман

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Как стулья на работе влияют на спину: важность правильной поддержки (Новини компаній) 17:00 З початку року патрульні зафіксували 8857 порушень водіями швидкісного режиму 16:40 В Україні почастішали випадки укусів кліщів: як вберегтися 16:20 У Житомирі бухгалтерка лікарні нараховувала собі більшу зарплату за рахунок інших працівників Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:00 Увага! В Україні очікуються сильні пориви вітру! 15:39 У Радомишлі затримали грабіжника, який вирвав з рук 80-річної бабусі сумку 15:20 На Житомирщині зменшилася кількість виявлених онкохворих з початковими стадіями захворювання 15:00 Як отримати державну допомогу при народженні дитини? ІНФОГРАФІКА 14:40 У Житомирі вночі та вранці 20 квітня сильні заморозки у повітрі! 14:21 Лікарня, що повірила у реформу, матиме ще й наглядову раду 14:00 Військовим передали чергову партію допомоги від Житомира 13:00 Житомир в Instagram: весняний вайб play_circle_filled 12:39 Понад 600 страв: В Україні презентували новий збірник рецептур для шкільних їдалень 12:20 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі прибирали аварійні дерева 12:00 Чуднівська окружна прокуратура попередила незаконну оренду ставу площею понад 60 га 11:41 У Центру захисту тварин з’явилися нові друзі-волонтери 11:21 У Житомирській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Олега Ольжича створено безбар’єрний простір 11:00 Поліцейські у Житомирі вилучили у перехожого великий пакунок з наркотиками photo_camera 10:40 Сьогодні тимчасово призупинено рух трамвая
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up