Підсумки року: події, що вплинули на життя житомирян

Підсумки року: події, що вплинули на життя житомирян

2018 рік - злети та падіння, здобутки та втрати: традиційно журналісти «20 хвилин» згадують найважливіші події року, що стали ключовими для житомирян.

«Скандал року»

Цьогоріч скандальним явищем у місті можна впевнено назвати «Бюджет участі 2018». Через величезну кількість зловживань та маніпуляцій під оголошення переможців проектів так званого громадського бюджету участі міська влада вирішила заветувати результати голосування. За словами мера, цього року за «Бюджет участі» проголосували 12 тисяч житомирян. І ті, хто приходив голосувати за проекти чесно, з розумінням поставляться до такого рішення. Гроші, які були заплановані цього року на проект розвитку, спрямують на якийсь інший загальноміський проект. Та це вже вирішуватиме депутатський корпус. Традиційно після такої заяви міського голови здійнявся галас. Члени координаційної ради звинувачували мера, соцмережі та ЗМІ у тому, що не мали конкретних фактів, які б підтвердили зловживання, а лише розмови. Автори проектів звинувачували і мера, і координаційну раду в тому, що даремно витратили гроші на свої проекти, та погрожували влаштувати в Житомирі «Майдан».

«Реконструкція року»

Житомирська міська гімназія №3 зі 150-річною історією була реконструйована за кошти ДФРР і місцевого бюджету згідно зі стандартами Нового освітнього простору. У 2016 році було заплановано капітальний ремонт старого корпуса міської гімназії №3. Однак вчасно вдалося виявити, що в несучій стіні є тріщина, тому будівля була аварійна й несла загрозу для життя дітей.

Відео дня

У 2018-2019 навчальному році в гімназії №3 навчаються 1102 учні, серед яких 104 першокласники. В новій будівлі за парти сіли 450 школярів. Загальна кошторисна вартість нового чотириповерхового корпусу склала понад 101 млн грн, з яких 45 млн 187 тис. грн виділені з міського бюджету та 55 млн 568 тис. – з держбюджету. За ці кошти були також закуплені меблі, мультимедійне обладнання для класів, обладнання для лінгафонного кабінету та харчоблоку, виконані роботи по перенесенню комунікацій Теплокомуненерго, облаштування прилеглої території; спортивних майданчиків тощо.

«Провал року»

Благодійний розважально-музичний фестиваль «Крила», який відбувся у Житомирі ще навесні, заслужено став найпровальнішою подією 2018 року. Розмови про рівень проведення та факт його фінансування з міської скарбниці не вщухають й досі. Зі слів організаторів, метою заходу було привернути увагу житомирян до питання реконструкції відомого у місті об'єкта – літака у міському парку культури та відпочинку імені Ю. Гагаріна. Крім того, на фестивалі проходив збір коштів безпосередньо на ремонт, виконання зовнішніх робіт та художнє оформлення крилатого велетня ТУ-104а. Амбітні організатори під час проведення свята планували зібрати 1 млн 500 тисяч гривень. Саме тому, згідно з рішенням виконавчого комітету, за рахунок коштів міського бюджету на проведення свята було виділено чималу суму, а це – 153 тисячі 100 гривень. Проте вже згодом ідею зібрати кошти для реставрації пасажирського реактивного літака на фестивалі «Крила» можна було вважати провальною. У результаті проведення свята зібрали всього 11 тисяч гривень, а це – майже в сто разів менше, аніж озвучили організатори, і в 15 разів – ніж витратили загалом на свято. Тому недивно, що до сьогодні у соцмережах критикують сам фестиваль, а також натякають, а іноді напряму вказують на марнотратство коштів платників податків міста з боку організаторів фестивалю «Крила».

«Обіцянка року»

Наймасштабнішою обіцянкою року від міської влади стало будівництво спортивно-рекреаційної зони у Житомирі.

Велосипедний маршрут, скейт-парк, скеледром, мотузковий парк, нові спортивні майданчики, відкриті сцени, майданчики для пікніків, а ще пандуси для маломобільних груп населення – все це обіцяний простір площею у 2,63 га, який планує міська влада побудувати на набережній річки Тетерів.

Проект будуть реалізовувати протягом кількох років (скільки саме, не уточнюють: чи то 2, а, можливо, й 10). Загальний захмарний бюджет проекту – 40,5 млн грн.

«Резонанс року»

Моторошна подія, що набула розголосу по всій Україні, сталась саме під Житомиром. Дорожньо-транспортна пригода за участі маршрутного автобуса та великогабаритної вантажівки сталась на 127 км автодороги «Київ – Чоп», поблизу с. Глибочиця Житомирського району. У результаті на місці події загинули 10 людей та ще 9 отримали травми різного ступеня тяжкості. Встановлено, що водій маршрутного автобусу сполученням Київ – Рівне, рухаючись у напрямку м. Житомира, скоїв зіткнення з вантажівкою «DAF» з напівпричепом, що їхала у попутному напрямі.

«Спортивне досягнення року»

Українська спортсменка, житомирянка Дарина Самчик вперше в історії країни завоювала «золото» першості планети. Дар’я Самчик стала кращою у ваговій категорії до 52 кг. У фіналі змагань Дарина перемогла шведку Ніну Бек. Бій завершився в третьому раунді нокаутом. Відразу після оголошення результату Дарина Самчик загорнулася в український прапор. Чемпіонат світу проходив в Бахрейні – це перший в історії об'єднаний чемпіонат світу Міжнародної федерації змішаних бойових мистецтв (IMMAF) і Всесвітньої Асоціації ММА (WMMAA).

Анастасія Ліберман

 

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
10:22 Молодикам, які забили до смерті односельчанина на Чуднівщині, повідомили про підозру та обрали запобіжні заходи 10:00 Карколомна ДТП у Житомирі: на вулиці Параджанова кросовер зіткнувся з електроопорою 09:41 Втрати росіян: мінус 5 танків, 29 артсистем і 800 осіб 09:20 Оперативна інформація станом на 06.00 23 квітня 2024 року щодо російського вторгнення Від читача 13:56 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 09:00 23 квітня: все про цей день, свята, традиції і погода у Житомирі 17:52 У Житомирі та області потрібні донори крові всіх груп з негативним резус-фактором 17:32 Оновлено штрафи за неявку до ТЦК 17:00 Помірно тепло і з дощами: погода найближчих днів 16:37 Бердичівлянин віддав шахраям більше пів мільйона гривень за неіснуюче авто 16:20 Гуманітарний Хаб "Житомир" передав Сумщині 4 тонни необхідних медикаментів загальною вартістю 12 мільйонів грн photo_camera 16:00 Двох загиблих Героїв-житомирян провели в останню путь 15:41 У прикордонні Житомирської області не планують обмежувати перебування чоловіків призовного віку 15:23 У Житомирській області 10 закладів охорони здоров’я надають медичну допомогу при гострому мозковому інсульті 15:00 Житомирська громада передала військовим дрони Mavic 3 Pro та засіб РЕБ 14:40 Почуйте рятувальників – не паліть суху траву! 14:20 Житомирщина - у трійці областей з найбільшою кількістю земельних ділянок, набутих юридичними особами 14:00 У Житомирі відбувся відкритий Чемпіонат Житомирської області з баскетболу серед дівчат photo_camera 12:40 Упродовж доби рятувальники Житомирщини двічі залучалися для надання допомоги населенню та службам photo_camera 12:20 Дощове і неспекотне: синоптик розповіла, яким буде цьогорічне літо
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up