Підсумки року: головні події міста, які вплинули на життя житомирян

Підсумки року: головні події міста, які вплинули на життя житомирян

2017 рік — здобутки і втрати, звершення та провали:традиційно «20 хвилин» згадує найважливіші події року, що стали ключовими для міста.

 

«Скандал року»

Майже місяць Житомир обговорював «аморальність» заступника голови ОДА Олексія Ясюнецького, якого звинуватили у походеньках «наліво». Через це, начебто, місцева влада знаходиться в патовій ситуації.

Ще наприкінці вересня у соцмережах з’явилися скріншоти переписки між заступником голови Житомирської ОДА Олексієм Ясюнецьким, депутатом облради від «Самопомочі» Оленою Галагузою та членом Житомирського міського виконкому Вірою Гринишиною, яка засвідчує наявність між ними тривалого «шведського» роману. Галагуза, між іншим, є головою постійної комісії обласної ради з гуманітарних питань, курує питання моралі. Невідомо, чи дійсно між депутатами були певні стосунки, пристрасті вщухли, але все одно – сексуально-еротична «клякса» на одязі житомирської влади залишиться надовго, хоч би як хто не старався її зачистити чи відмити.

«Реформа року»

З 27 лютого 2017 р. в реалізацію у кіосках Житомирського трамвайно-тролейбусного управління надійшов е-квиток. Впровадження електронного квитка у громадському транспорті Житомира містяни сприйняли неоднозначно: хтось вважає цю інновацію актуальною і необхідною, а хтось шукає «підводні камені» і не впевнений у доцільності реформи в Житомирі.

Відео дня

Реформа дісталась і до вартості проїзду у маршрутному таксі. Проїзд у маршрутках Житомира влітку зріс до 5 грн, проте депутат Житомирської міської ради Олександр Ракович 11 вересня виграв суд щодо скасування рішення виконкому про підвищення вартості проїзду. Своєю чергою, міська рада подала апеляцію, яку 21 листопада програла. Рішення суду першої інстанції вступило в дію, але вартість проїзду не зменшилася. І вже з 1 грудня за умови встановлення валідаторів у кожному маршрутному таксі міста вартість проїзду так і залишилась 5 грн.

Ще однією інновацією у сфері транспортного реформування для житомирян стала співпраця КП «Житомиртранспорт» зі Всеукраїнською книгою скарг «Каратєль», завдяки чому містяни можуть повідомляти про факти правопорушення у громадському транспорті за допомогою смартфону. Наразі по всій Україні мобільним додатком користується майже 15 тис. користувачів. Щоб скористатись сервісом «Каратєль», потрібно завантажити на смартфон однойменний мобільний додаток. У меню застосунку є опція «Книга скарг». На цьому екрані кожен зареєстрований користувач за допомогою смартфону може внести пропозиції або поскаржитися на порушення, надіславши пропозицію безпосередньо до КП «Житомиртранспорт». Аби зафіксувати правопорушення у додатку, потрібно: вказати номер маршруту, державний номер транспортного засобу чи його бортовий номер та зробити короткий опис проблеми і зазначити, коли було зафіксовано проблему. Також, опціонально, можна додати фото або відео для підтвердження своїх слів.

«Резонанс року»

Справа, що має розголос вже на всеукраїнському рівні, сталась саме у Житомирі, де суд виправдав єдиного обвинуваченого у вбивстві Олександра Жадька.

Суд у справі жорстокого вбивства 43-річного Олександра Жадька, якого знайшли з десятком ножових поранень, тривав більше трьох років. Олександр Жадько проживав у селі Зарічани, де у 2014 р. чоловіка було жорстоко вбито. На його тілі судмедексперти нарахували 11 ножових ран. Єдиним підозрюваним у вбивстві був 30-річний мешканець Житомирської області Володимир Довгалюк, який має впливових родичів у правоохоронних органах. Майже два місяці він знаходився під вартою, втім 26 вересня 2014 р. суддя Корольовського райсуду Житомира Рожкова ухвалила рішення відпустити його під заставу у 200 тисяч гривень. Так судова тяганина тривала більше двох років. Після десятка судів 15 листопада 2017 року Житомирський райсуд виносить вирок – визнати невинним Володимира Довгалюка. Свідчення свідків, які бачили убивцю Олександра Жадька, відео з камер спостереження, на яких був зафіксований чоловік, який переслідував потерпілого, висновки експертів, які, на думку прокуратури, доводять провину обвинуваченого, суд визнав недостатніми для винесення обвинувального вироку.

«Реконструкція року»

Навесні цього року завершили реконструкцію єдиної пішохідної вулиці міста. Після закінчення роботи з укладання гранітної плитки на Михайлівській було проведено благоустрій – встановлення лавок, смітників та болардів, а також висадження дерев та проведення нового освітлення. На сьогодні готовий перший модуль параметричної лавки, яку запроектував київський архітектор Ілля Сироватський. Її дивна форма – це повністю комп’ютерне моделювання, продукт сучасного підходу в дизайні. Другий модуль лавки планується змонтувати ближче до весни. Загалом, на реконструкцію пішохідної вулиці з міського бюджету витратили 15 млн грн.

«Відкриття року»

На майдані Корольова влітку відкрили пам’ятник Героям Небесної Сотні . Обговорення пам’ятника мало не перетворилося на скандал, після чого облдержадміністрація зняла з себе відповідальність за його будівництво. Конкурсна комісія ще у 2016 р. визначилася з кращим проектом, який обрали шляхом онлайн-голосування. І нарешті, 15 червня 2017 р. департамент містобудування, архітектури, будівництва та житлово-комунального господарства Житомирської облдержадміністрації підписав угоду про виготовлення за 700 тисяч гривень. Торги пройшли у вигляді переговорної процедури закупівлі, бо товар – пам’ятний знак – закуповували в переможця архітектурного конкурсу. Встановлення самого пам’ятника та благоустрій території обійшлися ще у майже 400 тис. грн.

«Провал року»

Цьогоріч житомиряни мали б відзначати річницю реконструкції центру міста. Натомість, відзначаємо річницю процесу укладання бруківки (роботи розпочались ще у серпні 2016 року). Минуло 15 місяців, а роботи з укладання бруківки досі не завершені. 27 мільйонів гривень, саме на таку суму в липні 2016 року міська рада уклала з однією з будівельних компанія одразу три угоди на реконструкцію тротуарів у центрі Житомира: близько 5 мільйонів – на капітальний ремонт вул. Театральної, понад 12 мільйонів – на ремонт Київської і ще майже 10,5 мільйонів – на ремонт Великої Бердичівської. Сам підрядник на своєму сайті повідомляв, що проект планували завершити за 2-3 місяці, але станом на грудень 2017-го реконструкція на жодній з вулиць остаточно не завершена.

«Досягнення року»

Житомиру вдалося потрапити до ТОП-10 областей у загальному рейтингу серед загальноосвітніх шкіл України і зайняти 5-те місце за підсумками здачі ЗНО серед обласних центрів. Житомирські випускники своїми досягненнями під час ЗНО-2017 обійшли такі великі міста як Дніпро, Миколаїв, Запоріжжя та Харків.

Аліна Бойко

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:45 Житомирські діти влітку зможуть відпочити у пришкільних і денних таборах, різнопрофільних загонах 17:27 На Житомирщині відбулося підписання договору про партнерство між ЮНІСЕФ з одинадцятьма територіальними громадами. ВІДЕО 17:00 На Житомирщині завтра прогнозують сильні дощі 16:40 Віталій Бунечко: Продовжуємо допомагати нашим захисникам Від читача 20:15 Вчитель з Житомира переміг у премії “Ранкові зорі” 16:22 Біля Гуйви - ДТП з потерпілими, рух ускладнено photo_camera 16:20 За січень-березень 2024 року доходи обласного бюджету склали більше 430 млн грн 16:00 Нагостювався на 80 тисяч гривень: у Волицькій громаді під час гостин обікрали чоловіка 15:40 Житомирські рятувальники отримали гуманітарну допомогу від благодійників 15:21 З 1 квітня перерахують пенсії працюючим пенсіонерам 15:00 На "варшавці" дорожники ремонтують бар’єрне огородження photo_camera 14:41 Житомир і ще 13 обласних центрів стали «частково прозорими» у 2023 році — Transparency International Ukraine 14:20 Спортсмени Житомирщини стали переможцями чемпіонату України з вільної боротьби серед юніорів та юніорок photo_camera 14:00 За підтримки EU4Business для підприємців проведуть воркшопи щодо роботи з ШІ та автоматизації бізнесу 12:41 Військовослужбовцям 95 бригади, що отримали важкі поранення під час захисту України, вручили медалі Міноборони photo_camera 12:19 У Житомирі оголошено набір на безоплатний курс бізнес-школи 12:00 Перед судом постане 39-річний чоловік, який завдав 12 ран сусідові по кімнаті в селі Никонівка на Бердичівщині 11:40 У Житомирі відбудеться благодійний концерт «Птахи надії» play_circle_filled 11:18 Завершилась ідентифікація пенсіонерів-ВПО: майже 213 тис. осіб успішно пройшли перевірку 11:01 Минулоріч засуджено 80% зрадників та колаборантів з розглянутих справ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up