Підсумки 2016 року: найяскравіші події, які вразили житомирян

Підсумки 2016 року: найяскравіші події, які вразили житомирян

Добігає кінця 2016-й, який був роком надій і розчарувань, звершень і провалів, зрад та перемог.

Традиційно «20 хвилин» згадує найяскравіші, найважливіші події 2016 року, які відбулися у Житомирі.

 

«Скандал року»

Відео дня

В Житомирі 21 квітня відбулося урочисте відкриття культурного осередку Житомирщини – «Дому української культури». Однак ця подія викликала багато розмов, запитань та припущень.

Як виявилося у березні 2016 року, посадовці управління культури Житомирської міської ради без проведення тендеру уклали із місцевим приватним підприємцем угоду на закупівлю товарів та послуг вартістю майже 1,1 мільйон гривень.

Пізніше перевірка Служби безпеки засвідчила, що вартість контракту завищена щонайменше на 270 тисяч гривень. Зокрема, за державний прапор з бюджету було переплачено втричі, портрети видатних діячів зросли у ціні в шість разів.

До питання створення «Дому української культури» вкотре повернулися 26 грудня. На вимогу активістів про свою роботу в цій справі прозвітували у місцевій прокуратурі.

Поки ніяких висновків не роблять і так само не повідомляють, на яку суму знайшли порушення. Кажуть, що для цього потрібно провести ревізію документів.

Наразі вилучили документи у міськраді та у ФОП Козлов С.В., і ще у 5-6 «фопівців», які також брали участь у реалізації проекту надавали товари та послуги. Було допитано працівників міськради та посадовців.

Втім, під час своєї роботи держфініспектор виявив таки порушення у роботі ФОП Козлов С.В. на суму понад 200 тисяч гривень.  

Було встановлено, що ФОП Козловим у вартість вказаних робіт та послуг було включено на закупівлю всіх видів товарів, робіт та послуг і надано до оплати менеджмент-агенції в загальній сумі 38 тисяч гривень У деяких випадках цей перелік був включений двічі. Згідно з калькуляцією, було збільшення на суму комерційної націнки в загальній сумі 136 тисяч 427 гривень. Також був включений єдиний податок та послуги банку в розмірі 6% у загальній сумі 54 тисяч 841 гривень. Крім цього, ФОП Козловим було включено до сплати витрати на доставку товарів і послуг, які документально не підтверджені.

Однак у прокуратурі поки не говорять, коли буде завершена ревізія й інші процедури щодо цієї справи.

 

«Рекорд року»

З 14 квітня Житомир офіційно можна називати найблагодійнішим містом країни. Організатори акції «Рекорд доброти», що проходила протягом 6 годин на майдані Соборному, зуміли об’єднати житомирян заради встановлення рекорду та допомоги онкохворим дітям.

Під час акції до встановлення рекорду долучилися більше 27 тисяч людей та зібрали 228 тисяч 131 гривню. Тому представники «Книги рекордів України» зафіксували результат. Всі виручені кошти пішли на допомогу онкохворим дітям та дітям з особливими потребами.

Активними учасниками «Рекорду доброти» стали місцеві школярі та студенти, молодь, громадські активісти, волонтери, колективи підприємств та установ.

 

«Реформа року»

22 березня Житомир став вісімнадцятим містом, на вулицях якого з’явилася Нова патрульна поліція.

Клятву на вірну і чесну службу дали 229 поліціянтів, з-поміж яких було 197 чоловіків і 32 жінки, серед яких 37 учасників антитерористичної операції, 2 нагороджені орденом «За мужність ІІІ ступеню» і численні спортсмени 1 майстер спорту міжнародного класу, 4 майстри спорту і 11 кандидатів у майстри спорту.

 

«Знахідка року»

В історичній частині Житомира під час розкопок знайшли підземелля, козацькі люльки, залізні ножі і монети різних епох. Підвал цегляної будівлі, від якої, можливо, у чотирьох напрямках йдуть підземні ходи, розкрили у міському сквері між вулицями Кафедральною і Рильского у центрі Житомира.

Вчені припускають, що під містом існує розгалужена система підземель. Науковці досліджували архіви, провели георадарну зйомку і зафіксували ті місця, де можуть бути підземні споруди.

Серед знайдених у Житомирі речей наявні монети 16-18 сторіч, фрагменти гончарного посуду, кахлі, якими облицьовували печі, керамічні козацькі люльки 17-18 сторіч, залізні ножі, бронзові ґудзики 13 сторіччя, фрагменти скляного посуду і віконниць, флакон, можливо від парфумів, виготовлений з гутного скла.

Знайдені речі спочатку будуть досліджувати у Києві, а потім передадуть у обласний краєзнавчий музей Житомира. Якщо буде фінансування, наступного року розкопки. продовжуватимуться.

 

«Відкриття року»

«Центр захисту тварин» європейського рівня 20 вересня відкрили за адресою: вул. Параджанова, 87 у Житомирі.

У рамках відкриття відбулося підписання угоди про співпрацю між Житомиром та міжнародним благодійним фондом «4 лапи», який уже кілька років поспіль приїздить до міста і займається стерилізацією безпритульних тварин.

Знадобилося більше мільйона бюджетних коштів, аби провести ремонт приміщення, підвести необхідні комунікації тощо. Ще майже стільки ж коштів надали і волонтери.

Подальше фінансування «Центру захисту тварин» здійснюватиметься з кількох джерел. Наразі є компанії, які постійно надають благодійну допомогу на утримання тварин чи передають корм, а також є волонтери. Деякі кошти на перший час виділятимуть з міського бюджету. Значну підтримку надаватимуть представники фонду «4 лапи».

При центрі проводитимуть операції та щеплення безпритульних тварин, а також надаватимуть платні послуги для домашніх тварин.

Нині безпритульних тварин відловлюють по всьому місту. Проводять стерилізацію, деякий час тримають під наглядом і повертають у місце вилову. У центрі залишаються лише тварини з інвалідністю.

 

«Реконструкція року»

У Житомирі ремонтні роботи на пішохідній Михайлівській вулиці почалися у вересні, а вже 21 жовтня її частину відкрили для пішоходів.

За цей час на відрізку від В.Бердичівської до Лятошинського зняли старе асфальтне покриття, провели підготовчі роботи та поклали нову гранітну плитку сірого кольору, з якої сформували орнамент.

Другу частину вулиці Михайлівської відкрили 25 листопада На цій частині, як і на першій, уклали гранітну тротуарну плитку та провели благоустрій, що дозволило прохід до вул.Лятошинського та Скорульського.

На Михайлівській мають з’явитися боларди, які обмежать рух транспорту. Всі роботи з благоустрою на головній пішохідній вулиці міста розпочнуться у наступному році: будуть встановлені лавочки, освітлення та сміттєві баки європейського зразка. Також на Михайлівській відновлять фонтан та встановлять сцену. Поки що підрядники продовжують роботи, які обіцяли закінчити до кінця цього року. Однак, як можемо спостерігати, такого подарунку на Новий рік житомиряни не отримають.

 

«Провал року»

Не можемо оминути увагою і ситуацію з реконструкцією тротуарів у місті, яка розпочалася ще наприкінці літа. Усі роботи мали завершити за два місяці, втім й досі житомиряни змушені терпіти «тимчасові незручності».

У міській раді запевняють, що кожного тижня зустрічаються з підрядниками, які ремонтують Михайлівську і тротуари. Зокрема, останні постійно надають гарантійні листи, в яких переконують, що за декілька днів закриють усі розриті ділянки тротуарів.

Міський голова не приховує, що ситуація вийшла з-під контролю, адже попри заборони, підрядник самовільно знімає покриття на нових ділянках, а якість укладки не відповідає нормам, та ще й роботи ведуться у негоду.

Також ймовірно, що проведення нового тендеру на виконання робіт може відбутися навесні.

 

«Досягнення року»

Стосовно ж досягнень у нашому місті  можна сказати, що більшу увагу було приділено комунальним проблемам Житомира.

У першу чергу, це освітлення вулиць міста. У 2016 році на капітальний ремонт освітлення міста було виділено 18,38 млн грн.

На 170 вулицях та провулках замінюють 2310 ліхтарів на світлодіодні

На центральних вулицях – Київська, Бердичівська, Покровська, Небесної сотні, Перемоги, Параджанова, Вітрука, Чуднівська, пр. Незалежності – замінили 1597 ліхтарів на загальну суму 14 млн грн.

На 38 провулках встановлено освітлення, якого там раніше не було взагалі.

Крім цього, з бюджету міста профінансовано модернізацію світлофорів. Вже замінюють світлофори на 29 перехрестях, а загалом у Житомирі оновлять 500 світлофорів.

Також було створено новий тролейбусний маршрут для мікрорайону Малікова, куди курсуватимуть 6 тролейбусів.

Світлана Скляр

Слідкуйте за новинами Житомира у Facebook, Telegram, Instagram та YouTube.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Житомира за сьогодні
17:29 Оля Хомутовська виборола срібло на чемпіонаті України зі стрільби з лука 17:00 Пʼятниця буде в Україні з дощами і грозами - синоптик 16:40 У Житомирі відбулася творча зустріч з сучасним українським письменником Василем Шклярем 16:20 У Звягелі «Jeep Grand Cherokee» збив жінку на електровелосипеді Від читача 16:54 Соціальний проєкт BRAMA: як протидіяти фейкам та пропаганді 16:00 За торгівлю боєприпасами затримали 43-річного коростенця photo_camera 15:40 У Житомир "на щиті" повернувся Захисник Олексій Лаврін 15:21 Де на Житомирщині росте сон-трава? 15:00 Відтепер ботсад у Житомирі носитиме нову назву: Ботанічний сад Поліського національного університету імені Героїв-десантників 14:40 Минулої доби на Житомирщині після поривів вітру та «жовтого дощу» дорожники працювали над безпечним проїздом photo_camera 14:20 Спільний проєкт Житомира, уряду Німеччини та UNDP в Україні 14:00 На Овруччині господар після застілля ножем вбив гостя 12:42 Поблизу села Вишпіль виявлено несанкціоноване сміттєзвалище 12:20 Закон про мобілізацію з новими правками вступить в дію вже з 18 травня. ІНФОГРАФІКА 12:00 В Україні збільшується кількість телемедичних консультацій 12:00 Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 11:42 В області продовжують знаходити снаряди часів Другої світової війни 11:20 Рятувальники тричі надавали допомогу мешканцям підтоплених домогосподарств приватного сектору photo_camera 11:00 25-26 квітня пил з Сахари ще залишатиметься в атмосфері над Україною 10:40 У передсвяткові і святкові дні у Житомирі збільшать кількість рейсів на Корбутівське кладовище
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Житомирі Ваші відгуки про послуги у Житомирі
keyboard_arrow_up